Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 7 hónapja

Nem mennek a fiatalok rendőrnek

Legalább 1200 tanulót kellene felvenni a szakgimnáziumokba ahhoz, hogy azt az állapotot stabilizálni lehessen, ami most van, pedig már az sem megfelelő - írja a Népszava.

A miskolci rendészeti szakközépiskolába 2010-ben még 2618-an jelentkeztek, tavaly már csak 640-en. Nem jobb a helyzet a körmendi, hasonló profilú intézményben sem. Ugyanebben az időtávban 765-ről 328-ra csökkent a jelentkezők aránya, az adyligetiben pedig 1439 helyett csak 501 fiatal akarta folytatni tanulmányait - tudta meg a lap.

Vidéken már most akadnak helyek, ahol irodai dolgozókat küldenek utcai szolgálatra.

Ha nem változnak meg a feltételek, s továbbra is ekkora lesz az érdektelenség a pálya iránt, két-három év múlva ez országosan is általánossá válik - mondta a Népszavának Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Bagi István, a miskolci rendészeti szakközépiskola igazgatója szerint a tanulói létszámcsökkenést már a 2019-es jelentkezési adatok is igazolják.

A szakszervezeti vezetők szerint nem csupán az általános népességfogyás okozza, hogy minden kevesebben érdeklődnek a rendőri pálya iránt, olyan szintű korlátozások vonatkoznak ugyanis a rendőrökre, amelyek nem állnak arányban a megszerezhető jövedelemmel. Például mellékállást csak nehezen tudnak vállalni, a törvény értelmében őket, és családtagjaikat is folyamatosan ellenőrizhetik.


Népszava


Follow hrportal_hu on Twitter