Megjelent: 3 éve

Nem enged el orvoshoz a munkáltatóm

Állami munkahelyen dolgozom. Sajnos még nem mehetek nyugdíjba az új igazságtalan rendelet miatt. Egészségügyi állapotom 60 év fölött egyre rosszabb, ezért kellene járnom orvoshoz és vizsgálatokra. Nekünk már november hónapban le kell adni, hogy a következő évben mikor akarunk szabadságra menni. Én időpontot kaptam egy nagyon fontos vizsgálatra (fél év várakozás után), a munkaadóm viszont nem enged szabadságmódosítást, és nem enged el 1 órahosszára sem és azt mondja, ha el merek menni 1 nap betegállományba, akkor felmondanak. Mit tehetek, hogy oldhatom meg ezt a helyzetemet? Orvosi igazolást is kaphattam volna, nem tudom azt köteles-e elfogadni a t.munkáltató? Az nem számít, hogy én ellenszolgáltatás nélkül már többször maradtam benn munkaidő után is dolgozni.

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

A jelenleg hatályos szabályozás szerint különbséget kell tenni a munkában töltött idő után járó szabadság, illetve a munkavállalót keresőképtelensége esetére megillető betegszabadság között.

Amennyiben az Ön egészségi állapota az egészségügyi vizsgálatot indokolja, úgy a vizsgálaton való részvételt a munkáltató nem tilthatja meg. A betegszabadságra való jogosultság alapvetően orvosi kérdés, megállapítása esetén azonban szükséges az orvosi igazolás munkáltató részére történő bemutatása. A hatályos jogszabályok szerint a betegszabadság naptári évenként tizenöt munkanap lehet.

A nyugdíjasnak nem minősülő munkavállaló határozatlan időtartamú munkaviszonyát a munkavállalóra irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül a munkáltató csak meghatározott esetekben szüntetheti meg, amely nem alapozható indokolt egészségügyi vizsgálaton történő részvételre. Erre tekintettel a munkáltató nem jogosult felmondással élni, ha Ön indokolt orvosi vizsgálaton, vagy betegszabadságon volt és erről megfelelő orvosi igazolást bocsát a munkáltató rendelkezésére.

A munkában töltött idő után járó (rendes) szabadság kiadása alapvetően a munkavállaló szabadság kiadására vonatkozó igényének meghallgatásán alapul, de végső soron a munkáltató határozza meg, azzal, hogy évi hét munkanap szabadság kiadásáról a munkavállaló rendelkezhet.

A fentieket összefoglalva az egészségügyi vizsgálaton való részvétel munkáltató általi megtiltása nem jogszerű, az orvos által a keresőképtelen állományba vételről kiállított igazolás elfogadását, illetve indokolt betegszabadság igénybevételét a munkáltató nem tagadhatja meg, és a mindezen körülményekre alapított felmondás jogellenesnek minősülhet.

Megjegyezzük, hogy a válaszadás során egyéb, a kérdésben kifejezetten nem említett körülményeket nem vettünk figyelembe.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Dr. Bán Gergely

Dr. Bán Gergely ügyvéd, a Bán és Karika Ügyvédi Társulás alapítója, névadó partnere, aki széleskörű tapasztalattal rendelkezik a munkajog területén. Elsősorban a munkáltatói oldal képviseletével foglalkozik, de magánszemélyek (elsősorban vezető beosztású munkavállalók) is megtalálhatók ügyfelei között.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Elmehetek-e táppénzre, amíg megszületik a babám?

A kérdésem a következő lenne, 2019.07.31-el megszűnt az előző munkahelyem. 2019.09.03-al új munkahelyem lett, viszont 08.01-el alkalmi munkával voltam... Teljes cikk

Mennyi óra betegszabadságot köteles a cég elszámolni?

Autóbusz vezető vagyok! Február 10-20-ig voltam beteg, ebből 12-13, 17-18-án dolgoztam volna napi 12 óra 40 perces munkaidőben! Azt szeretném... Teljes cikk

Milyen következménye van, ha a koronavírus miatt kevesebbre jelentenek be?

25 évem van egy cégnél, most a helyzetre való tekintettel 2 órában akarnak bejelenteni. Milyen következményei vannak ennek, illetve lehetnek pl.... Teljes cikk