kapubanner for mobile
Szerző: Kovács Zita
Megjelent: 14 éve

Lopnak-csalnak az értelmiségiek a válság miatt

A szellemi dolgozók körében elkövetett csalások száma 76 százalékkal nőtt az elmúlt évben az Egyesült Királyságban. A legnagyobb csalók gyakran a legjobban teljesítő sales-es személyzet köréből kerülnek ki. A vesztegetés és a korrupció az egész világon egyre nagyobb méreteket ölt a rossz gazdasági helyzet miatt.

Több mint 2 milliárd font veszteséggel kellett számolniuk az egyesült királyságbeli cégeknek és a közszolgálati szervezeteknek tavaly a csalások miatt a BDO könyvelői cég vizsgálata szerint. A jelentett csalások miatti költségek nagysága első ízben lépte át ezt a határt és akár az 5 milliárd fontot is elérheti néhány évben belül. A lopásokból származó hiányok mérete nagyobb, mint amennyivel a menedzsmentek leszorították a költségeket a recesszió miatt - írja az Online Recruitment állásportál.

A 2008-as szinthez képest megdöbbentően nagy mennyiségben, 76 százalékkal nőtt a nagyobb csalások száma a múlt évben. Az egyes csalások miatti kár is jelentős mértékben emelkedett, míg 2003-ban átlagban 1,8 millió font értékben követtek el ilyen bűncselekményeket, addig tavaly ez az összeg 5 millió fontra emelkedett - mondta Simon Bevan, a BDO munkatársa.
Figyelmeztetett: az elkövetett csalások száma a következő két évben akár a háromszorosára is nőhet, legalábbis ha a forgatókönyv aszerint zajlik, mint ami az elmúlt két válság során. Megfigyelhető ugyanis egy késési effektus a jelentett csalások esetén, amelyek száma legalább megduplázódik, miután a cégek kezdenek kijönni a válságból.

A BDO közölte, hogy a menedzsment által elkövetett csalások miatti károk összege 48 százalékkal emelkedett, és a legjobban teljesítő sales személyzetről derül ki gyakran, hogy a legnagyobb csalók. A pénzügyi szektorban a csalások száma 70 százalékkal nőtt 1,34 milliárd fontra, de a vizsgálatot végző cég szerint a nagyobb csalások 90 százalékát, amit a szektorban követnek el, nem jelentik.

A kutatás szerint a legtöbb csaló életkora 20 és 39 közé tehető és a legnagyobb károk emiatt - közel 1,8 milliárd font - Londonban keletkeznek, illetve az ország dél-keleti részén. A csalások 81 százalékát a csalók annak érdekében hajtják végre, hogy megalapozzanak maguknak egy luxus életvitelt. Csupán 9 százalékát teszik alkohol, szerencsejáték-függőség vagy drog problémákkal összefüggésben, és 5 százalékot amiatt, hogy adósságaikat tudják törleszteni. A csalások 1 százalékát magyarázzák azzal, hogy plusz készpénzre volt szükségük és csak 2 százalékot sarkalt ilyen cselekedetre egészségügyi indok vagy depresszió.

A KPMG szakértői már tavaly év végén jelezték, hogy a recesszió miatti vesztegetések és korrupciós támadások száma rekord szintet érhet el idén az Egyesült Királyságban. 2009 első hat hónapjában minden idők legmagasabb szintjére emelkedett a csalások száma, mióta 21 éve jelentést készít erről a cég. Ekkor 160 esetben hajtottak végre komolyabb csalásokat, összesen 636 millió font értékben.

Az ügyek között, amelyek bíróságra is kerültek, szerepelt egy 200 millió fontos befektetési csalás is, amely során a londoni Ritz hotelt próbálták meg eladni. A második félévben legalább ilyen nagymértékben tapasztaltak csalásokat a vállalatoknál, közölte a KPMG Forensic partnere, Hitesh Patel.

A KPMG barométere szerint, amely olyan eseteket követ nyomon, amely több mint 100 ezer fontos veszteségeket okoznak, nagy mértékű növekedést tapasztaltak 2005-ben, amikor is elérte az 1 millió fontot a csalások által okozott kiesések mértéke, és azóta minden évben emelkedést figyeltek meg.

Ráadásul még nem is látható teljes mértékben, hogy a válság miatt milyen óriási mértékben emelkedett az elkövetett csalások száma, mivel évekig tarthat egy csalás felderítése, kinyomozása és bíróságra kerülése. Így az adatok, amelyek egyelőre láthatók, nem mutatják a teljes képet - hangsúlyozta Patel.

Ahogy egy cég bekerül a top vállalatok közé, és próbálják csökkenteni a működési költségeket a jelenlegi stresszes gazdasági környezetben, az ellátási lánc és a számlázás szoros összefüggésben lehet a csalásokkal, amelyekre valószínűleg csak 2010 során fog fény derülni. Az erőfeszítés, hogy biztosítsanak üzleti eszközöket a vesztegetések és korrupciós támadások elkerülésére, egyre inkább központi téma lehet a cégeknél. A hatóságok viszont azt hangsúlyozzák, hogy a vállalatok is hibásak lehetnek abban, hogy nem védekeznek megfelelően az ilyen tettek ellen.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A cégek 70 százaléka tervez bérfejlesztést a munkaerő megtartása érdekében

Optimistábbá váltak a magyar cégvezetők mind az ország, mind saját cégük kilátásait illetően a Niveus Consulting Group tanácsadó felmérése szerint. Teljes cikk

Mennyit keresnek a HR-esek?

Több szakterület béradatairól készített összeállítást a piacvezető munkaerő-közvetítő cég a közelmúltban. Most a HR szakmában, elsősorban... Teljes cikk

Romlott a fizetésünk értéke - mutatjuk a legfrissebb számokat

2023-ban a bruttó átlagkereset 571 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 393 700 forintot ért el. 2023-ban a bruttó és... Teljes cikk