Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 13 éve

Nívódíj szakképző intézményeknek

Nívódíjat nyerhetnek el a szakképző intézmények a munkaerőpiaci igények figyelembe vételéért, az erről szóló miniszteri rendelet a Munkaügyi Közlöny idei második számában jelent meg.

A pályázóknak a díj elnyeréséhez az adott térségben keresett szakképesítések alapján kell indítani a képzéseket, rendelkezniük kell pályakövetési módszerrel.

Az aktuális pályázati kiírások adják majd meg, hogy a díj elnyeréséhez a tanulmányaikat elkezdők legalább hány százalékának kell sikeres szakmai vizsgát letenni, illetve hány százalékuknak kell a szakképzés szerinti munkakörben elhelyezkedni, s bizonyos időt követően is ott dolgozni.

Évente régiónként 5 intézmény nyerheti el a díjat, s ezt követően használhatja a nívódíjas szakképzés címet. A díjra pályázhatnak szakiskolák, szakközépiskolák, illetve felsőfokú szakképzést folytató intézmények.

A díjjal nemcsak a cím használata, hanem anyagi juttatás is jár. Ennek legalább el kell érnie tanulónként az iskolai szakképzés, szakmai gyakorlati képzés fajlagos összegének 10 százalékát. Az összeg kiszámításakor a teljes tanulói létszám vehető figyelembe, felsőfokú szakképzésnél az adott képzés létszáma.

Az anyagi juttatás a Munkaerőpiaci Alap képzési alaprészének a régiókra jutó decentralizált részének legfeljebb 5 százalékából finanszírozható. Az összeg felhasználható a pedagógusok, dolgozók jutalmazására, továbbképzésére, rendezvények, tanulmányutak szervezésére, különféle szakmai fejlesztésekre, könyvtárfejlesztésre. Beruházásra csak jóváhagyott terv alapján használható fel.

Follow hrportal_hu on Twitter