kapubanner for mobile
Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 16 éve

Mert nőnek lenni jó

Nőnap alkalmából illik virággal vagy kedves, jelképes ajándékkal felköszönteni a hölgyeket. A HR Portal arról kérdezte a Budapest Bankot, a Szerencsejáték Zrt.-t, valamint az IBM-et, hogyan ápolják-e ezt a hagyományt, és ezzel a női lelkeket, de az sem maradt titokban, hol várják vissza a gyermeket vállalókat.

images

Mint ismeretes, a Budapest Bank (GE Money Bank) a munkavállalók irányában tanúsított gyakorlata alapján nyerte el a Nők Lapja különdíját a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség "Legjobb Női Munkahely 2007" pályázatán. Így szinte természetes, hogy nem feledkeznek meg nőnapon a hölgyekről. - A Budapest Bank női dolgozói természetesen mindig kapnak nőnapi köszöntőt, de ez nem intézményesített, pusztán spontán szerveződött "akció" a férfiak részéről. Ez a szokás osztályonként, csoportonként változik, de általában valami aprósággal meglepik a gyengébbik nem tagjait kollégáik, például a virág mellé egy kis csokoládéval - fejtette ki Medvey Leila, a Budapest Bank HR menedzsere.

Budapest Bank: menedzsertitánok kíméljenek

Medvey Leila hozzátette: nemcsak nőnapon figyelnek a női dolgozókra, hanem folyamatosan, mivel úgy tartják, hogy nőknek manapság sok szerepben kell teljesíteniük, nemcsak a munkahelyükön, de anyaként is helyt kell állniuk. - A kiválasztásban is tükröződik az a HR politikánk, amely szerint arra törekszünk, hogy a társadalom teljes spektruma képviseltesse magát dolgozói körükben: a kisgyermekes anyukáktól, a munkanélküliektől, fogyatékkal élőktől a gyengén látókig mindenki esélyt kap a vállalatnál korra és nemre való tekintet nélkül. Mi nem osztjuk azt a nézetet, hogy a jövendőbeli alkalmazott fiatal legyen és kizárólag a munkájának éljen: nem menedzser-titánokat keresünk - vallja Medvey Leila. Az ügyfélközpontúság, és az ügyfelek igényeinek kielégítése céljából törekednek a sokszínűségre, és nem céljuk, hogy "ifjú titánokból" álljon az egész szervezet.

Nők a Nőkért Hálózat

Mindezeken túl a Budapest Bank Nők a Nőkért Hálózatát is működteteti, melynek az a célja, hogy a banknál dolgozó nők számára biztosítsa a hatékony információcserét, az oktatást és a kapcsolatépítést. A törekvések sikerét a bank közel háromezer női munkavállalója bizonyítja, valamint, hogy a Budapest Bank felső vezetésében több nő és kisgyermekes édesanya is van. A hálózat olyan programokat biztosít minden hónapban tagjainak, mint tekintélyes női vendégelőadók meghívása, de volt olyan is, hogy ebédeltek egy jót, vagy sminktanácsadásban részesültek.

A dolgozóhoz igazodva

A Budapest Bank bátorítja a női dolgozók rugalmas foglalkoztatását, annak érdekében, hogy biztosítsa a munka és a magánélet egyensúlyát. Többféle lehetőség közül választhat a családos munkavállaló, hogy a munka és az otthoni feladatok összeegyeztethetősége megvalósuljon, a fokozatosság elvét betartva. A gyermekvállalás után visszatérő anyák számára - igényeik szerint - a bank lehetővé teszi a rugalmas munkaidőt, a négy vagy hat órás részmunkaidőt, illetve a távmunka lehetőségét. Ez persze függ az adott munkakörtől és az igényektől is - fejti ki a HR menedzser, aki két kicsi gyermek édesanyjaként is hátrányos helyzetbe került volna, ha nem ezt a gyakorlatot követné a vállalat. - A Budapest Bank fantasztikusan reagált, hiszen a munkakör és a munkaidő a megváltozott életkörülményekhez igazodott - emlékezik vissza Medvey Leila. Szerinte a cégeknek fel kellene ismerniük, hogy az alkalmazottak betanítása, folyamatos képzése akkor éri meg, ha hosszú távra terveznek. A gyes-ről, gyed-ről visszatérő anyák rugalmas foglalkoztatása jobban megéri a banknak, mint egy újabb embert felvenni és betanítani.

