Megjelent: 5 éve

Semmire nem elég a Volán-dolgozók bére, mi lesz ennek a vége?

Szeptembertől tárgyalnának az autóbuszos ágazat jövő évi béreiről a zalai közlekedési szakszervezetek, amelyek 2017-re 10-15 százalékos keresetfejlesztést javasolnak, de egyes foglalkozási csoportoknál - 3 éves ütemezéssel - 50 százalékos emelést is indokoltnak tartanak - közölte Zala Volán Dolgozóinak Demokratikus Szakszervezete (ZVDDSZ) és a Zala Volán Személyközlekedési Szakszervezet (ZVSZSZ).

Az autóbuszos közösségi közlekedésben (Volán-portfólió) már szeptembertől szorgalmazzák a 2017. évi bértárgyalások megkezdését a munkástanácsokhoz tartozó zalai közlekedési szakszervezetek.

A 2016. évi kijózanító erejű, 3 százalék alatti keresetfejlesztés még drámaibbá alakította egyes állománycsoportok esetében a munkaerő-helyzetet. Most döntően az autóbuszvezetők és a karbantartók fordítanak hátat a szakmának, ám már a szellemi munkavállalók körében is elkezdődött a mozgás és többen állást keresnek - derül ki a szakszervezet közleményéből.

A munkahelyi hangulatot különösképpen beárnyékolják a keresetek állományok és egyes foglalkozási csoportok közötti különbségei és az a tény, hogy a Volán-dolgozók bruttó átlagkeresete jelentősen elmarad a nemzetgazdasági átlagtól. a nemzetgazdasági átlag nettó 174 ezer forint, a Volánoknál ez megközelítőleg nettó 120 ezer forint - áll a sajtóanyagban.

A szakszervezetek fenntartással fogadják azt a kormányzati kommunikációt, miszerint bevétellel alá nem támasztott bérfejlesztés nem lehetséges a többségi állami tulajdonú társaságok esetében. Szerintük a kormány úgy visszavágta a financiális forrásokat, hogy eleve nem keletkezik érzékelhető keresetfejlesztést megengedő eredmény.

A zalai szakszervezetek elengedhetetlennek tartják, hogy a Munkaadói Szövetség mellett a tulajdonos képviselői is részt vegyenek a tárgyalásokon.

  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter