Megjelent: 3 éve

Lehet-e egységes minimumjövedelem Európában?

Az Európai Parlament arra szólította fel a Bizottságot, hogy értékelje, milyen eszközökkel lehetne minden tagállamban biztosítani a nemzeti mediánjövedelem 60%-ának megfelelő szegénységi küszöb feletti minimumjövedelmet. Ez több mint 70 forintot jelentene havonta Magyarországon - írta közleményében a Párbeszéd.

Az Európai Parlament felszólította a Bizottságot, hogy értékelje, milyen eszközökkel lehetne minden tagállamban biztosítani a nemzeti mediánjövedelem 60%-ának megfelelő szegénységi küszöb feletti minimumjövedelmet - írta közleményben a Párbeszéd.

Elfogadta csütörtökön az Európai Parlament a szociális jogok európai pilléréről (EPSR) szóló jelentést, amelyben egyebek közt felszólítják a Bizottságot, hogy értékelje, milyen eszközökkel lehetne minden tagállamban biztosítani a nemzeti mediánjövedelem 60%-ának megfelelő szegénységi küszöb feletti minimumjövedelmet - írta a Párbeszéd.

A párt szerint ez Magyarországon évi 843 941, azaz havi 70 328 forintot jelentett 2015-ben. Hazánkban - az Európai Unióban rekordrövidségű: maximum három hónapnyi -munkanélküli segély letelte után legjobb esetben is csak 22800 forintra számíthat a munkanélküli. Ezt a támogatást egyébként a Fidesz kormány 28500 forintról csökkentette le - olvasható a párt közleményében.

Úgy értékelik, hogy az EP állásfoglalása jelentős lépés a Párbeszéd által javasolt alapjövedelem irányába. A garantált minimumjövedelem egyébként Magyarországon már létezik: Karácsony Gergely Párbeszéd társelnök, zuglói polgármester javaslatára vezették be a XIV. kerületben - írta a párt.

Szerintük az EP elfogadott jelentése arra is emlékeztet, hogy a megfelelő mértékű munkanélküli-járadék javítja az álláskeresési esélyeket, így hasznos a termelékenység szempontjából. Emellett hangsúlyozza a megfelelő jövedelem jelentőségét az emberi méltóság megőrzésében, s abban, hogy képessé tegyük az embereket a képzéseken való részvételre és/vagy a munkakeresésre.

A párt szerint Magyarországon ezek egyelőre pusztába kiáltott szavak: a kormány tétlenül nézi milliók teljes nyomorba süllyedését, munkaképességük elvesztését, a reménytelenség eluralkodását, ami nemcsak embertelen, de hozzájárul a különböző ágazatok munkaerőhiányához is.

A Párbeszéd üdvözli az Európai Parlament döntését, és továbbra is elszántan küzd a szociális jogokért, a megélhetés biztonságáért, a magyarok széles körét érintő létbizonytalanság felszámolásáért - írta a Párbeszéd.

Párbeszéd
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter