Megjelent: 3 éve

Mit tehetek, ha a főnök csak "random" osztogat figyelmeztetést?

Cégünk belső utasításainak rendszere nagyon összetett és bonyolult, ezekben a biztonság szem előtt tartása érdekében nagyon szigorú és merev szabályok kerültek lefektetésre. A munkavállalók rendszeresen megszegik az előírásokat, de ezek a cégnek tényleges kárt nem okoznak. Az egyszerű „melós” és a cég első embere között van 6-8 „főnök típusú” egymással alá- fölérendeltségi viszonyban álló ember a cég szervezeti hierarchiájában. Az a kialakult gyakorlat, hogy a „főnök” az elkövetett kisebb mulasztásért egyszer ad írásbeli figyelmeztetést a munkavállalónak, máskor csak szóbeli figyelmeztetést, mert „már a múltkor kapott írásbelit”. Máskor egyszer írásbeli figyelmeztetést ad utána megrovást (KSZ alapján), eltelik egy kis idő, utána megint írásbeli figyelmeztetést, utána szóbelit stb. Azt lehet észrevenni, hogy kizárólag arra megy ki a „játék”, hogy a főnöknek minden évben legyen meg az előző évihez képest körülbelüli azonos számú „ügye”, hogy ez a 6-8 ember el tudjon egymással „számolni” azzal, hogy a cég belső utasításaiban előírt ellenőrzések megtörténtek, tehát „minden rendben van”. Az ellenőrzéseknek nem az a valódi célja, hogy aki „nem oda való” azt „kirúgják” és helyette hozzanak másik embert a céghez, mert tisztában vannak vele, hogy az új belépő is a merev szabályok miatt szintén „rugalmasan” fog dolgozni. Van olyan munkavállaló, aki minden évben kap 2-3 írásbelit és ennyi. A cél csak a látszat megtartása. Rendeltetésszerű-e mindez?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

A leírtak alapján nem lehet egyértelműen megítélni a helyzetet, hiszen nem ismerem a hatályos KSZ-t, a munkáltató szabályzatait, illetve a konkrét körülményeket. Ez pedig azért fontos, mert a vétkes kötelezettségszegések szabályai ott találhatóak.

Általánosságban az a véleményem, hogy a "random" figyelmeztetés kiosztása természetesen nem lenne rendeltetésszerű. Amennyiben van kollektív szerződésük, abban az esetben a szankcionálás körülményeinek abban, illetve a munkáltató szabályzatában kell lefektetve lennie. Amennyiben a munkáltató az azokban foglalt elveket megszegi, munkaügyi perben lehet a lépéseket vitatni. Az írásbeli figyelmeztetés egyébként is vitatható tartalmilag bíróságon is.

Szerintem célszerű egyeztetni a szakszervezettel és a munkáltatóval, hiszen ez a helyzet senkinek sem fog használni. A leírtakból úgy tűnik, hogy a figyelmeztetéseknek nincsen jogkövetkezménye, ami viszont szerencsére jó hír.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Kéri Ádám

A jogi egyetemet 2001-ben fejeztem be (ELTE). Ezt követően európai uniós képzéseken vettem részt, majd 2004-től az Egyesült Államokban tanultam amerikai jogot.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Vissza kell-e vennie a munkáltatónak, mikor bejelentem Gyed után a visszatérési szándékom?

Jelenleg gyeden vagyok. Időközben úgy alakult, hogy az egyik kolléganőm nyugdíjba fog vonulni. Több mint 1 évről lenne szó a nyugdíjazásig. Akit a... Teljes cikk

Jogosult lehetek-e jutalomra, ha munkaszerződéssel dolgozom iskolában?

2021-ben lennék jogosult a 30 éves közalkalmazotti jubileumi jutalomra. Az elmúlt 14 évet egyházi iskolában töltöttem. Ha a következő tanévet... Teljes cikk

Mikor mehetek nyugdíjba, ha 30 éve közalkalmazott vagyok?

1968-ban születtem és 1990 óta folyamatos közalkalmazotti munkaviszonyban dolgozom. 3 gyermekem van. Mikor mehetek nyugdíjba? Teljes cikk