A karrierútban sincsenek akadályok: ha munkakört szeretne váltani valaki, akkor megtervezik az ehhez szükséges továbbképzéseket, átképzéseket és tréningeket, amelyhez egy előzetes egyeztetésre van szükség a közvetlen főnökkel és a HR vezetővel. A karriertervezésben is a nyitottság és befogadás jellemző a Budapest Bank vállalati kultúrájára, amely támogatja az egyéni kezdeményezést. A teljesítményértékelés része a munkatársak további karrierjéről való beszélgetés a vezető és a beosztott között. Számos példát látunk arra is, hogy valaki az egyik banki területről egy másikra szeretne váltani, például egy pénzügyi elemző üzleti területre menne: ilyenkor megbeszélik, hogyan válhat ez lehetségessé, milyen lépések szükségesek ehhez, és időben megtervezik ennek a megvalósíthatóságát évekre előre.

A Budapest Banknál 300-400 fő vált munkakört évente, amely a jól működő belső álláspályázati rendszernek is köszönhető. Rendszeresen megrendezik az ún. Karrier-Expressz tehetséggondozó programot, amely abból áll, hogy évente kiválasztanak 14 tehetséget a bankból, akik egy egynapos "átvilágításon" vesznek részt: csoportfeladat, mélyinterjú keretében, ezt követően pedig felállítanak nekik egy karriertervet, ezzel is támogatást nyújtva a tehetségek kibontakoztatásának.

Mobil office

A rugalmas foglalkoztatás megvalósulásához meg kell teremteni, ki kell alakítani a technikai hátteret. A Budapest Bankban is többen élnek a távmunka, illetve részleges távmunka lehetőségével a "Rugalmas munkavégzés" elnevezésű programnak köszönhetően. - Ha például délután az óvodába kell sietnie a szülőnek a gyermekekért, akkor otthon befejezheti munkáját és az elmaradt e-mailjeit onnan válaszolhatja meg. A bank ezzel is támogatja a dolgozó élethelyzetéhez alkalmazkodó rugalmas időbeosztását - magyarázza Medvey Leila.

A rugalmas foglalkoztatáshoz nemcsak technikai háttér szükséges, hanem egyfajta kulturális beállítódás is. Példaként a HR menedzser a multinacionális vállalatoknak azt a szemléletét hozta fel, ahol az egyedülálló, látástól vakulásig dolgozó munkatárs képe az elfogadott. Ellenpéldaként pedig a Budapest Bank pénzügyi igazgatójának esetét említette meg, aki kisgyermekes édesanyaként is rugalmas munkaidőben dolgozik, és a héten egy napot otthonról dolgozik.

Ez a foglalkoztatási forma nagyban függ a munkakörtől is: az informatika egyes területei esetenként otthonról is megvalósíthatóak, természetesen a megfelelő technikával és biztonsági intézkedésekkel felruházva. A "mobil office" attól mobil, hogy az ebben a munkaformában dolgozók mindegyike kap egy laptopot. Rugalmasan dolgozhatnak például a mobil bankárok, a termékfejlesztők, a pénzügyi elemzők. A Budapest Bankban ma már az országos átlagot jelentősen meghaladó mértékben, a bank munkatársainak mintegy tíz százaléka dolgozik részmunkaidőben.

Szerencsejáték Zrt.: nőnap ünnepélyes keretek között

A szerencsénket próbára tévő vállalat női dolgozói csak jól járhatnak a cég HR politikájával, a munkavállalókat érintő intézkedésekkel, az őket körülvevő figyelmességgel. A vállalat a nőnapnak is megadja a módját. A gyengébbik nem tagjai valóban nőnek érezhetik magukat. A Szerencsejáték Zrt. központi épületeiben nőnapi ünnepséggel kedveskednek a hölgyeknek, a két épületben a vezérigazgató ünnepi köszöntőjét hallgathatják meg a hölgyek. A rövid köszöntőből nem hiányzik a humor sem!Fontos, hogy nálunk soha nem feledkeznek meg a női dolgozókról - mondta Dr. Hegyesiné Orsós Éva, a Szerencsejáték Zrt. HR igazgatója. Az ünnepi beszédet követően megvendégelik a női munkavállalókat egy kis süteménnyel, szendviccsel, amelyet vidám hangulatban fogyasztanak el. Természetesen a hagyományos ajándék, a virág sem maradhat el. - Olyan is előfordult, hogy friss, tavaszi vágott virágot kaptunk, de olyan is, amikor cserepes virágot vagy virágos kaspót vihetett haza a Szerencsejáték Zrt. körülbelül 800 női munkavállalója - teszi hozzá a HR igazgató.

Kik vannak valódi hátrányban?

Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. CXXV. törvény kötelez minket egy ilyen esélyegyenlőségi terv elkészítésére, amelyet meg is tettünk a kevés iránymutatás ellenére - mondja Orsós Éva.

A Szerencsejáték Zrt. 2005-ben készített munkavállalói körében egy kutatást, amelyből számos érdekességre derült fény. Bebizonyosodott, hogy attól, ha a női nem tagjaihoz tartozik valaki, nem lesz egyből hátrányos helyzetű, viszont a hölgyek csoportján belül vannak olyanok, akik különösen hátrányos helyzetben vannak társaikhoz képest. Ilyenek az idős, beteg hozzátartozót ápoló, gyermeküket egyedül nevelő nők, akik számára komoly problémát jelent a helytállás a munkában és otthon. - Sokszor kényszerülnek választásra: a hozzátartozó mellett maradjanak-e vagy a munkahelyre rohanjanak-e. Ez a belső konfliktus mind fizikailag, mind mentálisan megterheli az embert - nyomatékosítja Hegyesiné Orsós Éva. Érdekesség, hogy kis százalékban ugyan, de vannak gyermeküket egyedül nevelő férfiak is, akik hasonló gondokkal küzdenek, amelyre a vállalati politikának is reagálnia kellett.

Visszailleszkedés a munka világába

A Szerencsejáték Zrt. felismerte, megkönnyítheti a gyermeküket egyedül nevelő nők (férfiak), valamint a közvetlen hozzátartozót ápolók helyzetét, ha a megfelelő információhoz jutnak. A szociális ellátási formák feltételeiről, a hozzájutásáról készítettek egy tájékoztató füzetet, segítve a hátrányos helyzetű nők informáltságát. Ezenkívül évente több olyan rendezvényt szerveznek, amelyre a kismamákat, a gyerekes szülőket is meghívják. A munka világától távol élők lehetőséget kapnak a kapcsolattartásra olyan események által, mint a kismamaklub és a gyereknap, Mikulás ünnepség. A kismamaklub által értesülnek a gyes-en lévők a cég életében bekövetkező változásokról, s ez a hosszú éveket otthon töltő anya munkába állását is megkönnyíti.

Hegyesiné Orsós Éva szerint a rugalmas foglalkoztatás és a részmunkaidőben történő foglalkoztatás is szervezés kérdése. Ha meg lehet oldani a helyettesítést, ha jól meg lehet szervezni a munkát, számos munkakörben nincs akadálya. - Ha például a gyes-ről visszatérő anyuka az első fél évben részmunkaidőben vagy rugalmas munkarend szerint szeretne dolgozni, akkor ezt megteheti, csak egyeztetés kérdése. Hasonló a helyzet a távmunkával, bár ennek gyakorlatát még nem dolgozták ki teljesen, hogy várhatóan azonban inkább a fizikai jelenléttel kombinálják szívesen.

Egészség, ingyen

Komoly gondot fordítanak a dolgozók egészségére, a betegségek megelőzésére, illetve a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatokra a vállalatnál. Ezt úgy teszi a Szerencsejáték Zrt., hogy különböző szűrővizsgálatokat finanszíroz munkavállalóinak: például nőgyógyászati szűrés, menedzserszűrés. A cég ezenkívül, egészségpénztári tagságot kínál dolgozóinak. - Az is előfordult, hogy a dogozókkal együttműködve "házhoz jött" az orvos, vagyis a szűrővizsgálatot helyben végezték el - meséli a HR igazgató.

IBM, ahol komolyan veszik az esélyegyenlőséget

Az IBM nőnapi meglepetése minden évben más és más: a szép gyertya- és mécsestartótól a fürdőszettig minden előfordult már - meséli Novákné Baba Andrea, az IBM Data Storage Systems Kft. HR menedzsere. Az IBM világszintű központja is kiemelt figyelmet fordít a nőnapi köszöntésre, a cég vezetése az ajándék mellett hírújságban, plakátokon megjelenő nőnapi köszöntővel is kedveskedik munkavállalóinak. - A nők egyéni köszöntése elsősorban azokra az osztályokra, csoportokra jellemző, ahol megvan az ehhez szükséges kapcsolat, összhang a dolgozók között. Ez függ az adott osztály összetételétől is. Az IBM egy világcég, így figyelembe kell venni az amerikai gyakorlatot is, ahol bizony az egyenlő bánásmód elve nemcsak egy leírt szót jelöl.

