Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Sok vállalatnál még mindig késik a bérmegállapodás

Az állami vállalatok többsége már a múlt év végén megkötötte bérmegállapodásait, annak ellenére, hogy az OÉT ajánlása csak januárban született meg. Nagy részük azonban tartotta a keretszámokat. A versenyszférában ugyanakkor több olyan vállalat is akad, ahol csak júniusban kezdik meg a végleges egyeztetést - számol be a Népszabadság.

Ahol megszületett a béralku, ott többnyire az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) 5,5-8 százalékos bérajánlása az irányadó. Több állami nagyvállalatnál már az OÉT bérajánlásának kihirdetése előtt megkötötték a bérmegállapodást, a helyi konfliktusokat éppen ez okozza - állítja Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke. A gond ugyanis az, hogy nem ismerték a később született, irányadó 5,5-8 százalékos javaslatot, a kialkudott bérek pedig sokszor ez alá csúsztak.

Tény: az állami vállalatok többsége már a múlt év végén megkötötte bérmegállapodásait, holott az OÉT ajánlása csak januárban született meg. Ennek ellenére nagy részük tartotta a keretszámokat. A MÁV-nál az alapbérek idén átlagosan 7,5 százalékkal növekedtek, a béren kívüli juttatások összege pedig 210 ezer forintra nőtt, a tavalyi 180 ezer forinttal szemben - mondja Kavalecz Imre, a MÁV Zrt. sajtószóvivője. Hasonló helyzetről számolt be a Magyar Posta szóvivője, Tomecskó Tamás is: a tárgyalások már december végén lezárultak, a postások átlagosan 7,5 százalékos alapbéremelést kapnak 2007-ben.

A Magyar Telekomnál januárra születtek meg a végleges számok, általános 5 százalékos alapbérfejlesztésről állapodtak meg - 2007. augusztus elsejei hatállyal. Ezen felül egyes területeken további egyszázalékos fizetésemelést ad a cég, hogy az érintett dolgozók relatív hátrányát mérsékelje. Bővült a béren kívüli juttatások köre is, és néhány juttatás értéke emelkedett. Az OTP Banknál a béremelés összkereseti szinten átlagosan 8 százalék lett - mondta Karuczka Péter, a bank kommunikációs osztályának munkatársa.

A versenyszféra sok más cégénél viszont még április elején sem láthatják tisztán a munkavállalók, mennyi pénzért is dolgoznak pontosan. Van például olyan vállalat, ahol csak júniusban kezdik meg a végleges egyeztetést - olvasható a Népszabadságban.
Follow hrportal_hu on Twitter