Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 2 éve

Lakatos Zsófia, a Magyar PR Szövetség elnöke

A gyöngyösi születésű Lakatos Zsófia 2016-ban alapította meg saját pr-ügynökségét Emerald PR néven. Korábban több mint hét évig a Hill+Knowlton Strategies kommunikációs ügynökség ügyvezető igazgatója volt. 2013 óta a Magyar PR Szövetség elnöke. A Fenntarthatóság Szakmai Követe elismerés díjazottja.

Villám kérdések-válaszok

Belső vagy külső  tréning?
Mindkettő. Van sok tudás és tapasztalat, amit belső erőforrásból át tudunk adni a munkatársaknak. De a kommunikációs szakma olyan ütemben fejlődik, hogy külső tréningek nélkül ma már lehetetlen lenne lépést tartani a többiekkel.

Motiválás jó fizetéssel vagy fejlődési és előrelépési lehetőséggel?
Mindhárommal. Az Y-generációt csak jó fizetéssel már nem lehet motiválni. Hiszek abban, hogy autonómiát kell biztosítani a munkatársaknak: önálló döntési lehetőségeket, kreatív feladatokat és személyre szabott karrier-tervet. Meg kell adni akár a hibázás lehetőségét is, mert a fejlődés csak ezeken keresztül lehetséges.

Személyes meeting vagy konferenciabeszélgetés?
Személyes meeting. Szeretem, ha minden érzékszervemet tudom használni egy találkozón, a konferenciabeszélgetés személytelen, azon keresztül - még a videokonferenciáknál is igaz - nem tudom „érezni” a tárgyaló partneremet. Az egyetlen kivétel az, ha különböző országokban vagyunk, ilyenkor a konferenciabeszélgetést preferálom. Így nem kell repülőutakkal szennyezni tovább a környezetet.
 
Irodai munka ülve vagy állva? 
Ki hogyan szereti. Én inkább ülök, de felőlem akár állva, fekve, hintázva, labdán pattogva is dolgozhatnak a munkatársak. Az eredmény számít, a magas minőségi munkát elvárom, de felnőtt embereket nem szeretek korlátozni.

Kiszervezés vagy házon belüli megoldás?
Attól függ. Ha van, aki egy szakterülethez jobban ért, nem állok ellen a kiszervezésnek. Azt vallom, hogy az oldjon meg egy feladatot, aki a legjobban ért hozzá.  

Belső toborzás vagy külső toborzás?
Pr-ügynökségek esetében csak a másodiknak van értelme. A kérdés mindig inkább az, hogy képzett szakembereket keresünk, vagy kezdőket tanítsunk meg a szakmára. Mindenki máshogy csinálja, az Emerald PR-nél is előfordul mindkét megoldás.

Csapatmunka vagy egyéni teljesítmény?
Az ügynökségi világban nem lehet sikert elérni csapatmunka nélkül. Ugyanakkor a PR egy bizalmi szakma, ahol az egyéniség szerepe nagyon fontos. Úgyhogy nálunk össze kell hangolni az egyéni munkát a csapatmunkával. De közel két évtizedes tapasztalattal ez már nem okoz gondot. 

Főzés vagy étterem?
Étterem. Ritkán főzök örömmel, és szerencsére nem is túl gyakran kell, mert a férjem szívesen átvállalja ezt a feladatot, a főzés az eredeti szakmája. Úgyhogy ezen a téren (is) el vagyok kényeztetve. Sütni viszont nagyon szeretek. A klasszikus süteményeken túl - nagymamám receptjei - szívesen kísérletezek új ízekkel is.
 
Konditerem vagy kerti munka?
Balett. Hat évig edzettem személyi edzővel konditeremben, remélem, lesz még rá lehetőségem. Most a balett a nagy szerelem, ez jó messze van a gyúrástól. Hétvégén pedig kerékpár, túrázás, kenuzás, görkorcsolya, ezt már családdal, gyerekekkel.
 
