Megjelent: 7 éve

Mire jó az 5Miért?

A probléma gyökerének keresése egy kulcs fontosságú eszköz a lean szemlélettel dolgozók számára.

images

images

Miért?

Meglepő módon a folyamatos változtatás és annak stabilizálása, lekövetése a szervezetben rengeteg akadályt, veszteséget, selejtet tud produkálni. Amennyiben nem a valós problémát oldjuk meg, hanem csak felszíni kezelést hajtunk végre, akkor dupla, tripla erőfeszítésbe kerül a valós veszteség feltárása és kizárása.

Egy példa a felületi kezelésre: Nem hatékonyak az értekezleteink, rendszeresen előforduló jelenség, hogy a napirendi pontok egy részével kapcsolatban nem tudunk döntéseket hozni, ezek áthúzódnak a következő alkalomra.

Felületi kezelés: Tartsuk tovább fél órával az értekezleteket.

Biztos ez a valós probléma? Jó eséllyel eljutunk a megoldáshoz az 5Miért és az A3 technika alkalmazásával.

Manapság a leant használók és a módszertant nem ismerők munkáját is átszövi a rengeteg kisebb nagyobb változtatás. Köszönhető ez az adózási szabályok, az árfolyamok, a vevőket érő hatások, a belső feszültségek és a növekedési késztetések komplex hatásainak.

Az ösztönös és tudatos kísérletezés elengedhetetlen a túlélésért folytatott harcban.

Az 5Miért módszer abban is segít, hogy az állandó változtatások között megtaláljuk és megértsük, hogy mitől lettünk sikeresek? Melyik stratégia működött? Gyakran annyi mindenen változtatunk egyszerre, hogy már magunk sem emlékszünk arra, mik az aktuális, érvényben lévő szabályok?

 • Mennyi most a jutalék?
 • Mit tartalmaz az akció?
 • Mióta is használjuk ezt az arculatot?
 • Mindenki másra emlékszik. (Ezért ne sajnáljuk az időt az írásosság megteremtésére.)

  Egyre többen használnak internetes eladási módszereket. Hírleveleket küldenek, telefonos értékesítéssel erősítik az internetes kommunikációt. Új bérezési rendszereket vezetnek be.

  Az ösztönösség szintjéről nincs erő és energia a tudatosság szintjére lépni.

  Ez a személyfüggő vállalati méretben jelent kiemelt veszélyt. Nem tanítható és nem standardizálható a ráérző, tehetséges vezető módszere.

  Vagy mégis?

  Használjuk az 5Miért logikát a sikereink miértjeinek megfejtésére! Nem csak taníthatóvá tesszük a módszereinket, hanem meg tudjuk köszönni azok munkáját, akik aktív részesei az eredményeknek.

  Álljunk meg egy pillanatra! Megéri!

  forrás: Lean HR Blog
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter