Megjelent: 4 éve

Mérnököket képez és alkalmaz a Bosch - több száz új állás

A Bosch két számjegyű árbevétel-növekedést ért el 2015-ben, ami 1700 új munkahelyet teremtett. A Bosch további több száz szakember felvételét tervezi idén is - tájékoztatták portálunkat.

images

A sajtóanyag szerint a cég 2014-hez képest 16 százalékkal, 959 milliárd forintra növelte teljes magyarországi árbevételét. Ugyanebben az időszakban a magyar piacon realizált forgalom 23 százalékkal nőtt, összesen 246 milliárd forintra.

Az előző éves létszámadattal összehasonlítva a vállalat 1700 új munkahelyet hozott létre az országban, így a cégcsoport munkavállalóinak száma (2016. január 1-i adatok alapján) mintegy 12 200 fő.

A 2015-ös létszámbővülésben a diplomához kötött munkahelyek aránya meghaladja a 40 százalékot, az összlétszám tekintetében pedig már megközelíti a 30 százalékot. A kutatás-fejlesztés területén több mint 1700 magyarországi munkavállaló dolgozik. A létszámnövekedés 2016-ban is folytatódik: a Bosch további több száz szakember felvételét tervezi - derül ki a közleményből.

Tudástranszfer és megatrendek

2015-ben a vállalat 37 milliárd forintot, vagyis az előző évinél 23 százalékkal többet fordított az országban kutatás-fejlesztésre. A két miskolci fejlesztési egység mellett Magyarországon működik a Bosch csoport második legnagyobb európai mobilitási megoldások fejlesztési komplexuma, a Budapesti Fejlesztési Központ. A budapesti létesítmény új, központi épületét tavaly adták át. Az ott dolgozó 1500 mérnök fontos szerepet játszik a szakmai tudástranszfer alakításában és az ipari megatrendek formálásában is.

Bosch továbbképzés a szakképzett munkaerőnek és a mérnököknek

A Bosch csoport nagy hangsúlyt fektet a hazai szakember- és mérnökképzés támogatására is - írják sajtóanyagjukban. A hatvani autóelektronikai gyár területén tavaly megnyitott, évente 56 diákot fogadó tréningközpont az autóelektronikai képzés egyik központjává emeli a gyárat. 2015 szeptembere óta a vállalat már felsőfokú duális képzést is kínál a hatvani gyárban: ebben a programban a gödöllői Szent István Egyetem 7 gépészmérnök hallgatója és a Budapesti Gazdasági Egyetem 6 logisztikai menedzser hallgatója vesz részt.

Ugyancsak Hatvanban és a Bosch támogatásával indult el Magyarországon elsőként a Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ, melyben a Budapesti Gazdasági Egyetemmel együttműködve nemzetközi gazdálkodás felsőoktatási szakképzés, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel pedig villamosmérnöki egyetemi alapképzés indul azzal a céllal, hogy a cég támogassa a továbbtanulni kívánó dolgozóit és nem utolsó sorban elejét vegye a munkaerőpiacon tapasztalható mérnökhiánynak.

A 2014-ben a Miskolci Egyetem és a magyarországi Lean Enterprise Institute együttműködésének részeként, a Bosch miskolci mobilitási megoldások gyárának irányítása mellett elindult felsőfokú lean menedzsment képzés keretében tavaly ősszel már a második évfolyam kezdte meg tanulmányait - áll a közleményben.

A Bosch budapesti központjában tavasszal került átadásra egy szakképzési bázis és műhelycsarnok. Itt évente 1500 fő ismerkedhet meg az alternatív, környezetkímélő és energiahatékony fűtési megoldásokkal, melyek használatát és működését magas színvonalon képzett, gyakorlott szakemberek tanítják.

A Bosch csoport a 2015-ös rekordévet követően idén is növekedéssel számol. A technológiák és szolgáltatások szállítója világszerte 3-5 százalékos árfolyamhatások nélküli árbevétel-emelkedésre számít 2016-ban.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mit tettek és tanultak a vezetők home office-ban?

Kíváncsiak voltunk, hogy a koronavírus-járvány alatt három különböző szektorban működő cég vezetői hogyan kezelték a home office-t, és mit... Teljes cikk

Tankerek, vitorlások, bárkák - ki éli túl a tréningcégek közül?

Az árbevétel a tavalyi felére is eshet a tréningcégeknél a koronavírus-válság hatására. Kiknek jobbak a túlélési esélyei? Lesz-e online... Teljes cikk

Távoktatás: keretrendszer kell

A járvánnyal kapcsolatos intézkedések lépéskényszerbe hozták az oktatási szolgáltatókat (tréning cégek, nyelviskolák, (köz)oktatási... Teljes cikk