Megjelent: 8 éve

Munka hőhullám idején

Ma nulla órától másodfokú hőségriasztás lépett életbe, mely péntek éjfélig tart. Ezt a várhatóan több napon át tartó kánikulai meleg miatt rendelte el kedden az országos tiszti főorvos. A hétvégén akár 38-40 fok is lehet. Kánikula idején érdemes kerülni a megterhelő fizikai munkát és az intenzív sportot, írja a hirado.hu.

A szervezetre rótt ""hőmunka" jelenti a legnagyobb veszélyt, a szív ugyanis a melegben sokkal többet dolgozik annak köszönhetően, hogy nagyobb mennyiségű vért keringtet, miközben a szervezet jelentős hőmennyiségtől szabadulhat meg. Éppen ezért kánikula idején kerülni kell a megterhelő fizikai munkát és az intenzív sportot, mondta Dr. Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet főigazgató helyettes főorvosa.

A szakember a következőket tanácsolta:

- Javasolt az éjszakai szellőztetés, melynek köszönhetően felüdülhet a szervezet.

- Nappalra sötétítsük be a lakást, így próbáljuk meg hűvösen tartani. Erre ventilátorral vagy légkondicionáló berendezéssel is rásegíthetünk, de arra ügyelni kell, hogy a külső és belső levegő hőmérséklete között 7-8 foknál ne legyen nagyobb a különbség.

- Igyunk sok folyadékot, elsősorban ásványvizet. Pótoljuk az elveszített sót is, amit az izzadsággal választ ki a szervezet. Célszerű megnézni az ásványvizes palackot és legalább 50 milligramm/liternél nagyobb só koncentrációjú vizet vásárolni. A kint dolgozók számár a munkaadónak védővizet kell biztosítania.

- Vigyázzunk az alkohollal és a magas cukortartalmú italokkal, ezeket hőség idején lehetőleg ne fogyasszunk.

- A déli időszakban tartózkodjunk árnyékban, és felhevült testtel ne ugorjunk vízbe.

- A leégést mindenképpen kerüljük el, mert minél korábban és többször égünk le, annál nagyobb az esély, hogy az életünk során bőrrák alakul ki.

hirado.hu
  • 2021.10.28Távmunka, home-office - eltérő jogi álláspontok - eltérő munkajogi gyakorlatok. Hol hibázhatunk? Rizikók és irányok. Dr. Fodor T. Gábor elismert munkajogász, munkajogi előadó hazai és nemzetközi szinten munkajogi tárgyú cikkek szerzője. Előadásában a Covid19 járványhelyzet kapcsán felmerülő kérdések, tapasztalatok, munkajogi gyakorlatok kerülnek előtérbe, ide értve a home office és távmunka sajátosságait, különbségeit, de szóba kerülnek a veszélyhelyzetet követő időszak várható munkajogi aspektusai is. Részletek Jegyek
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
  • 2021.11.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter