kapubanner for mobile
Szerző: Paraszt Imre
Megjelent: 15 éve

MBA kurzusokban látják a kiutat a vezetők

Március 19-én rendezik meg Budapesten a QS World MBA Tour nevű szakkiállítást, amely a világ legnevesebb vezetőképző iskoláinak MBA képzéseit mutatja be a továbbtanulásra, karrierépítésre fogékony érdeklődőknek. A HR Portal erről faggatta Zoya Zaitsevát, a QS World MBA Tour globális menedzserét.

- Válság idején mennyiben van realitása az MBA kurzusoknak?

- Az MBA oktatás iránti érdeklődés éppen ellentétes irányú a gazdasági változásokkal, vagyis a recesszió idején, mint amivel most is szembe nézünk, mind több ambíciózus szakember gondolkodik el azon, hogy a várható fellendülés időszakára időzítve mivel tudná a legjobban megvalósítani karrierépítési szándékait. Kimutatásaink szerint éppen ez történik jelenleg is: jelentősen növekedett az MBA programra beiratkozók száma, ami egyben azt mutatja, hogy az MBA manapság fontosabb, mint valaha.

- Jelenleg mi motiválja az embereket egy MBA képzés felvételére?

- Válság idején, amikor rengetegen veszítik el a munkájukat, úgy a pénzügyi szektorban, mint a többi iparágban, az MBA egy fantasztikus lehetőséget nyújt arra, hogy a megmaradó ambíciózus vezetők bebizonyítsák, mennyire alkalmasak egy magasabb pozícióra. Néhányan ezt előremenekülésnek nevezik, valójában azonban sokkal nagyobb stratégia rejtőzik mögötte: egy-két éven belül ugyanis a gazdaság több üzleti vezetőre éhezik majd, mint eddig, így nyilvánvaló, hogy egy üzleti iskolába való beiratkozás hatalmas lehetőséget rejt. A QS World MBA Tour pedig segít ennek teret adni.

- Általában mely szektorból érkezik a legtöbb jelölt?

- A legtöbben a pénzügyi, tanácsadási, illetve egyéb üzleti területről jelentkeznek, ugyanakkor rengeteg MBA hallgató az egészségügyből, a médiából, a jogi szférából, valamint a biztosítási szektorból jön. Nincs is mit ezen csodálkozni, hiszen az az igazán jó orvosok meg akarják tanulni, hogyan lehet még hatékonyabban műteni, a jó ügyvédek, hogy miként lehet még hatékonyabban képviselni az ügyfelet, a televíziós menedzserek pedig hogy miként lehet vezetni egy TV stúdiót. Egy közös van mindannyiukban: saját szakmaiságukat szeretnék még magasabb szintre emelni, és ebből a szempontból tulajdonképpen már nem is fontos, hogy a karrierépítés igénye vagy a tudás utáni vágyuk hajtja őket.

- Mennyiben igazították az MBA képzéseket a válságtól megtépázott gazdasági körülményekhez?

- Egyértelmű, hogy recesszió ideje alatt a kurzust módosítanunk kell. Így kerültek be a tananyagba például olyan esettanulmányok, amelyek a való életben is jól "modellezték" a gazdasági összeomlásokat (lásd Enron-botrány, jelzáloghitel-piaci válság). Mindazonáltal az MBA programok szándékosan úgy vannak kialakítva, hogy egyoldalú előadások helyett inkább kerekasztal-beszélgetésekké váljanak az órák, így a résztvevők is megoszthatják gondolataikat a tanárral. Az idei év legtöbb hallgatója egyébként - kisebb-nagyobb mértékben - már megtapasztalta a recessziót, így a hangsúly automatikusan eltolódott a válságkezelési technikák felé.

- Miből tudja finanszírozni az egyszeri ember az MBA képzést?

- Az MBA finanszírozása egy fogas kérdés. Kutatásaink szerint a válság hatására az iskolák is költségcsökkentésbe kezdenek: megvágják az idei ösztöndíjakat, és talán még a jövő évieket is. Ez azonban csak átmeneti lesz, arról nem is beszélve, hogy a QS World MBA és a World Graad School Tour 1,6 millió amerikai dollárt költ legjobb iskoláinak hallgatóira. Ráadásul néhány iskola Budapesten is bemutatkozik március 19-én, ami egyúttal egyedülálló lehetőséget nyújt a magyar jelölteknek arra, hogy támogatásra leljenek. Annak sem kell azonban csüggednie, aki nem részesül ösztöndíjban, a bankok ugyanis az MBA hallgatókat nem kockázatos hitelfelvevőként, hanem biztos befektetésként kezelik, így biztosabban számíthatnak előnyös kölcsönökre.

