Megjelent: 1 éve

Nagyon nincs egyetértés a cafetéria ügyében

Továbbra is fenntartja a kormány a szándékát a cafeteria-rendszer megváltoztatására januártól, céljuk, hogy többe pihenjenek az emberek, ezért inkább a SZÉP-kártyát favorizálják.

Mindezt Varga Mihály pénzügyminiszter erősítette meg a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) elnökségének.

Az MGYOSZ alelnöke, Rolek Ferenc a Világgazdaságnak elmondta: egyetértenek, hogy a munkavállalók a keresetüket elsősorban pénzben kapják meg, ne utalványokban, bizonyos cafeteriaelemek megtartására viszont szükség van. Ezért mint mondta, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának eheti ülésén a gyáriparosok javasolni fogják, hogy az öngondoskodásra is valamennyi hangsúlyt fektetve, egyebek mellett például a munkáltató nyugdíjpénztári befizetéseire maradjon meg az adókedvezmény.

Szorgalmazzák majd azt is, hogy a munkaadók egészségvédelemmel összefüggő kiadásait se terhelje pluszadó jövő januártól. De azt is szeretnék elérni, hogy megmaradjon az iskolakezdési támogatás és maradjanak meg a mobilitásra vonatkozó adókedvezmények is. Ismét felvetik, hogy a szociális hozzájárulási adó (szocho) már 2019 januárjától csökkenjen 2 százalékkal.

A kormány részéről a pénzügyi tárca államtitkára viszont megerősített, hogy a szocho csökkentése csak a nyártól várható. Ezzel szemben a munkaadók a bérek jobb tervezhetősége miatt szeretnék elérni a januári mérséklést.

Felmérésük szerint 2019-ben számos vállalatnak 2 százalékos bérköltség-növekedést okoz a növekvő adóterhek miatt önmagában az, hogy megadja dolgozóinak a jelenlegi cafeteriajuttatást. A VKF ülésén végre az érdemi egyeztetés is megtörténik a jövő évi minimálbérről és a garantált bérminimumról. A munkaadók két számjegyű keresetnövekedést akarnak elérni a kormánynál.

Világgazdaság
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter