Megjelent: 5 éve

Mindenkinek kell énidő

Miből tudhatod, hogy nincs vagy kevés van jelen az életedben?

A rohanó világunkban egyre több időt töltünk munkával, családunknak és barátainknak a kedvében járásával és rengeteg olyan tevékenységgel, programmal, amit ugyan élvezünk viszont hosszú távon mégis fáradtnak, kedvtelennek érezzük magunkat és a hangulatunk egy egyre ingadozóbb. Leginkább nők esetében figyelhető meg ez, hiszen szupernek kell lennie a karrierjében, a háztartás vezetésében, gyerekek nevelésében, mint feleség, mint barát…. Egyre több szerepkörrel zsonglőrködnek a társadalmi elvárásoknak megfelelően. Az élet azonban nem állhat folyamatosan teendőkből, rohanásból és túlélésről és “kell”-ek halmazából.

Amikor aztán úgy alakul, hogy van egy kis szabadidőnk önmagunkra, végre pihenhetünk, feltöltődhetünk és saját magunkkal, gondolatainkkal lehetünk, akkor az tapasztalható, hogy elveszettnek érezzük magunkat és olyan érzésünk keletkezik, mintha nem a mi életünket élnénk.

Az emberben megvan az igény arra, hogy egyedül legyen, és törekszik az önmegvalósításra is. Amikor az énidő elmarad, akkor pont ez veszik ki az életünkből.

Mikor fontos, hogy legyen időd önmagadra?

Mindig, de leginkább akkor, amikor azt mondod magadnak, erre nekem nincs időm! Gondolj csak bele a kisgyerekre, ő is jelzi számodra, hogy egyedül akar lenni. Rád csukja az ajtó, kiküld a szobából és számos más módszert alkalmaz, arra hogy egy kis ideig egyedül lehessen. Ez teljesen normális.

Te felnőttként miért nem alkalmazol énidőt?

• Leginkább a túl sok elfoglaltság miatt, még időd se volt gondolkodni rajta, hogy ilyenre szükséged lehet. Sokszor annak is örülsz, ha végre időben sikerül lefeküdni aludni és másnap egy kicsit jobban érezheted magad.
• Mindig feláldozod az idődet valaki/valami másért.
• Igyekszel tömbösíteni és mondjuk szabadságok idején egy kis időt engedni önmagadnak a feltöltődésre.
• Nem is terveztél még erre időt fordítani, kiszakítani a hétköznapi hajtásból.
• Kifelé figyelsz másokra, a külső ingerekre, de önmagadra, vágyaidra nem.
• Mindent most és azonnal akarsz.

Miért fontos, hogy legyen időd magadra?

• A fejedben lévő zaj, kattogás csökkenthető.
• Türelmesebb leszel, elvárásaid is normalizálódnak önmagaddal és környezetteddel szemben. Megoldandó problémákat könnyebben tudsz kezelni.
• Hangulatod pozitívabb, kiegyensúlyozottabb lesz.
• Közelebb kerülsz önmagadhoz, újra megtalálod a céljaidat, motiváltabb leszel.
• Segít a harmónia megteremtésében, így minőségibb életet élhetsz.

Hogyan teremts magadnak énidőt?

Számtalan időgazdálkodási, feladatmenedzselési módszer létezik, amivel naponta időt szabadíthatsz fel magadnak. Alakíts ki új szokásnak és előre tervezd be a napjaidba, amikor nagyobb valószínűséggel tudsz erre időt fordítani. Legyen ez akár 20 perc, akár 1 óra fontos, hogy kezdetben tervezd be, később már automatikusan is menni fog. Kommunikáld a környezeted felé, hogy elkülönítesz magadra egy kis időt és azt is mond el, hogy ez alatt mit fogsz csinálni, kérd meg őket, hogy ilyenkor nem zavarjanak. Ajánlott elmondani, hogy ez az újítás számodra miért fontos.

Mivel tölts a felszabadult idődet?

Pihenj, csináld a semmit, hallgasd a csendet vagy valami számodra kellemes zenét. Meditálj, jógázz, fuss…. csinálj olyan dolgokat, ami a figyelmedet önmagad felé fordítja. Egy séta a friss levegőn, vagy napozás is sokat tud javítani a hangulatunkon. Olvass valami könyvet, amitől jól érzed magad. Merj álmodozni és újra önmagad lenni!

Az énidő alkalmazása az elején lehet nehézkesen megy és értelmetlennek érzed, azonban szükséges, hogy kiszakadj a mókuskerékből és az állandó rohanásból. Minőségi életed csak akkor lehet, ha a saját életedet kezded el élni!

Kerülj te életed rivaldafényébe és találd meg újra önmagad!

Magyar Kitti
Tréner, Coach, Vezető- és szervezetfejlesztő
Vista Verde Oktatási Központ

  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Remote working vezetői szemmel - a legnagyobb kihívások

Mit gondolsz, te kézben tudod tartani az irányítást? Hogyan lehetsz biztos abban, hogy a csapatod otthonról is ugyanolyan hatékonyan dolgozik, mint... Teljes cikk

Ezekkel az alkalmazásokkal garantáltan ellenőrizheti kollégái otthoni teljesítményét

A koronavírus bombaként robbant hazánkra komoly gondot okozva a munkáltatóknak, hogyan oldják meg a kollégák otthonról való munkavégzését. Azok a... Teljes cikk

Kutyák a munkahelyen - hogyan hatnak az eredményességre?

Mik a kutyás munkahelyek, képzések, fejlesztések sikerkritériumai? Milyen pozitív vagy éppen negatív hatása lehet annak, ha kutyák vannak a... Teljes cikk