kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Mi zajlik valóban a tréningtermekben?

Integratív piaci kihívások, szervezeti játszmák és egyre növekvő tréning igények jellemzik a hazai tréning piacot, miközben hígul a szakma és egyre nehezebb eldönteni ki a jó tréner. JA Communicate Tanácsadó Kft. ügyvezetőjével és vezető trénerével, Bártfai-Jablonszky Andreával arról beszélgettünk, mit tehet ezért a piac és a szakma.

Milyen most a piaci helyzet?
Az elmúlt pár évben markáns változásokat lehetett megfigyelni a képzési piacon. Nem csak nőtt a kereslet a tréningek után, hanem ezzel együtt jelentősen erősödött az igény az új képzési programok után is.

Mit jelent ez?
A különböző képzések, az egyik legfontosabb munkaerő megtartási eszközzé váltak. Mivel azonban a multik már korábban is sokat tréningezték a kollégáikat, ki vannak éhezve az újdonságra. Ez két dolgot jelent. Egyrészről egyre nő a komplex programok utáni kereslet, ami már diagnózisokkal, workshopokkal, coachinggal, szupervízióval egybefűzött fejlesztési folyamatot jelent, másrészről pedig természetesen olyan új tréning témákat és módszereket, amik korábban nem voltak.

Ez egyik oldalról nagyon jó, hiszen a tanácsadókat arra motiválja, hogy megújuljanak és figyeljék, kövessék a külföldi trendeket. Azonban többen átestek a ló túloldalára. Volt olyan ügyfelünk, akit egyáltalán nem a szakmai hozzáértés érdekelt, csupán arra volt kíváncsi, milyen újdonságot tudunk neki kínálni, ami másnál nincs. Ez pedig egy óriási csapda, mert „papíron” bármit el lehet adni. A tréning, a coaching, a szervezetfejlesztés egy szolgáltatás. És a szolgáltatás egyik sajátossága, hogy az egy ígéret. És hogy valójában mi történik a tréningteremben, meg a coaching szobában? Hogy végül mennyit tud profitálni a cég a szervezetfejlesztésből? Ezek már homályos és sokszor rejtve maradt dolgok.

Ti miben vagytok a legerősebbek?
14 éve dolgozunk a versenyszférában tanácsadóként. Cégünk szlogene: „Jövőképet alkotunk”. Ez számunkra alapértéket jelent, mert ebben benne van a stabil alapok létrehozása, az emberi tudásba és kreativitásba vetett hit, és a motiváció ereje a jövő tudatos alakítására.

Én magam kommunikációs végzettségű vagyok, egy marketing igazgatói széket cseréltem fel a tréneri munkáért. A kommunikáció szívügyem, mert meggyőződésem, hogy ez a legfontosabb eszközünk a problémák és nehézségek megoldásához, legyen szó ügyfélkommunikációról, vagy akár vezetői kommunikációról. A kommunikációs tréningjeinkbe ezért nagyon sok hazai és nemzetközi kutatási anyagot, tapasztalatot, és munkaórát tettünk az elmúlt 15 évben. Ez az egyik sikerterületünk.

A másik a vezető fejlesztés. Ami még mindig húzóág, hiszen egyre inkább nyilvánvaló, hogy mekkora jelentősége van a vezető működésének a munkatársak teljesítményében és elégedettségében. Ebben a témában egyik erősségünk a feedback tréning és az ezt követő coaching. Valójában a visszajelzések léte, vagy nemléte, módja és ereje a legtöbb szervezeti probléma gyökere. Felemelő változásokat élünk meg ügyfeleinkkel ezekben a képzésekben.

Újdonságnak számít a „szervezeti játszmák” tréningünk. Ez már egy összetettebb, mélyebb munka. A tréninget sokszor diagnózis előzi meg, és team szupervízióval egészül ki. Rendkívül izgalmas dolog, hogy már a „játszmák” terén is nyitnak a cégek. Természetesen ehhez felnőtt és érett szervezeti kultúrára van szükség.

Akkor ezek szerint nem csak a nagy tanácsadó cégek tudnak újdonságokat behozni a piacra?
Sok multicég csak a neves tréningcégekben gondolkodik. Úgy vélik ott van a legnagyobb tudásanyag. Ez sajnos nem mindig van így. Többször tapasztaltuk azt, hogy amikor tendert nyertünk egy nagyvállalatnál, ahol korábban nem dolgoztunk, akkor azt a visszajelzést kaptuk, hogy profibb, rugalmasabb és testreszabottabb szolgáltatás kaptak tőlünk, mint mondjuk az egyik piacvezető tanácsadó cégtől korábban.



Ennek mi lehet az oka?
Mert önmagában egy nagy tanácsadó cég nem garancia semmire. A trénerek felkészültsége, ami számít és az, hogy mennyit foglalkoznak saját továbbképzésükkel. Ebben pedig sajnos nagyon rossz állapotok vannak. A trénerek nagy része még mindig végzettség nélkül végzi a munkáját. Autodidakta módon tanult valamit, amit aztán nem fejleszt tovább. Magyországon meglepő módon nincsenek tréner továbbképzések és nem járnak a trénerek és coachok szupervízióba. Ez önmagában nagyon lesújtó. És sajnos sem a tanácsadó cégek, sem a Hr-esek nem nagyon foglalkoznak ezzel a problémával.

Ezért jött létre a Trénerek Iskolája?
Igen. Eljött az a pont, ahol azt mondtuk, meg kell tennünk azt, amit tudunk annak érdekében, hogy Magyarországon képzett és felkészült trénerek dolgozzanak. Kidolgoztunk egy több szintű trénerképzési programot, amiben hazai és nemzetközi tudásanyagot adunk át a hallgatóknak.A Trénerek Iskolájában 350 óra képzést kínálunk, ami egyedülálló hazánkban. De meggyőződésünk, hogy az emberek fejlesztése egy olyan szakma, amit nem lehet 60-80 óra alatt elsajátítani. Rendszeresen indítunk szupervíziós csoportot is coachok és trénerek részére. Célunk, hogy megszülessen a hazai trénerekben az igény arra, hogy fejlesszék magukat és kiemelkedő minőségben dolgozzanak.

Ez igaz a belsős tréneri gárdákra is?
Részben igen. A belsős trénerek abban az előnyben vannak, hogy gyakrabban kapnak továbbképzést és know-how-t a külföldi központból. De ez sem mindig van így. Éppen ezért trénerképzésünk cégekhez kihelyezett formában is elérhető.
További információ:
www.jacommunicate.hu és www.trenerekiskolaja.hu
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Munkaerőpiaci fordulatok: Innováció és alkalmazkodás a HR-ben

A vállalatoknak 2024-ben is nagy kihívásokkal kell szembenézniük a munkaerőtoborzás, valamint munkaerőmegtartás tekintetében, hiszen a... Teljes cikk

A legdrágább munkakör a betöltetlen munkakör. De mennyi az annyi?

Minden betöltetlen kulcspozíció veszteségforrás, mert jelentős termeléskieséssel jár, a meglévő állományra nehezedő többletterhelés okozta... Teljes cikk

Hatályos a kollektív szerződésünk? - Egy probléma, amire kevés figyelem vetül

A kollektív szerződés kötése nagyon hasznos lehet abban az esetben, ha a munkáltatónál már működik egy kollektív szerződés kötésére jogosult... Teljes cikk