Megjelent: 2 hónapja

Miért elengedhetetlen a kölcsönös tudásmegosztás a vállalkozásodban?

Nemrégiben feltettem egy kérdést néhány vállalkozó barátomnak. Ha csak egy tanácsot mondhatna egy pályakezdő egyetemistának, akkor mi lenne az? A válaszok egyöntetűek voltak. Szinte mindenki a megfelelő kapcsolatok kiépítése mellett tette le a voksát. Mindegy milyen életciklusban van éppen a vállalkozás, elengedhetetlen kellék a kapcsolati háló a következő szint eléréséhez. Talán fontosabb, mint a pénz? Igen!

images

images

Mit nyújt a kapcsolati háló a vezetőknek?

Vállalati problémák elkerülése, vagy gyors megoldása

Számos olyan nehézség bukkanhat fel egy cég/vállalkozó életében, amihez szakértő/szakavatott személy véleményét kell kikérni. Előfordul, hogy rövid határidőn belül kell fontos döntést hoznunk olyan témában, ami nem épp a mi szakterületünk. Ilyenkor időt, illetve pénzt tudunk megtakarítani a kapcsolati hálónknak köszönhetően, ugyanis elég csak egy telefonszámot felhívnunk, vagy egy szakmai csoportban kifejteni problémánkat, és máris érkezik a válasz.

Új információszerzés, innovációk, tudásanyagok, trendek, tapasztalatok

A piac változik. Naprakész ismereteket kell szerezni minden egyes újdonságról, ami érinti a szakterületünket. Az információ hatalom. Közösségi találkozókon, weboldalakon, online szakmai csoportokban ez pillanatok alatt megtörténik. Mindenki meg tudja osztani azokat az infókat, amik fontosak lehetnek a szakterületén.

Partnerről kialakult vélemények kikérése

Vannak helyzetek, mikor érdemes mások véleményét kikérni egy leendő partnerrel kapcsolatban. Milyen véleményük, tapasztalatuk, negatív-pozitív élményük volt már az adott céggel/vállalkozóval. Egy nagyobb közösségben szinte biztosan lehet találni olyat, aki tud nekünk segíteni ebben.

Együttműködések kialakítása

A vállalatoknak/vállalkozóknak szükségük van az együttműködőkre. Az elején még gyakran csak befektetők, majd a továbbiakban komolyabb szerepet játszanak a beszállítói, K+F együttműködések…stb.

Mit nyújt a kapcsolati háló a munkavállalóknak?

A legjobb álláslehetőségeket

Számtalan módja van a kapcsolatépítésnek akkor is, ha nem vezető pozícióban dolgozunk. De mi értelme van ilyenkor bővíteni az kapcsolati körüket? Nem mindegy, hogy jó munkahelyen dolgozol/szeretnél dolgozni, vagy a legjobb munkahelyen. A személyes Networkinget üzleti reggeliken, kiállításokon, vásárokon, konferenciákon bőven tudod alkalmazni. Online térben kicsit más a helyzet. A LinkedIn egy tökéletes platform erre, ami kissé „üzletiesebb” jellegű a Facebookhoz képest. Ha az utóbbit választod, akkor itt a szakmai csoportok az egyik legjobb megoldás. Specializáltan vannak jelen az ilyen közösségekben azok az emberek, akik a legjobb munkákat tudják majd kínálni számodra.

Tanulási fejlődési lehetőségeket

Folyamatosan naprakész tudásanyagot kell kapni ahhoz, hogy igazán jók legyünk a saját szakterületünkön. Számtalan mód rendelkezésre áll ilyen esetben, ezek közül az egyik, ha saját kapcsolati körünkön keresztük jutunk új információkhoz. Nagy előnye, hogy a kapcsolat révén új lehetőségek nyílnak meg mind a munkát keresőnek, mind az alkalmazottaknak.

Bátran kijelenthető, hogy jelentős versenyelőny építhető ki egy stabil kapcsolati rendszerrel, mind munkavállalói, mind pedig vezetői részről egyaránt.

Petényi Zoltán
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter