Szegedi Juli
Szerző: Szegedi Juli
Megjelent: 9 éve

Munka az árvíz alatt - most nem gátakon

Már múlt héten is hírt adtunk arról, hogy a Magyar Távmunka Szövetség javaslata szerint katasztrófák idején a legjobb, ha aki csak tud, otthon marad és otthonról végzi a munkáját. Egyre több cégnél van a távmunkára egyébként is lehetőség - a különbség annyi, hogy ilyenkor határozottan kérik az alkalmazottakat, mindenki otthonról végezze munkáját. Az árvíz tetőzését eredetileg keddre ígérték - az SAP Hungary Kft. ezért úgy döntött, hogy hét első két napjára be is zárja irodáját - a munkatársaknak otthonról kell dolgozniuk. A cég hazai érdekeltségének összes, több mint 500 dolgozóját érinti ez a döntés, a munkavégzés minden területet, így például a legtöbb személyt foglalkoztató szoftverfejlesztési, támogatási területet is - mondja Szabó Zsuzsanna, az SAP Hungary Kft. HR vezetője.

"Az otthonról való munkavégzés nem okoz bonyodalmat a mindennapi ügymenetben. Az erre a napokra, az oktatási központba szervezett tanfolyamokat kellett átszervezni, de ezt megoldottuk, az egyik esetben az ügyfélnél, másik esetben egy partnercégünknél történik meg a képzés. Illetve korábban még e napokra szerveztünk egy belső eseményt, ezt áttettük jövő hétre." A döntésre azért került sor, mert a cég egy, a Duna mellett közvetlenül fekvő üzleti parkban van a III. kerületben.

A cégnek már van gyakorlata krízishelyzetek közbeni munkavégzésben: tavaly az óbudai bomba miatti kitelepítés kapcsán ugyanez történt, akkor is otthonról dolgozott a teljes állomány. Az ilyen helyzetekben csupán annyi az újdonság, hogy mindenki otthon marad, amúgy teljesen bevett az otthoni munka a cégnél.

Szabó Zsuzsanna egy-egy ilyen helyzethez kapcsolódó HR-s feladatokról is mesél: "Az első és legfontosabb a munkatársak egészségének, épségének megóvása. Az SAP kiemelten ügyel arra, hogy rugalmas megoldással kizárja a munkatársak veszélyeztetését. Cégünknél egy krízismenedzsment-csoport különböző szakemberei összeállítják az akciótervet, és higgadtan végrehajtjuk a megfelelő óvintézkedéseket. Azt gondolom krízis állapotban a legfontosabb, hogy higgadtak maradjunk."

Persze nem minden típusú munka végezhető otthonról, így aztán az is megeshet, hogy valaki egyszerűen nem tud elmenni dolgozni: nincs megfelelő közlekedés vagy épp nem tud kimenni az otthonából. Ilyen esetben a Munka törvénykönyve szerint igazolt a hiányzása, nem kell sem szabadságot kivennie, sem ledolgoznia a kiesett időt.

Az önkénteskedést is támogathatja a munkáltató

A nem megjelenő munkavállaló kérdésén túl, a másik dolog, ami felmerülhet még a munkáltatók részéről kérdésként, hogy mi van, ha az alkalmazott önkénteskedni megy? Arról már írtunk, hogy akit behívnak, annak menni kell, nincs mese. Elvileg bárki behívható, a listák készen állnak, hogy bevetik-e őket, az a katasztrófa súlyosságától függ.

Van olyan munkahely is, melynek tagjai együtt vonultak ki pénteken homokzsákot pakolni. Az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány közkapcsolati vezetője, Matykó Noémi azt mondja, ők azért döntöttek így, mert folyamatosan figyelték a híreket, aggódva követték nyomon az eseményeket. "Az alapítványunknak egyébként is a segítségnyújtás a célja, így természetes volt számunkra, hogy ebben a helyzetben is segítünk, ahogy tudunk. Mivel anyagi lehetőségeink korlátozottak, így pénzzel, élelmiszerrel nem nagyon tudtunk volna, ekkor jött az ötlet, hogy akkor segítsünk a két kezünkkel! Amikor felmerült a téma, mindenki azonnal igent mondott, egy percig sem hezitált senki, és a főnökség is rögtön beleegyezett, hiszen ők is látták, mekkora szükség van most az önkéntesekre." Az alapítvány tagjai körbetelefonálgattak, hogy hová mehetnének segíteni: a III. kerületben és a Margitszigeten már elegen voltak a segítők, de Budakalászon örömmel fogadták őket. Innen Szentendrére mentek, ahol zsákokat töltöttek, lapátoltak, pakoltak. A pénteki egy napos munkakiesést minden kolléga le fogja dolgozni túlórákban munkaidő után.

