Megjelent: 10 hónapja

Miért elengedhetetlen a kölcsönös tudásmegosztás a vállalkozásodban?

Nemrégiben feltettem egy kérdést néhány vállalkozó barátomnak. Ha csak egy tanácsot mondhatna egy pályakezdő egyetemistának, akkor mi lenne az? A válaszok egyöntetűek voltak. Szinte mindenki a megfelelő kapcsolatok kiépítése mellett tette le a voksát. Mindegy milyen életciklusban van éppen a vállalkozás, elengedhetetlen kellék a kapcsolati háló a következő szint eléréséhez. Talán fontosabb, mint a pénz? Igen!

Mit nyújt a kapcsolati háló a vezetőknek?

Vállalati problémák elkerülése, vagy gyors megoldása

Számos olyan nehézség bukkanhat fel egy cég/vállalkozó életében, amihez szakértő/szakavatott személy véleményét kell kikérni. Előfordul, hogy rövid határidőn belül kell fontos döntést hoznunk olyan témában, ami nem épp a mi szakterületünk. Ilyenkor időt, illetve pénzt tudunk megtakarítani a kapcsolati hálónknak köszönhetően, ugyanis elég csak egy telefonszámot felhívnunk, vagy egy szakmai csoportban kifejteni problémánkat, és máris érkezik a válasz.

Új információszerzés, innovációk, tudásanyagok, trendek, tapasztalatok

A piac változik. Naprakész ismereteket kell szerezni minden egyes újdonságról, ami érinti a szakterületünket. Az információ hatalom. Közösségi találkozókon, weboldalakon, online szakmai csoportokban ez pillanatok alatt megtörténik. Mindenki meg tudja osztani azokat az infókat, amik fontosak lehetnek a szakterületén.

Partnerről kialakult vélemények kikérése

Vannak helyzetek, mikor érdemes mások véleményét kikérni egy leendő partnerrel kapcsolatban. Milyen véleményük, tapasztalatuk, negatív-pozitív élményük volt már az adott céggel/vállalkozóval. Egy nagyobb közösségben szinte biztosan lehet találni olyat, aki tud nekünk segíteni ebben.

Együttműködések kialakítása

A vállalatoknak/vállalkozóknak szükségük van az együttműködőkre. Az elején még gyakran csak befektetők, majd a továbbiakban komolyabb szerepet játszanak a beszállítói, K+F együttműködések…stb.

Mit nyújt a kapcsolati háló a munkavállalóknak?

A legjobb álláslehetőségeket

Számtalan módja van a kapcsolatépítésnek akkor is, ha nem vezető pozícióban dolgozunk. De mi értelme van ilyenkor bővíteni az kapcsolati körüket? Nem mindegy, hogy jó munkahelyen dolgozol/szeretnél dolgozni, vagy a legjobb munkahelyen. A személyes Networkinget üzleti reggeliken, kiállításokon, vásárokon, konferenciákon bőven tudod alkalmazni. Online térben kicsit más a helyzet. A LinkedIn egy tökéletes platform erre, ami kissé „üzletiesebb” jellegű a Facebookhoz képest. Ha az utóbbit választod, akkor itt a szakmai csoportok az egyik legjobb megoldás. Specializáltan vannak jelen az ilyen közösségekben azok az emberek, akik a legjobb munkákat tudják majd kínálni számodra.

Tanulási fejlődési lehetőségeket

Folyamatosan naprakész tudásanyagot kell kapni ahhoz, hogy igazán jók legyünk a saját szakterületünkön. Számtalan mód rendelkezésre áll ilyen esetben, ezek közül az egyik, ha saját kapcsolati körünkön keresztük jutunk új információkhoz. Nagy előnye, hogy a kapcsolat révén új lehetőségek nyílnak meg mind a munkát keresőnek, mind az alkalmazottaknak.

Bátran kijelenthető, hogy jelentős versenyelőny építhető ki egy stabil kapcsolati rendszerrel, mind munkavállalói, mind pedig vezetői részről egyaránt.

Petényi Zoltán
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Történet a szerencséről - vagy a szerencsétlenségről…

Ma, amikor annyi vélemény hangzik el a working from home, a távoktatás és még sok más, új volumenben megélt jelenség mellett és ellen, érdemes... Teljes cikk

Ez is elmúlik egyszer majd

Van, aki Salamon királyhoz köti az alábbi történetet, mások ősrégi szufi meseként tartják számon: tanulsága szerencsére független attól, hogy... Teljes cikk

Generációk együtt, a home office-ban - így segítsük egymást!

Steigervald Krisztián generációkutató, stratéga és tréner a koronavírus miatt kialakult, korántsem szokványos helyzet kezelésére ad jótanácsokat... Teljes cikk