kapubanner for mobile
Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 9 hónapja

Mennyit keres: HR, IT és építőipar?

Bár számos nehezítő tényező jelent meg a munkaerőpiacon az elmúlt időszakban, némely szektorokban leépítés is elkezdődött, számos területen ennek ellenére nem lassult a béremelkedés lendülete. Ennek oka elsősorban a képzett munkaerő hiánya és az infláció. Általánosan nagyjából 23% a növekedés, míg egyes területeken, mint például az építőiparban és az IT iparágban, akár 40% feletti béremelkedés is történt, derül ki az Enloyd Salary Guide-ból.

növekedés, bérsáv, fizetés-
images

images

A gazdasági környezet változásaihoz és az ezzel együtt megjelenő munkavállalói igényekhez a munkáltatóknak alkalmazkodniuk kellett, úgy, hogy közben saját működésük is jelentősen megdrágult. Így egyszerre kell megfelelniük a kihívásnak, hogy működő- és versenyképesek maradjanak, ugyanakkor meg tudják tartani a munkavállalókat. Hiszen közben az utóbbiakra nehezedő terhek is jelentősen növekedtek, amelyek enyhítésére a munkaadók egyik legkézenfekvőbb eszköze, a béremelés. Egyes munkáltatók az egyszeri kifizetés mellett döntöttek, míg mások a fizetést vagy éppen a béren kívüli juttatásokat emelték, és persze előfordultak olyanok (nem is kevesen), akik egyáltalán nem emeltek

Ahol emelkedtek a bérek, a területek között ott is jelentős eltérés mutatkozik az Enloyd bérfelmérése szerint, amelyet a cég saját adatbázisa alapján készített (2022 június és 2023 május között, közel 6000 szakember, menedzser és felsővezető bevonásával). Legnagyobbat az építőipar „ugrott” 46%-os emelkedéssel, az IT területen a növekedés 40% körüli. Logisztikában és a mérnöki szakmában 26%-ot nőttek a fizetések, míg a pénzügyi szektorban 18%, a HR-ben és az értékesítésben, marketingen pedig egyaránt 12% volt az emelkedés. 

IT

Nem meglepő módon, IT területen komoly népszerűségnek örvendenek a mesterséges intelligenciához, a gépi tanuláshoz és az adattudományhoz kapcsolódó munkakörök, hiszen ezek a pozíciók egyre szélesebb körben megjelennek és fontossá válnak számos iparágban, nem csak szigorúan a technológiai cégeknél. Az elemzés készítői szerint a munkavállalókat a munkahelyválasztáskor leginkább a cégek stabilitása érdekli, mégsem mindig a legnagyobbak győznek az értük folyó versenyben, ugyanis a nagy nemzetközi multikánál nagyobb az esély a szerkezeti átalakításra és a kiszervezésre, mint a közepes méretű cégeknél. Fontos még a kiválasztási folyamat hossza és a sokrétű juttatási rendszer, valamint a munkáltatói márka (a jelentőségteljes feladat) is a tehetséges jelöltek meggyőzése szempontjából. 

Már junior fejlesztői szinten is lehetséges a havi bruttó 600 000 és 850 000 forint közötti fizetés, míg a senior fejlesztők (programozási nyelvtől és lokációtól függően az országon belül) 900 000 és 1.8 millió forint között is kereshetnek havonta. Junior frontend és backend fejlesztők 600 000 és 900 000 ezer forint között kaphatnak, míg a tapasztalt munkavállalók ezen a területen bruttó 1 és 1.7 millió forintot vihetnek haza havonta. Menedzsment szinten pedig a fizetés 1.4 és 2.2 millió forint között mozog szintén lokációtól függően. A mobil és adatbázis fejlesztők is nagyjából a korábban említett sávok között mozognak junior, mid-level és senior pozíciók szerint. Általánosan elmondható, hogy a senior kollégák szinte minden esetben hétszámjegyű havi jövedelemmel számolhatnak.

A tesztelői állások junior szinten havi 550 000 forintról indulnak és 750 000 forintig mehetnek fel (utóbbiak Budapesten és Pest megyében), míg a legtapasztaltabb tesztelők 1.6 millió forintot is kereshetnek. Itt lokáción és tapasztalaton kívül attól is függ a bérezés, hogy manuális vagy automata tesztelői pozícióról van-e szó.

Az IT infrastruktúrát működtető munkakörökben is hasonló bérsávok vannak, minimum 660 000 forinttól 1.85 millió forintig terjedve a junior Devops pozíciótól az Azure Migration Engineerig. 

