kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Rugalmasabb munkapiac kell a menekülteknek?

Németországban amerikai mintára lazítani kell a munkaerő-piaci szabályozáson a menekültek integrációja érdekében - véli az Airbus csoport vezérigazgatója.

images

images

Thomas Enders szerint Németországban olyan munkaerő-piaci "deregulációra" van szükség, amelyet "eddig csak az Egyesült Államokból ismerünk".

Ez ugyan ma még "nehezen elképzelhető", de követni kell az amerikai példát, mert ott "sikerül gyorsan integrálni azokat a migránsokat, akik a megérkezésük után hamar munkát vállalhatnak" - írta a nemzetközi légi- és űripari csoport vezetője a Süddeutsche Zeitungnak.

A lap hétfői számában megjelenő vendégkommentárból előzetesen ismertetett részletek szerint az Airbus vezérigazgatója azt javasolja, hogy legyenek kivételek az óránkénti bruttó 8,5 eurós minimálbér megfizetését valamennyi ágazatában előíró szabály alól, és tegyék rugalmasabbá a határozott időre szóló munkaszerződésekre, valamint a munkaerő-kölcsönzésre vonatkozó szabályokat.

Hozzátette, az adóemelésekről vagy a menekültügy uniós szintű finanszírozására szolgáló szolidaritási adóról szóló elképzelésekkel pedig szakítani kell, mert a közterhek növelése csak "kontraproduktív" lehet.

Ahol a munkaerőpiacot a szociális igazságosságra hivatkozva korlátozzák és mereven szabályozzák, ott nem sikerülhet a bevándorlók integrációja - hangsúlyozta Thomas Enders.

Nem lehet fiatal emberek százezreit semmittevésre kényszeríteni a befogadóállomásokon. A munkanélküliségnél sokkal jobb, ha legalább alacsony fizetésű állást vállalhatnak vagy az úgynevezett minijob konstrukcióban - legfeljebb havi 450 eurós fizetéssel járó részmunkaidős állásban - dolgozhatnak - írta az Airbus vezérigazgatója.

A legnagyobb kormánypártban, a konzervatív CDU-ban a migrációs válság miatt már korábban többen felvetették, hogy a menedékkérők, befogadott státusban lévők és menekültek esetében csökkenteni kellene az óránkénti bruttó 8,5 eurós minimálbért. Ezt javasolja a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet is, rámutatva, hogy ez a munkavállalói csoport nem elég termelékeny.

A javaslatot a szakpolitikusok visszautasítják

A javaslatot a CDU gazdasági kérdésekkel foglalkozó szakpolitikusai közül többen elvetik, a CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) pedig testületileg visszautasítják. Azzal érvelnek, hogy nem a minimálbér szintje, hanem a német nyelvtudás a legfontosabb tényező, és szerintük súlyos konfliktusokhoz vezethet egy többosztatú minimálbér-rendszer, hiszen a munkáltatók megtehetnék, hogy elbocsátanak német alkalmazottakat, és jóval olcsóbban dolgozó menekülteket alkalmaznak helyettük.

Pedig sokba kerül a sok munkanélküli menekült

A felvetést az SPD-s vezetésű munkaügyi és szociális minisztérium is elutasítja. Ugyanakkor a tárcavezető, Andrea Nahles az utóbbi hetekben több alkalommal jelezte, hogy a menedékkérők és menekültek munkavállalási lehetőségeit bővítő kormányzati reformok ellenére a menekültválság miatt jövőre jelentősen emelkedhet a munkanélküliek száma. A minisztérium előrejelzése szerint a németek körében ugyan tovább emelkedik a foglalkoztatottság, de a legtöbb menekült munkanélküliként kezdi a pályafutását a német munkaerőpiacon, így jövőre 460 ezer új ember kerülhet be az ellátórendszerbe, ami akár 3,3 milliárd eurós költséget is jelenthet.
  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Minden váltáson gondolkodó munkavállaló potenciális jelölt

Kutatások szerint a munkavállalók közel egyharmada megfontolná a munkahelyváltást egy jó ajánlat miatt. Többszázezer betöltetlen pozíció jelzi,... Teljes cikk

Új kölcsönzési üzletágvezető a Prohumannál

Februártól munkaerőkölcsönzési üzletágvezetőként folytatja munkáját a Prohuman csapatában Izsó Balázs. Teljes cikk

2023-as trendek a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén

Várhatóan 2024 is mozgalmas év lesz a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén, de még mielőtt igazán beindulnának az új év folyamatai,... Teljes cikk