Megjelent: 3 éve

Modern vagy hagyományos irodabelső?

Napjainkban egy új iroda kialakításakor komoly dilemma lehet, hogy modern, esetleg klasszikus legyen-e az iroda berendezése? Mind a bútorok, tapéta és kiegészítők stílusa, mind az iroda ergonómiája tekintetében sok kérdés merülhet fel azzal kapcsolatban, hogy melyik a jobb választás. Vegyük őket sorra!

images


Modern vagy hagyományos irodabútorok?


A modern és a hagyományos iroda megkülönböztetése már önmagában is bonyolult kérdés. Éppen ezért jobb, ha bizonyos jellemzőket nevezünk modernnek és klasszikusnak vagy hagyományosnak.

A bútorok stílusát, a színeket és az anyagokat tekintve a berendezés alapján is megkülönböztethetjük a modern és a klasszikus irodákat. Élénk színű játékos, esetleg minimal vagy loft stílusú irodákat lehet például ebben a csoportosításban modernnek nevezni.

Egy startup esetében általában játékosan modern megjelenést szoktak választani a tulajdonosok, miközben például egy ügyvédi iroda esetében szerencsés lehet a tekintélyt parancsoló klasszikus megjelenés, prémium bútorokkal. Például neobarokk bútorok és egy elegáns Chesterfield ülőgarnitúra telitalálat lehet.

Mi a helyzet az ergonómiával?


Az ergonomikus iroda lényege, hogy mind a bútorok, mind maga az irodai környezet, és az azt befolyásoló tényezők nem csak a hatékony, hanem a kényelmes munkavégzést, valamint a dolgozó egészségét és jó közérzetét szolgálja.

Az ergonómia nem függ sem az iroda stílusától, sem esztétikai megjelenésétől. Egyszerűen figyelembe kell venni az eszközök és a komplett munkakörnyezet kialakítása során ezeket a szabályokat. Ilyen értelemben egy valójában modern iroda minden esetben ergonómikus, attól függetlenül, hogy a stílusa, esetleg akár a térszervezése is klasszikus és hagyományos.

Milyen kritériumokra kell odafigyelni? Egyrészt a legfontosabb a szék, asztal és monitor kialakítása és egymással való viszonya, elhelyezése megfeleljen az emberi test igényeinek. Ilyen a derék kitámasztása, a fej pihentetésének lehetősége.

Az ergonomikus irodában nincs nagymértékű zajszennyezés, amely rontaná a koncentrációt. Megfelelően világos, és a hőmérséklet is ideális.

A modern és a hagyományos irodák térszervezése


A modern irodák általában egyterűek. Mivel napjainkban az a szemlélet uralkodik, hogy a csapatmunkát kell támogatni, így lehetőséget kell teremteni a munkahely típusának függvényében a közös ötletelésre, az együtt gondolkodásra, a közös problémamegoldásra. Emellett a modern szemléletű munkahelyeken már a főnök, a menedzser sem különül el a dolgozóktól, velük dolgozik, figyelnek egymásra.

Persze a térszervezést mindenképpen át kell gondolni, hiszen vannak olyan munkahelyek, esetleg munkakörök, ahol sokkal hatékonyabban lehet dolgozni, ha van lehetőség az elkülönülésre.

A modern és a hagyományos irodát mindezek alapján talán amentén a kérdés mentén lehet megkülönböztetni, hogy mennyire támogatja a dolgozók kényelmes és hatékony munkavégzését.
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Pánikrohamot kapott céges szülinapi buliján, mire kirúgták

Közel 150 millió forintnyi kártérítést ítélt meg a bíróság annak a férfinak, akinek kifejezett kérése ellenére szülinapi bulit szerveztek a... Teljes cikk

Valóra vált gyerekkori álom: munkába állt a MÁV-nál az első női mozdonyvezető

Magdolna gyerekkora óta szeretett volna a vasútnál dolgozni, most pedig mozdonyvezetőként is kipróbálhatja magát. Teljes cikk

Böszörményi úti épületomlás: foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt nyomoznak

Több autó megrongálódott Budapesten, egy XII. kerületi épület bontása közben hétfő délután - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi... Teljes cikk

Facebook