kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

Munkába járás költségtérítése 2023

30 forintra emelkedik a munkáltató által adómentesen a munkába járás támogatásához adható kilométerenkénti maximális költségtérítés. A minimális költségtérítés szintje is a duplájára nő: a jelenlegi 9 forintról 18 forintra kilométerenként.

Az autóval járó munkavállalók számára az üzemanyagok drágulása, és az egyéb költségek növekedése miatt, komoly, dolgozónként akár több tízezer forintot is jelenthet a változás. 

A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítést a 39/2010. (II. 26.) Kormányrendelet szabályozza, az adózási vonzatról pedig az Szja törvény (1995. évi CXVII. törvény 25. §) rendelkezik.

Többféleképpen támogatható a munkába járás

A közigazgatási határon kívülről történő munkába járás költségeit többféle kedvező adózású lehetőséggel is támogathatja a munkáltató. Míg a jegy és bérlet költségének 86 százalékát köteles téríteni a vállalkozás, de amennyiben a munkűltató úgy dönt, a teljes összeg is kifizethető adómentesen. 

Kilométer elszámolás esetén speciális esetekben köteles a munkáltató 18 Ft/km térítést fizetni, de minden közigazgatási határon kívülről érkezőnek adómentesen adható a korábbi 15 forint helyett akár 30 Ft/km térítés. Ebben az esetben nem kell ellenőrizni, hogy a munkavállaló saját gépjárművel érkezett-e, így több munkatársunk is utazhat együtt megosztva a költségeket.

Munkába járás: a közigazgatási határon kívülről a lakóhely vagy tartózkodási hely, valamint a munkavégzés helye között munkavégzési célból történő helyközi (távolsági) utazással, illetve átutazás céljából helyi közösségi közlekedéssel megvalósuló napi munkába járás és hazautazás,

valamint: a közigazgatási határon belül, a lakóhely vagy tartózkodási hely, valamint a munkavégzés helye között munkavégzési célból történő napi munkába járás és hazautazás is, amennyiben a munkavállaló a munkavégzés helyét - annak földrajzi elhelyezkedése miatt - sem helyi, sem helyközi közösségi közlekedéssel nem tudja elérni, vagy olyan helyi közösségi közlekedési eszközzel tudja elérni, amelynek közlekedési útvonalát kifejezetten a település külterületén lévő munkáltató elérhetőségének biztosítása miatt létesítették, vagy módosították.

Munkába járásnak számít a hazautazás is, vagyis a munkahelyről legfeljebb hetente egyszer a lakóhelyre történő oda- és visszautazás. Ehhez a munkavállalónak nyilatkoznia kell lakó ill. tartózkodási helyéről, és hogy onnan jár-e munkába.



A munkáltatónak nem kell megtérítenie a költséget, ha a munkavállalóinak lakóhelyük (tartózkodási helyük) és a munkahelyük között történő oda-vissza utazását csoportos személyszállítás útján oldja meg.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek