Szerző: Szarka Dóra
Megjelent: 8 éve

Önismereti tréningek pályakezdőknek

Néhány felsőoktatási intézmény igyekszik jobban alkalmazkodni a hallgatók igényeihez, így az álláshirdetések mellett már nemcsak a sztenderdnek számító önéletrajz-tanácsadással próbálják segíteni a leendő munkavállalókat az elhelyezkedésben, hanem különböző készségfejlesztő tréningeket is szerveznek, ahol a fiatal felnőttek elsajátíthatják az állásinterjúkon sikeresnek számító kommunikációs és tárgyalástechnikákat. Emellett a tréningpiacon mára megjelentek a kifejezetten pályájuk elején járó fiatal felnőtteket célzó személyiségfejlesztő programok is.

Házon belüli önismereti tréningek



Az ELTE Karrierközpont szervezésében megvalósuló Esetalapú KarrierCoaching egy olyan interaktív workshop, amely segít a jelentkezők kompetenciáinak feltérképezésében, a releváns tapasztalatok összegyűjtésében és az én-márka kialakításában. Ez a módszertan nem csupán az akadályok leküzdését segíti, de olyan eszközöket is ad a jelentkezők kezébe, amelyekből valódi versenyelőnyt kovácsolhatnak az álláskeresés minden lépcsőjén. A workshopon a résztvevők olyan tudásra tehetnek szert, amellyel felkészült és magabiztos, saját képességeiket tökéletesen ismerő álláskeresőkké válhatnak. A coaching során tipikus és kevésbé tipikus szituációkat, eseteket is megismernek a munkaerő közvetítés világából.

Személyes karrier-tanácsadások



A karrier-tanácsadás egy kétszemélyes helyzet a hallgató és a karrier-tanácsadó között. Jellemző módon azért veszik igénybe a felsőoktatási intézmények karrier irodáinak ezen szolgáltatását, mert elakadást tapasztalnak a karrierépítésük során, és szükség van egy külső nézőpontra, megerősítésre, vagy a meglévő terveikről szeretnék kikérni egy szakember véleményét. A közös gondolkodással mind a tanácsadó, mind a hallgató pontosabb rálátást szerezhet az aktuális helyzetre. A tanácsadó olyan nézőpontból is rávilágíthat részletekre a hallgató aktuális helyzetével kapcsolatban, amelyekre ő érintettsége miatt kevésbé lát rá. A tanácsadási helyzet segít felismerni a hallgatóban, hogy az adott felsőoktatási intézményben megszerzett szakmai felkészültsége mellett mely kompetenciáira támaszkodhat egy-egy álláskeresési helyzet során.

Az oktatási rendbe beépített tréninghét



Van olyan felsőoktatási intézmény, amely már integrálta képzési rendszerébe a személyes hatékonyságot növelő tréningeket. A Budapesti Kommunikációs Főiskolán minden félévben külön tréninghetet tartanak, amikor a hallgatóknak lehetősége nyílik kommunikációs, üzleti prezentációs készségfejlesztő, személyes hatékonyságot fejlesztő, tárgyalástechnika és kifogáskezelés, valamint újságírói készségfejlesztő tréningen részt venni.

A kétnapos tréningek során a tapasztalati tanulásra helyeződik a hangsúly, a hallgatók szituációs gyakorlatokkal, csoportos és egyéni feladatokkal sajátítják el a kommunikáció, a prezentáció, és a tárgyalás hatékonyságát, valamint a munkavégzéshez szükséges kreativitást fejlesztő technikákat. A megtanult módszerekkel magabiztosabban tudnak majd fellépni az állásinterjúkon. Az intenzív programban a hallgatók visszajelzést kapnak saját kommunikációs teljesítményükről.

"Nem elég jónak lenni, annak is kell látszani"



Az ArteMiss és az Apolló Akadémia nagyvállalati trénerek és divatszakemberek bevonásával olyan képzési tervet készített, melynek célja az egyetemi felvételire, illetve álláskeresésre készülő fiatal felnőttek érvényesülési készségeinek fejlesztése. A program célja a tudatosság növelése, az önismeret fejlesztése, az önmenedzselés, az önmegvalósítás támogatása. A komplex önfejlesztést nyújtó tréning kívülről és belülről egyaránt át kívánja formálni a résztvevőket. A pályaindító készségcsomag célja, hogy a pályakezdő megkapja azokat a készségeket, amiket később akár az elhelyezkedése során is használni tud. Ha felszínre hozza az addig rejtett értékeit, képességeit, a fiatal munkakeresőnek sokkal nagyobb esélye van a számára legmegfelelőbb pozíció betöltésére.

A program szervezői a nagyvállalati gyakorlatban elterjedt sztenderd tréningeket a fiatalok helyzetére és igényeire szabták, így a tárgyak olyan kritikus területeket céloznak meg, mint a hatékony kommunikáció, a prezentáció- illetve tárgyalástechnika, az időgazdálkodás, a projektmenedzsment, a tudatos pénzügyi gondolkodás fejlesztése, az én-márka kialakítása, vagy az állásszerzés gyakorlata.

A lányokat célzó ArteMiss tréninget a külső megjelenés fejlesztését célzó tárgyakkal egészítették ki a nemzetközi tehetség- és modellügynökségek legjobb gyakorlatai alapján. A program keretében sminkelést is tanítanak a résztvevőknek annak érdekében, hogy mindenki a saját egyénisége és bőrtípusa szerint, mindig az alkalomnak megfelelően legyen kisminkelve, hiszen ez is jelzésértékű az egyén személyiségét tekintve. Az öltözködéskultúra fejlesztésével, a saját stílus kialakításával is az önbizalom növelését, és a pozitív kép kialakítását kívánják növelni.

Az ArteMiss testvériskolája, az Apollo Akadémia fiúk számára nyújt hasonló belső készségfejlesztést, a külső megjelenés helyett az önbizalomra, az ismerkedési készségekre fókuszálva kínál komplex megoldást a személyiség fejlesztéséhez. A csajozás és az állásinterjú hasonló szisztéma szerint történik: mindkettő esetében hatékonyan és gyorsan kell kommunikálni, hogy egyértelmű legyen, az adott egyén a legjobb választás a másik fél részéről. A sablonszövegek helyett ehhez őszinte megnyilvánulások és kongruens viselkedés szükséges. A "csajozás tantárgy" a természetes és egyedi viselkedést, a határozott és magabiztos fellépést próbálja előhívni a résztvevőkből.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter