kapubanner for mobile
Megjelent: 3 hete

Ezek a tanácsadó szakma aktuális kihívásai

Milyen kihívást jelent a tanácsadói szakma számára a mesterséges intelligencia, a gyorsan változó társadalmi igények és a gazdasági válság? Ezeket a kérdéseket boncolgatták a BKIK XI. Nemzetközi Tanácsadói Konferenciáján.

A kamara több mint 20 éve rendezi meg kétévente Országos Tanácsadói Konferenciáját a szakmai szövetségekkel és felsőoktatási intézményekkel közösen. Az idei esemény elsősorban a tanácsadási szakma integrációjára, a tanácsadók és ügyfelek kapcsolatrendszerének kialakulására, a zökkenőmentes információcserére, valamint az EU-s programok, pályázatok előkészítésére és megvalósítására fókuszált - derült ki a BKIK oldalán megjelent összefoglalóból. 

Az elmúlt évek gazdasági-társadalmi eseményei az egyes konzultáns szolgáltatásokat eltérő mértékben sújtották, így a hagyományos üzleti tevékenységeket támogató szakmák kevésbé érezték meg a pandémia és a háborús helyzet hatásait, míg más üzleti területek működését (pl. supply chain menedzsment, munkaerőpiaci változások, digitális átalakulás) jobban befolyásolták - hangsúlyozta Dr. Poór József, a BKIK Tanácsadási szakmai osztályának elnöke. 

Összességében azt lehet mondani, hogy mára a tanácsadói piac gazdasági súlya egyre jelentősebb hazai viszonylatban, hiszen ez a szegmens mintegy 10 ezer főt foglalkoztat, éves árbevétele pedig meghaladja a 400 millió eurót.

A külső konzultánsok szerepe kiemelkedően fontos azon esetekben, amikor egy vállalatnak arról kell döntenie, hogy külső vagy belső erőforrással valósítson meg egy fejlesztést („make or buy”) - jegyezte meg András Klára, az Egis Gyógyszergyár Humánerőforrás és kommunikációs igazgatója.

Dr. Kőmüves Zsolt, a Magyar Agrár és Élettudományi egyetemi docense szerint a modern üzleti környezetben működő, iparágon belül legjobbnak tekintett vállalatok gyakorlatának meg­ismerése, az általuk szerzett tapasztalatok felhasználása és a jó gyakorlatok integrálása teremti meg a lehetősé­get a szervezet auditálására, fejlődésére, produktivitásának növelésére. A tanácsadók ezeknek a benchmarkoknak az elkészítésében, a piac feltérképezésében is segítségére lehetnek a fejlődni kívánó cégeknek.

Az egyesült államokbeli cégeknek napjainkban leginkább a mesterséges intelligencia és annak a munkavállalókra gyakorolt hatása, az alkalmazottak elkötelezettsége, valamint a tudatos és hatékony vezetőfejlesztés kapcsán van szükségük külső tanácsadói segítségre - fejtette ki Dr. Eric Sanders, az amerikai Elmhurst Egyetem tanára, az Amerikai Menedzsment Akadémia (AoM) Tanácsadói Tagozatának korábbi elnöke.

A konferencia résztvevői megismerhették Ausztria tanácsadóinak helyzetét is. Dr. Ilse Andrea, az Osztrák Gazdasági Kamara Tanácsadói Tagozatának szenior szakembere elmondta: Ausztriában 80 ezer tanácsadó működik, az iparág éves bevétele tavaly elérte a 7,5 milliárd eurót. A szakember szerint a következő évek tanácsadói trendjei az európai környezeti, társadalmi és kormányzati tevékenységek támogatása, valamint a digitális átalakulás és kiberbiztonság előmozdítása lesz.

A szlovák piacot dr. Szeiner Zsuzsanna PhD, a komáromi Selye János Egyetem Gazdaságtudományi és Informatikai Karának oktatója mutatta be. Északi szomszédunknál a tanácsadói piacot a nagy nyugati tanácsadó cégek mellett sok hazai mikro- és kisvállalkozás uralja, a szegmens éves árbevétele pedig nagyságrendileg 100 millió euró.

  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jelentős fordulatok: már mástól félnek a vezérigazgatók és vége lehet a home office-nak

A geopolitika és a szélesebb körű politikai bizonytalanság jelenti jelenleg a legkomolyabb kockázatot egy vállalat üzleti sikeressége kapcsán – ez... Teljes cikk

A gamifikáció, mint a munkaerő-megtartás eszköze

Számos kutatás igazolja, hogy a folyamatos fejlődési lehetőség biztosítása növeli a munkavállalói elkötelezettséget. Ezzel párhuzamosan a cégek... Teljes cikk

Mi köze a szervezeti kultúrának a munkaerő megtartásához?

Sokkal több, mint gondolnánk. A szervezeti kultúra a szervezet érzelmi intelligenciája, vagyis a MIT-eken túl a HOGYAN-ok. Makó Ferenccel, a Sensa... Teljes cikk