Más munkahelyek is támogatják, hogy dolgozóik a gátakon tevékenykedjenek ahelyett, hogy munkájukat végeznék. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. pénteken közleményt adott ki, mely szerint lehetőséget biztosított munkavállalóinak, hogy csatlakozzanak a Baptista Szeretetszolgálat árvízvédelmi önkéntes csapatához.

De nem csak a vagyonkezelő járt el így: a Legfőbb Ügyészség sajtóirodája is azt közölte, hogy azok az alkalmazottak, akik önkéntesként részt vesznek az árvízi védekezésben, a hivatali munkavégzés alól felmentést kapnak.

Munkahelyek mellett oktatási intézmények is támogatták, hogy menjenek a diákok a gátakra: a Debreceni Egyetem a Facebookon kérte hallgatóit, hogy vegyenek részt a védekezésben. Azt is közölték, hogy azok a hallgatók, akik önkéntesként segítenek az árvízvédelemi munkálatokban, és emiatt nem mennek vizsgázni, azt igazolt hiányzásként könyveli el az intézmény.

Az árvíz miatt leáll a Suzuki-gyár

A dolgozók közlekedése már nem oldható meg az árvízi híd- és útlezárások miatt, ezért hétfőn nem indul újra a termelés a Suzuki esztergomi autógyárában - írta a nol.hu vasárnap. A Napi Gazdaság azt is megtudta, hogy az Audinál át kellett szervezni a műszakokat az árvíz miatt.

A Magyar Suzuki szóvivője, Ruska Viktória elmondta, különösen a párkányi híd lezárása érinti érzékenyen a gyárat, hiszen Szlovákiából is járnak át munkások a magyarországi telephelyre.

A 3100 dolgozó később gondoskodik majd a kieső napi 740 autó pótlásáról, a termelés újraindítása a dunai árhullámtól függ, vagyis még a keddi újraindulás sem biztos. A gyárba az alkatrészek beszállítása és a kész autók elszállítása biztosított - tette hozzá.

A Suzuki beszállítóinál nem okozott fennakadást az áradás, ezért az alkatrészhiány nem veszélyezteti a termelést.

Az Audinál átszervezések lesznek

Az Audi győri üzemében a műszakok átszervezésével próbálják elkerülni a nagyobb kiesést. Annak a néhány száz dolgozójuknak, akik az érintett területekről járnak dolgozni, június 9-ig felmentést adtak a munka alól.

Napi Gazdaság / MTI
  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.04Sikeres évem lesz! Csoportos coaching az eredményes évért 2022 első heteit éljük. Álmodozunk és tervezgetünk; mi mindent akarunk megvalósítani az idén? Aztán elröppennek a hetek és a hónapok, és azt vesszük észre, hogy sehol sem tartunk ezekkel a tervekkel. Ilyekor elgondolkodunk: hogy lesz ebből sikeres év?! Lehet, hogy veled is megtörtént már ez. Ha azt akarod, hogy az idén másképp legyen, érdemes felkészülni rá! Jelentkezz az eseményre, ahol eszközöket és inspirációt kapsz a tudatos évtervezéshez! Találkozunk? Részletek Jegyek
  • 2022.03.07Hetes Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. A képzés 3 héten keresztül, 2 hétköznap este valósul meg. Igény esetén 3 munkanapra is szervezhető. Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Így javítaná az Európai Bizottság a digitális platformokon keresztül dolgozók munkakörülményeit

Intézkedéscsomagot terjesztett elő az Európai Bizottság a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javítása és az unióban működő... Teljes cikk

Módosítanák a Munka törvénykönyvét: így szabályoznák a home office-t

A kedd este benyújtott „veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről” szóló salátatörvény-javaslatban többek között a home... Teljes cikk

Bedurvult a 4. hullám: Home office-t javasol munkatársainak az OKFŐ is

A főigazgató azt javasolja, hogy a kollégák közüll minél többen térjenek át otthoni munkavégzésre, egészen az év végéig. Mindez országosan 40... Teljes cikk