Családbarát személetmód

Az IBM, mint a 2007-es év Családbarát munkahely díj nyertese, rugalmasan reagál az egyéni esetekre a kiválasztás folyamatában. Volt olyan eset, hogy egy régi, bevált munkavállaló kismamaként állt újra munkába (egy fél éves projectre), mielőtt megkezdte volna újabb szülési szabadságát - említi meg az érdekes esetet Baba Andrea. Ha valaki a cégtől megy el gyes-re, akkor nem kell aggódnia, találnak neki munkát, és visszaveszik, amint készen áll a visszatérésre. Kérés esetén, munkakörtől függően van lehetőség arra, hogy a nők a szülést követően részmunkaidőben szokjanak vissza a munka világába. - Ha a visszatérés szándékával keres meg minket egy kisgyerekes dolgozónk, akkor számítunk munkájára, annak ellenére, hogy nem maradt üresen a pozíciója. A menedzserek folyamatosan tartják a kapcsolatot az otthon maradtakkal, így nem marad titokban, ha az anyukák újra munkába állnának - fejti ki a HR menedzser.

Csak rugalmasan

Az IBM váci egységében 80-100 között van azon pozíciók száma, amely nem a fő, helyi tevékenységhez kapcsolódnak, hanem más, külföldi vállalatokhoz. Ezen munkakörökben lehetőség nyílik arra, hogy részben otthon végezze el munkáját, főként olyan esetekben, mikor már a betanulás megtörtént és az önálló, hatékony munkavégzés ezáltal garantált. A multinacionális cég mivoltából fakadóan előfordulnak munkaidőn túli konferenciahívások, amikor az USA-val vagy Szingapúrral kell tartani kapcsolatot, mely megköveteli a rugalmas hozzáállást mindkét fél részéről.

Ezenkívül, ha valaki egy családi rendezvény vagy bármilyen egyéb elfoglaltság miatt egyik héten vagy napon később tud munkába jönni, akkor a vezetőjével egyeztetve ezt megteheti, legfeljebb legközelebb tovább marad benn, akkor intézi el a nem sürgős feladatokat. - Például ezen a héten a gyermekem iskolai nyílt hete miatt többször előfordult, hogy később jöttem be dolgozni, de tovább is maradtam, amely nem kizárólag munkahelyi, hanem otthoni munkát is jelenthetett. Természetesen ezt csak akkor tehettem meg, mikor nem ütközött már előre leegyeztetett megbeszélésekkel, tárgyalásokkal - osztja meg személyes tapasztalatát Baba Andrea.

A nemek közti fizetéskülönbségek világméretű problémájára úgy reagált a HR menedzser, hogy az IBM Befogadó Munkahely, ahol adnak az esélyegyenlőségi intézkedésekre, törekednek az egyenlő bánásmódra. Baba Andrea 12 éve dolgozik a cégnél, de nem tapasztalt fizetésbeli különbséget férfi és nő között. A bért a munkakör, a tapasztalat és szakmai kompetencia, hozzáértés határozza meg.

Gyimóthy Éva, HR Portal
  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Dolgozói motiváció 2024 - top 10 nem pénzbeli motivációs eszköz

Nem csak a pénz számít - a vállalatok folyamatosan dolgoznak azon, hogy különböző, béren kívüli motivációs eszközökkel is javítsák a... Teljes cikk

Végre egy jó hír: meglepően gyorsan alkalmazkodtak a polikrízishez a női felsővezetők

Megnövekedett munkaterhelésük ellenére optimisták a női felsővezetők a vállalati növekedést, a társadalmi változásokat, a nemek közötti... Teljes cikk

A nők által alapított startupokhoz csak a befektetések 1%-a jut el - így lehetne ezen változtatni

Továbbra is jelentős szakadék tátong a férfiak és a nők esélyei között a startupszektorban. Közép-Kelet-Európában a befektetések 94%-a... Teljes cikk