kapubanner for mobile
Megjelent: 10 éve

Óriási a javulás vagy ugyanannyi a munkanélküli mint öt évvel ezelőtt?

Kedvezőnek értékelték a munkanélküliségi és a foglalkoztatási adatokat az MTI-nek nyilatkozó elemzők, hangsúlyozták azonban azt is, hogy a jelentős javulást nagyrészt a közmunkaprogramok magyarázzák. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében kiemelte, hogy 300 ezerrel többen dolgoznak, mint a ciklus elején. Van, aki azon a véleményen van, hogy ugyanannyi a munkanélküli mint 5 évvel ezelőtt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölt adatai szerint a munkanélküliek száma egy év alatt 123 ezerrel 379 ezerre, a munkanélküliségi ráta 3,0 százalékponttal, 8,6 százalékra csökkent 2013 decembere és 2014 februárja között.

A foglalkoztatottak száma 2013 decembere és 2014 februárja között 4 millió 53 ezer volt, 236 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 60,4 százalékra emelkedett.

Gabler Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint kedvező, hogy egy év alatt három százalékponttal 8,6 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta, ugyanakkor hozzátette azt is, hogy a javulás jelentős részét a közmunkaprogramok magyarázzák.

A foglalkoztatottsági ráta is jelentősen nőtt, ebben szintén fontos szerepet játszanak a közmunkaprogramok, de már látszik a versenyszférában is a fellendülés - közölte.

Valóban elindult a javulás a munkaerőpiacon, de ez lassú folyamat, nem olyan robbanásszerű, mint amit főszámok mutatnak - fogalmazott.

Réczey Zoltán, a Buda-Cash elemzője szintén elmondta, hogy a várakozásoknál jobbak lettek az adatok. A szakértő is kiemelte azonban, hogy ez elsősorban a közfoglalkoztatás bővülésének köszönhető, a versenyszférában jóval szerényebb a javulás.

A közmunkaprogram csak átmeneti, nem valódi, hosszú távú megoldás, és kérdés, hogy a közfoglalkoztatottak később át tudnak-e kerülni a versenyszférába - hangsúlyozta. Az elemző arra is felhívta a figyelmet, hogy a közfoglalkoztatásnak költségvetési vonzatai vannak. A közmunka jobb a munkanélküli segélynél, de kedvezőtlenebb, mintha a vállalkozások fizetnék a béreket - fogalmazott.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében hangsúlyozta: újabb 22 éves csúcsot jelent, hogy a 2013. december és 2014. február közötti időszakban a 15-74 év közötti foglalkoztatottak száma 4 millió 53 ezerre emelkedett. Ebben az időszakban 327 ezerrel több embernek volt munkája, mint négy évvel korábban az azonos időszakban. 2010 tavasza, a kormányváltás idejéhez képest pedig 297 ezerrel többen voltak állásban a legfrissebb adatok szerint - közölte a tárca. A növekedésnek része a közfoglalkoztatás és a migráció is, de a kormány sikeres foglalkoztatási programjainak, így például az Első Munkahely Garancia Programnak, a lakhatási támogatásnak vagy a kkv-k munkahelyteremtését támogató pályázatnak is köszönhetően a foglalkoztatottak számának növekedéséből a versenyszféra egyre jelentősebb arányt képvisel - fogalmazott az NGM.

A Menedzsmentfórum mindeközben azt írja, hogy ugyanúgy 380 ezer a munkanélküliek száma, mint 5 éve, a munkanélküliségi ráta viszont sokkal jobb. Miközben az idei télre közölt 379 ezer munkanélküli a KSH adatai szerint 8,6 százalékos rátát jelent, addig a 2008/09 téli hónapjaira kimutatott közel hasonló nagyságú 377,7 ezer munkanélküli még 9,1 százalékos rátát generált. Vagyis ugyanaz a szám lényegesen kedvezőbb képet fest a munkaerőpiacról, mint 5 évvel ezelőtt. Ezért érdemes kicsit megvizsgálni a munkanélküliségi ráta kalkulálásának módját.

Ez a ráta ugyanis a munkanélküliek számának a gazdaságilag aktívakra vetített arányát mutatja. Az aktívokat pedig a munkanélküliek és a foglalkoztatottak összege adja ki. Mivel ez utóbbi történelmi csúcsra emelkedett 4,05 millió fővel, így az idén télen az aktívak száma bő 250 ezerrel volt magasabb a 2008/09-esnél. Márpedig ha egy tört nevezője nagyobb, akkor maga a szám kisebb lesz. Ez van tehát az ellentmondásnak tűnő adat mögött.

Ugyan a versenyszférában is megmozdult valami az elmúlt hónapokban, de a most közölt kiugró értékek egyértelműen a téli közmunkának a következménye. A tavaly év végén indult program ugyanis alapvetően befolyásolta a folyamatokat, és havi szinten 200 ezer fővel emelte meg a foglalkoztatottsági számot.

Ha a december-februári időszakra közölt 4,05 millió foglalkoztatotti számból a téli közmunka 200 ezer fős hatását levonnánk, akkor ugyan továbbra is javulást látnánk a munkaerőpiacon, de közel sem olyan mértékűt, mint jelenleg.

A historikus szintre emelkedett foglalkoztatottsági szám azt jelenti, hogy a munkaképes korú lakosságnak immár 53,2 százaléka dolgozott hetente legalább egy órát. A szűkebb kategóriát jelentő 20 és 64 év közöttiekből a téli hónapokban 65,2 százaléknak volt munkája, ezen belül a férfiaknak 71,9, a nőknek pedig az 58,8 százalékának. A statisztikai hivatal szerint ez idő alatt 200 ezer férfi és 180 ezer női munkanélküli volt.

mfor.hu, MTI
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk