kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 2 éve

OKJ képzések 2022

Még mindig OKJ-ként hívja a köznyelv, pedig a felnőttképzők 2020. december 31-ig indíthattak OKJ-s képzéseket. Ezek közül az utolsók is hamarosan véget érnek, legkésőbb 2022. december 31-ig lehet vizsgát tenni. Az új rendszer - amelyben a Szakmajegyzék a kulcsfogalom - fokozatosan átveszi a régi helyét. Melyek a legfontosabb változások és hol érhetőek el az új képzések?

Melyek a legfontosabb változás a tanulónak?

- Alapszakmákat csak szakképző intézményben (technikum, szakképző iskola, középiskola) szakmai oktatás keretében lehet tanulni iskolarendszerben, tehát felnőttképzőben nem. Megszűnt az a párhuzamosság is, hogy ugyanannak a képzésnek két megfelelője - egy iskolarendszerű és egy tanfolyamos - létezik egymás mellett.

- Alapszakmát csak iskolarendszerben lehet tanulni állami szakképző intézményben, felnőttképzésben nem.

- Részszakképesítést szakképző iskolában és felnőttképzőknél is tanulhatnak. Ez nem számít önálló szakmának, de bizonyos egyszerűbb munkakörök betölthetőek vele. Az alapszakmák és a részszakképesítések listáját a Szakmajegyzék tartalmazza, amelyet itt gyűjtöttünk össze. Összesen 175 alapszakma közül lehet választani.

-A munkakörök betöltéséhez szükséges szakképesítéseket (ami a Szakmajegyzékben nem szerepel) iskolákban és felnőttképzőknél is megszerezhetik. Ezeknek a képzéseknek a listája itt található: https://szakkepesites.ikk.hu/ Érdemes megnézni az adott képzés pontos nevét és ezzel keresni tanfolyamokat a szolgáltatók kínálatában.

- A szakképzések óraszáma, bemeneti feltétele, tartalma a közel azonos a korábbi OKJ-val, frissített formában.

- A képzés a vizsga elválik egymástól.

- Vizsgát akkreditált vizsgaközpontban lehet tenni.

- A vizsga általában nem a képzés zárását követően rövid időn belül, hanem a vizsgaközpontok kijelölt időpontjában fognak kiírásra kerülni.

- A vizsgára jelentkezést a tanulónak magának kell megtennie, magának kell majd a vizsgaközpontot kiválasztania.

- Ösztöndíj és képzési hitel segíti az oktatásban, képzésben résztvevőket.

Néhány példa a változásokról

Érdemes alaposan átböngészni a képzéseket, mert az OKJ-hez képest vannak változások, elég, ha csak egy HR-hez kapcsolódó képzést nézünk. Az új felnőttképzési rendszerben tavaly jelent meg a HR-hez kötődő  Munkaerő-gazdálkodási és társadalombiztosítási ügyintéző képzés. A korábbi 51 344 01 Bérügyintéző és a 51 344 02 Társadalombiztosítási ügyintéző képzések olvadtak össze. Az interneten talált tanfolyamdíjak 160 ezer és 250 ezer forint között mozognak. A vizsga további 40 ezer forint körüli összeg.

De például a népszerű ingatlanközvetítői szakmai képzés közel azonos tartalommal megy az OKJ után is tovább (a tananyagban az adásvételi folyamat megszervezése és lebonyolítása, az értékesítés teljes folyamatának irányítása, az ingatlaneladáshoz kapcsolódó adó-, illetékfizetési kötelezettség kiszámítása és az ingatlanforgalmazásban használt hirdetési eszközök, módszerek.) A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamaránál a 4 hónapos online kurzusokat igény esetén rövidített képzési idővel, intenzívebb menetrendben is el lehet végezni.

Gépkezelői képzések: bizonyítvány helyett jogosítvány kell

Az egyik legnagyobb tanulói létszámot a gépkezelői képzések mozgatnak meg. Décsi András, a DEKRA Akademie Kft. ügyvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy 2022-től megújult a gépkezelő képzések rendszere. Az egyik legfontosabb változás, hogy a képzések végén a résztvevők bizonyítványt már nem kapnak, helyette jogosítványt vehetnek a kezükbe. Az új gépkezelői hatósági rendelet 5 gépkategóriában összesen 82 féle munkagépet érint, köztük a földmunkagépeket, targoncákat és szállítógépeket, valamint emelő- és rakodógépeket.

Jelenleg a gépkezelő képzések két részre tagolhatóak. Azok, akiknek ezen a területen még nincs képesítésük, ők összesen 24 óra elméleti + gépcsoporttól függően 2- 8 óra gyakorlati óra alatt szerezhetik meg jogosítványukat. Akik már OKJ szakképesítéssel rendelkeznek - könnyű- vagy nehézgépkezelő, vagy azonos gépcsoportban építő és anyagmozgató gépkezelő végzettséggel - ám eddig nem szerezték meg a jogosítványt, 2- 8 órás gyakorlati oktatás után tehetnek sikeres vizsgát.

Az új rendszerről hivatalos információ a Innovatív Képzéstámogató Központ weboldalán érhető el.

  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Ez a kulcsa annak, hogy a szakképzés nemzetközi legyen

A szakképzésben tanuló diákok és a szakképzéssel foglalkozó szakemberek nemzetközi szakmai gyakorlata hozzájárul a szakképzés színvonalának... Teljes cikk

Egyre több fiatal tehet szert sokrétű logisztikai ismeretekre

A Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) októberben több új együttműködést is tető alá hozott. A Békéscsabai Szakképzési Centrummal és a Budapesti... Teljes cikk

Kiknek jó választás a fakitermelő képzés?

Az elmúlt években egyre nő a különféle mezőgazdasági képzések népszerűsége: ezek a tanfolyamok kiválóak azok számára, akik szeretnek a... Teljes cikk