- Melyek a legnagyobb presztízsű MBA szakok és miért?

- A QS éves felmérése (QS Global 200 Business Schools 2009: The Employers' Choice) szerint - amely azt volt hivatott kideríteni, hogy a munkáltatók mely MBA képzésről vették fel a legjobb munkavállalókat - a vállalatok egyre több iskola tanulóira tekintenek potenciális dolgozóként; mindazonáltal a legtöbb munkáltató a Harvardot, a Whartont, az észak-amerikai Columbiát, az INSEAD-et, a London Business Schoolt és az európai IESE-t részesítette előnyben, de sok szavazatott kapott a szingapúri INSEAD, illetve a csendes-óceáni szingapúri Nemzeti Egyetem, a Melbourne Business School és a latin-amerikai EGADE.

- Hogyan rangsorolják az MBA képzeseket? Milyen kritériumok alapján kerülhet a lista élére egy iskola?

- Sokféle rangsor létezik, amelyek sokféleképpen osztályoznak. Valamelyik úgy gondolja, hogy az oktatói állomány a legfontosabb, így e szerint kategorizálja az iskolákat, akad azonban olyan is, amelyik inkább az MBA képzés utáni fizetést vagy előmeneteli lehetőségeket veszi alapul. Az Aspen Institute's Beyond Grey Pinstripes website értékelése szerint például az az MBA program a legjobb, amely adott idő alatt a legjobban használja fel tanításra az erőforrásokat.

Habár gyakran előfordul, hogy évről-évre ugyanaz az iskola kerül a lista élére, azért a pályázóknak érdemes minden egyes rangsorolási metódust áttanulmányoznia, hogy végül a lehető legjobb döntést hozhassák meg. Mindazonáltal a QS kutatása szerint (mint például a TopMBA Applicant Survey) az MBA aspiránsok egyre kevésbé választanak iskolát a hivatalos rangsorok alapján, inkább a saját kutatásaikra, meglátásaikra hagyatkoznak. A QS ehhez egy innovatív webes keresési felületet fejlesztett ki, a Scorecardot (www.topmba.com/scorecard), amely lehetővé teszi a jelölteknek, hogy a saját szempontjaik szerint osztályozzák az iskolákat. Elvégre hogyan mondhatná az ember, hogy a Hardvard, a Wharton vagy az MIT a legjobb iskola, ha eleve nem is akar Amerikában tanulni?

- Mennyivel nő átlagosan egy menedzser fizetése egy MBA képzés után?

- Ez jó kérdés, és igazából senki sem tudja tudományosan, egy egzakt összeggel megválaszolni, az mindenesetre biztos, hogy az MBA diplomát szerzők mindegyike részesül fizetésemelésben (bár tegyük hozzá, a QS felmérése szerint ez csak az ötödik legfontosabb beiratkozási ok az MBA hallgatók körében). Sőt néhány esetben duplázódik, illetve triplázódik is az összeg, különösen azoknál, akik egy relatív rosszul fizetett pozícióból váltottak tanácsadási vagy befektetési banki területre; a többségnek viszont meg kell elégednie egy ennél mérsékeltebb növekedéssel.

A QS World MBA Tour budapesti szakkiállítását március 19-én rendezik meg a Corinthia Grand Hotel Royalban. Az eseményen a Central European University (CEU) professzora, Dr. Yusaf H. Akbar tart előadást "Hogyan birkóznak meg a közép- és kelet-európai vezetők a gazdasági világválsággal?" címmel. Az ingyenes belépés előzetes regisztrációt igényel a www.topmba.com oldalon.
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Rendszermérnök

A rendszermérnök egy olyan szakember, aki a vállalatok digitális működésének alapjait építi. Munkája során folyamatosan új kihívásokkal... Teljes cikk

Raktárvezető

A raktárvezető egy olyan szakember, aki a vállalat logisztikai láncolatának egyik legfontosabb pontját irányítja. Munkája során számos feladatot... Teljes cikk

Kertész

A kertész felelős a zöldterületek ápolásáért és gondozásáért. Munkája során közvetlen kapcsolatba kerül a természettel, és hozzájárul a... Teljes cikk