Még néhány IT menedzsment pozíció kiragadva, a teljesség igénye nélkül (mindegyik sávon belül juniortól seniorig terjed a skála, lokációtól függ): 

  • Projektmenedzser: 600 000 és 1.4 millió forint között.
  • Scrum master: 650 000 és 1.5 millió forint között.
  • SAP Consultant: 700 000 és 1.7 millió forint között.
  • Adattudós: 700 000 és 1.7 millió forint között. Az adattudós bérezése Budapesten és Pest megyében már 900 000 forintról indul juniorként és a sáv teteje 1.1 millió forintnál van. 

Építőipar

Az építőiparban nőttek leginkább a bérek, az elemzés szerint 46% volt az átlagos emelkedés 2022. júniusához képest az év folyamán. Mindez annak ellenére történt, hogy az építőipar jelentős visszaesést szenvedett el, számos tényezőnek köszönhetően. Bár a mérnöki szakma továbbra is hiányszakmának számít, a betölthető pozíciók száma csökkent. Ugyanakkor az egyébként is komoly hiánnyal küzdő területen fontos a munkavállalók megtartása a folyamatban lévő és a mégis elinduló projektek működtetéséhez. 

Itt is kiragadunk néhány pozíciót a teljesség igénye nélkül (havi, bruttó bér, sávon belül lokációtól illetve tapasztalattól függ):

  • Műszaki vezető: 650 000 és 1.25 millió forint
  • Senior műszaki vezető: 750 000 és 2.25 millió forint
  • Építésvezető: 550 000 és 1.2 millió forint
  • Senior építésvezető: 650 000 és 1.6 millió forint
  • Építész tervezőmérnök: 650 000 és 1.3 millió forint
  • Épületgépész mérnök: 650 000 és 1.65 millió forint.
  • Munkahelyi mérnök: 550 000 és 1.35 millió forint.

HR, Sales és Marketing

Amikor a vállalatok számára elsődlegesség válik a költséghatékonyság, akkor a támogató területek kerülnek először az átszervezések, „racionalizálások” kereszttüzébe. Ugyanakkor gyakran éppen ezek a területek segíthetik az üzletmenet előrehaladást. Az új technológiák, nevesül a mesterséges intelligencia, a ChatGPT és társai is várhatóan jelentősen befolyásolják ezeket a szakmákat, azonban a hatások még nem teljesen világosak. Az elemzés szerint a szakemberek gyakran kivárnak, fizetési igényeiket általában igyekeznek az infláció mértékéhez igazítani. Általánosan elmondható, hogy a bérek 12%-ot emelkedtek év/év.

Néhány példa a fizetési sávokra a HR, marketing és értékesítés területén (havi, bruttó bér, sávon belül lokációfüggő illetve senioritásfüggő):

  • HR Generalista: 550 000 és 1 millió forint között.
  • HR menedzser: 650 000 és 1.6 millió forint között.
  • HRBP: 750 000 és 1.1 millió forint között.
  • HR igazgató: 950 000 és 2.5 millió forint között.
  • Brand menedzser: 600 000 és 1.15 millió forint között-
  • Marketing vezető: 750 000 és 1.3 millió forint.
  • Területi képviselő: 400 000 és 900 000 forint között.
  • Értékesítési vezető: 700 000 és 1.5 millió között-
  • Key account manager: 550 000 és 1.3 millió forint között. 

bérsáv, hr, fizetés
HR pozíciók bérsávjai (Forrás. Enloyd Salary Guide)

Érdemes tekintetbe venni, hogy az országon belüli földrajzi elhelyezkedés, hogy az ország középső, esetleg déli vagy észak-keleti részén betöltött pozícióról van-e szó, az jelentős eltérést 50-100 ezer forintos nagyságrendi különbségeket is jelenthet a bérsávokon belül szinte minden pozíció esetén. 

Nyitókép: Tumisu képe a Pixabay-en

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A cégek 70 százaléka tervez bérfejlesztést a munkaerő megtartása érdekében

Optimistábbá váltak a magyar cégvezetők mind az ország, mind saját cégük kilátásait illetően a Niveus Consulting Group tanácsadó felmérése szerint. Teljes cikk

Mennyit keresnek a HR-esek?

Több szakterület béradatairól készített összeállítást a piacvezető munkaerő-közvetítő cég a közelmúltban. Most a HR szakmában, elsősorban... Teljes cikk

Romlott a fizetésünk értéke - mutatjuk a legfrissebb számokat

2023-ban a bruttó átlagkereset 571 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 393 700 forintot ért el. 2023-ban a bruttó és... Teljes cikk