Könyv vagy e-book?
Könyvek között nőttem fel, nekem semmi nem pótolja a könyvet. Bár amikor egy-egy súlyosabb könyvet cipelek magammal, el szoktam gondolkodni, hogy mennyivel egyszerűbb volna egy e-book olvasóval. De egyelőre nem fogok váltani.
A kecskeméti Katona József Gimnáziumban és a floridai Boca Raton High School-ban érettségizett. Tizennyolc évesen megkapta a Presidential Academic Fitness Awardot az USA akkori elnökének aláírásával.

Diplomáját a Külkereskedelmi Főiskolán szerezte majd ösztöndíjasként tanult a California State Universityn, ahol többek között PR-t és televíziós hírszerkesztést hallgatott. 2003-ban kiváló minősítésű MBA diplomát szerzett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Angolul és spanyolul beszél.

Karrierjét az RTL Klubnál kezdte a Híradó és az Akták riportereként, majd a Capital Communications pénzügyi kommunikációs ügynökségnél dolgozott 8 éven keresztül. Bár a pr-végzettséget a főiskolán szerezte meg, a gyakorlati alapokat a Capitalnél sajátította el, az ott megtanult kiváló szakmai színvonalra törekvés azóta is elkíséri. 2008-ban a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium "Tehetsz rá vagy tehetsz ellene" kampányának pr-vezetője volt, majd szeptemberben csatlakozott a Hill+Knowltonhoz, amely vezetése alatt az ország egyik vezető pr-ügynökségévé vált. 2015 végén távozott a H+K-tól, hogy megalapítsa saját ügynökségét Emerald PR néven.

Több szakmai szervezet tagja, mint például a Szóvivők Egyesülete, a HBLF, a Common Purpose és a Superbrands Bizottság.

A pr mellett másik szakmai területe a vállalati felelősségvállalás. Elismert CSR szakértő, rendszeres előadója a témában rendezett hazai és nemzetközi konferenciáknak és óraadó tanára a Metropolitan Egyetemnek. 2013 júliusában Londonban jelent meg szakkönyve „Corporate Social Performance in Emerging Markets - Sustainable Leadership in an Interdependent World” címmel. A könyv a vállalati felelősségvállalás fejlődéséről és különbségeiről szól a közép-kelet európai régió egyes országaiban.

2013 novemberében az országban elsőként kapta meg a Fenntarthatóság Szakmai Követe díjat, amelyet a Budapest Klub és a Piac és Profit magazin alapított az Üzleti Etika Díj részeként. 2013 decemberében a Magyar PR Szövetség elnökévé választották. Ő az első női és az eddigi legfiatalabb elnök.

Ezer szállal kötődik szülővárosához, Gyöngyöshöz. Tizenhat éven keresztül volt a Gyöngy nemzetközi folklórfesztivál arca és a mai napig sok időt tölt a városban. Férjével három gyermeket nevelnek. A mottója: "Úgy kell élni, hogy az ember tisztelhesse önmagát."
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Figyelmeztető sztrájk az Audi gyárban

Két órás figyelmeztető sztrájkot hirdetett péntek délelőttre az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ), miután a csütörtöki... Teljes cikk

Komoly döntést kell hozniuk a Honvédkórház dolgozóinak

A Honvédkórház hét fővárosi és öt vidéki telephelyén több ezer civil alkalmazottnak, köztük orvosoknak, ápolóknak és más szakdolgozóknak öt... Teljes cikk

Két év alatt 20 százalékkal emelné dolgozói bérét az Audi Hungaria

Két év alatt húsz százalékkal növelné minden munkavállalója bérét az Audi Hungaria Zrt. Németh Sándor, az AHFSZ elnöke arról tájékoztatta az... Teljes cikk

Egy férfi éveken keresztül vett fel jogosulatlanul családi pótlékot

Vádat emelt az ügyészség Szegeden egy szerb férfi ellen, aki három Szerbiában lakó gyermeke után több mint öt éven keresztül vett föl... Teljes cikk

Fiktív számlákat kiállító bűnszervezetet számolt fel a NAV

Fiktív számlákat kiállító bűnszervezetet számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a házkutatások során több gépfegyvert és pisztolyt is... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár