Megjelent: 16 éve

Mit takar a HR kontrolling kifejezés?

Gondolkodott már azon, hogy mitől lesz igazán sikeres a humánerőforrás-tervezés, hogyan optimalizálható a munkaerő-szükséglet, milyen teljesítmény várható a frissen belépett munkatársaktól? Néhány hasznos gondolattal biztosan gazdagabb lesz az alábbi cikket elolvasva, amely a Sämling HR kontrolling tréningjét taglalja.

A vállalkozások hatékonyságát már nemcsak a vezetők dicsekvő szavai, hanem a hatékonyság mérésének objektív alapokra helyezése is alátámaszthatja. Egy jól irányított vállalkozás hatékonyságát méréssel lehet igazolni, és az eredmények elemzésével lehet a további haladás irányát meghatározni és azokra hivatkozva a vezető objektív alapokat tud teremteni éppúgy a vállalkozás kommunikációjában, mint például egy üzleti terv bank részére történő elkészítésében is.

Minden vállalatnak a legfontosabb értékei a munkatársak, hiszen ők rendelkeznek azzal a tudással és tapasztalattal, amellyel a cégek hatékonyan működtethetők. Ha ők elégedettek és kellőképp motiváltak abban, hogy a cég a lehető legjobb eredményt érje el, a siker hosszú távon is biztosra vehető.

Nemcsak attól hatékony egy vállalat, hogy azt marketing eszközökkel hirdeti, hanem attól is, hogy a szervezeten belül mérik a hatékonyságot, és a hatékonyságnövekedést számokkal támasztják alá. A hatékonyság mérésére különféle mutatók szolgálnak: ilyen például az egy főre jutó árbevétel, termelési érték, eszközérték, vagy akár az egy bérforintra eső eredmény stb.

Az előbbiekből adódik, hogy az üzleti folyamatok mérésének igényét a vállalkozások piacon maradása érdekében a vezetői akaratból kiindulva a végrehajtói szintig bezárólag alapvető célként vagy akár belső igényként szükséges lehet meghatározni.

A kontrolling tehát eszközöket, elemzési módszereket ad a vezetés kezébe. A jó controlling tevékenység egy vállalat iránytűjének is felfogható. A humán erőforrás kulcsfontosságú lehet a sikeres stratégia megvalósításában - az alkalmazottak irányításán sok múlik.

A munkaadó és a munkavállaló közötti kapcsolat kivételesen érzékeny terület, amelynél nemcsak a jogszabályok és a megkötött szerződések játszanak szerepet, hanem az emberi, politikai és társadalmi szempontok is.

A vállalkozások termékeiket/szolgáltatásaikat az outputjaikat, a beszerzett erőforrásaikból, az inputokból állítják elő. Az egyik legdrágábban beszerezhető és/vagy működtethető erőforrás a munkaerő, ezért az emberi erőforrással kiemelten kell gazdálkodni. Az emberi teljesítményt elemezni és mérni is kell. Ezzel foglalkozik a humáncontrolling, mint a controlling egyik alrendszere.

Melyek a humán kontrolling vállalati megjelenésének okai?

Az okok közé tartozik a tudás alapú gazdaság terjedése, professzionálizálódás előtérbe kerülése, az emberi tőke egyre meghatározóbb szerepe a vállalkozások piaci értékében, a humán erőforrás egyre növekvő jelentősége a versenyképesség növelésében, valamint a termékek tudástartalmának növekedése (innováció).

Az emberi tőke stratégiaalakító és megvalósító szerepének növekedése a hosszú távú értékteremtés biztosításában. A stakeholderek felismerték az emberi erőforrás fontosságát a vállalkozási teljesítményekben (befektetés, megtérülés). Az EEF-hoz kötődő kiadásokat csak akkor fogadja el a piac, ha ez megfelelő teljesítménnyel, és a megkívánt minőséggel párosul. (output szemlélet).

Az emberi erőforrás gazdálkodásért felelős szervezetek a helyi sajátosságokat és adottságokat alapnak tekintve biztosítják a munkaerő hatékony foglalkoztatásához szükséges feltételeket. Emellett ellátják az emberi erőforrás menedzselés körébe tartozó feladatokat, koordinálják a munkaügyi és a szociális-jóléti tevékenységet is.

Ezek alapján megállapítható, hogy a humán kontrolling olyan irányítói eszköz, amely abban segít a vállalkozásoknak, hogy racionális, költségérzékeny emberi erőforrás gazdálkodást valósítsanak meg. A mérőszámrendszere jelzi az erőforrások felhasználását, objektív módon elősegíti a szükséges döntések meghozatalát; folyamatos visszajelzést biztosít a tervtől való eltérésről és a változásokról a vezetés részére. Így az eszközrendszere segítségével maga generálja a szükséges változtatásokat.

Jöjjön el a Sämling HR controlling képzésére, így mindennapi munkájában tervezési és elemezési módszerekre támaszkodva hatékonyabban és gyorsabban juthat objektív eredményekre és gyakorlati példákat is megismerhet.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Közel 30 ezer üres állás a weben: itt a friss statisztika

Egy év alatt 13 százalékkal kevesebb a magyar weboldalakon az álláshirdetés az Állásportál.hu friss statisztikája szerint. Január közepén 29 172... Teljes cikk

Kilőtt egy munkaerő-kölcsönző cég, többen lettek a postások: létszámtrendek

Szeptemberről októberre egy munkaerő-kölcsönző cég, a HR Direkt Kft. 70 százalékkal, 1400 fővel növelte alkalmazotti létszámát. Hosszú idő... Teljes cikk

Munkáltatói igazolás

A munkaviszony során a munkavállaló több esetben kerülhet olyan élethelyzetbe, amikor a munkaviszony meglétét, jövedelmét valamilyen hatóság,... Teljes cikk