Megjelent: 12 éve

Merre billen idén az álláspiac mérlege?

Azonban a tavalyi előrejelzés készítésekor túlbecsülték létszámigényüket a vállalkozások, közel 19 ezer dolgozóval kevesebbet alkalmaztak decemberben, mint ahogy azt egy évvel korábban megjósolták.

A lassuló gazdaság, a pénzpiaci változások az idén is megnehezítik a munkaerő-gazdálkodást. Ez egyelőre nem érzékelhető, a cégek rendületlenül keresik az új kollégákat - fejtette ki a Világgazdaságnak Varga Krisztina, a Workplus Kft. ügyvezetője. Varga Krisztina attól tart, hogy az év folyamán a munkaadók létszámgazdálkodása is megérzi a globális pénzpiac hatásait.

Az ÁFSZ adatai szerint a legnagyobb létszámnövekedés a kereskedelem, a gépipar, az ingatlanügyek és a gazdasági szolgáltatás, a vendéglátás, valamint a szállítás, raktározás területén működő vállalkozásoknál várható.

Elbocsátásokra leginkább a közszférában lehet számítani, illetve a mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma is apad. Mindezeket a várható mozgásokat a személyzeti tanácsadók, fejvadászok is visszaigazolták - írja a Világgazdaság.

A Tesk Tanácsadó Kft. tapasztalatai alapján a műszaki területen dolgozók válthatnak az idén is a legbátrabban. 2008 az informatikusok, a programozók, a tesztelők éve lesz - hangsúlyozta Modori Adrienn értékesítési vezető. Az informatika terén elsősorban fejlesztőket keresnek, a diplomások közül az egy-két éves tapasztalatot szerzett gépész- és villamosmérnököket várják a cégek, különösen azokat, akik idegen nyelveket is beszélnek.

A Világgazdaság értesülései szerint a szolgáltatói szektorban is élénk a mozgás, a pénzügyi, az ügyfélkapcsolati, és az értékesítői kiszervezett központok pozíciói túlsúlyban vannak az álláspiacon.

Csákvári Róbert, a Work-Force Kft. ügyvezetője azon az állásponton van, hogy a bevallási időszak miatt rengeteg könyvelőt keresnek most a cégek és így év elején meglepően sok felső vezető keres munkát. A Jobpilot ügyvezetője is ezt tapasztalja, főleg a pénzügyi, értékesítési területen. Buda Szabolcs azt nyilatkozta a Világgazdaságnak, hogy a hierarchia másik végén, a szakmunkásoknál a CNC gépek kezelőire van nagy igény. Rajtuk kívül főleg lakatosokat, hegesztőket, forgácsolókat toboroz az Estet Hungária Munkaerő-kölcsönző Kft.

Tokár Péter, a TESK ügyvezetője szerint az a gond, hogy a vállalkozások nem fizetik meg a jó szakmunkásokat. Azok a cégek, amelyek képesek túllépni ezen, s hajlandók megfizetni a jó fizikai munkaerőt, a minőségi termelés miatt sokkal könnyebben szereznek új üzleti lehetőségeket.

Az ÁFSZ jelentéséből kiolvasható, hogy az idén főleg Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Fejér megyében lehet a foglalkoztatásra számítani, a legnagyobb mértékű létszámcsökkentések pedig Szabolcsban, Somogyban, valamint Békésben várhatók.

Világgazdaság  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Miben segít a Munkaügyi Hivatal?

A köznyelvben “Munkaügyi Hivatalként” emlegetjük azt az intézményrendszert, amely az állam részéről segíti a munkaerőpiac résztvevőit:... Teljes cikk

Trendfordulót hozhat a koronavírus a magyar foglalkoztatási gyakorlatban

Az alkalmazottak kevesebb mint 4 százaléka teheti meg Magyarországon, hogy otthonról dolgozik. Európa szerte ráadásul hazánkban foglalkoztatják a... Teljes cikk

Vadonatúj munkakultúra nőhet ki a koronavírus nyomán

Speciális foglalkoztatási módszerek széles tárháza fog megjelenni a koronavírus-járvány hatásaként. Rugalmassá kell tenni az állami rendszereket... Teljes cikk