Megjelent: 2 éve

Sokan nem tudják, hogy betegségük után adójóváírás járna

Sokan nem veszik igénybe, mert nem tudnak róla, pedig akár a minimálbér öt százalékának megfelelő adó-visszatérítés igényelhető bizonyos betegségek után. A kedvezmény igényléséhez orvosi igazolás kell - írja a Világgazdaság.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint a 2016-os adóév után kevesebb mint 200 ezer adózó igényelt kedvezményt a személyi jövedelemadó bevallásakor különböző betegségek után, ezáltal 12 milliárd forintos adójóváírást vettek igénybe - írja a lap.

H. Nagy Dániel, a Mazars adóigazgatója ennél jóval több adózónak járna, csak sokan nem tudnak róla. Pedig éves szinten a tavalyi 76,5 ezer forinthoz képest idén már 82,8 ezer forinttal lehet csökkenteni az adó összegét, ami egész évre vetítve a havi 138 ezer forint.

2016-ban év közben havonta átlagosan 70,5 ezren érvényesítették a kedvezményt, az adóbevallásukban utólagosan 120 ezren.

A kedvezmény számos betegség után lehet igényelni, mint a laktózérzékenység, a Chron-betegség, a cukorbetegség.

A NAV azt ellenőrzi, hogy az igazolás tartalmazza-e

  • a súlyosan fogyatékos személy természetes személyazonosító adatait,
  • lakóhelyének feltüntetését,
  • adóazonosító jelét,
  • az igazolás kiállítását megalapozó szakorvosi dokumentáció kiadásának dátumát,
  • a súlyos fogyatékosság véglegességének vagy ideiglenes jellegének megállapítását.

Ezeken felül az igazolás kiállításának dátumát, és az orvos aláírását is ellenőrzik.

Világgazdaság
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter