Szerző: Kovács Zita
Megjelent: 10 éve

Szabadulnának ruháiktól a dolgozók

A munkaadóknak lehetőségük van kikötni dress code-ot (öltözködési szabályokat) több módon, belső szabályzatban vagy akár munkaszerződésben is. Ugyanakkor ha nincs erre vonatkozó rendelkezés, a munkatársaknak még ebben az esetben is meg kell felelniük az elvárásoknak a hallgatólagos kötelezettség miatt, ha a munkáltatónak ésszerűek és jogszerűek az utasításai. Ugyanakkor hangsúlyozni kell azokat a kivételes eseteket, amikor a munkavállaló mentesül a követelmények betartása alól - írja a Personneltoday.com.

A munkáltató abban az esetben írhat elő öltözködési szabályokat a munkahelyen, ha ez indokolt, ésszerű és nem sérti a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét - közölte a HR Portállal dr. Bodnár Lilla munkajogi szakértő. Indokolt lehet például az egységes formaruha előírása étteremben, szállodában, recepción dolgozó munkavállalóknál, ahol az egységes öltözködés a cég arculatát tükrözi. A szakértő szerint - aki az ELTE Állam- és Jogtudományi karán oktat munkajogot és rendszeresen publikál munkajogi kérdésekben - csak ilyen esetekben írhat elő a munkáltató öltözködési szabályokat.

Hozzátette: ugyanakkor a munkahelyen belül, munkakörönként is eltérhet, hogy előírhat-e a munkáltató öltözködési szabályokat vagy sem. Meghatározó jelentősége van a munkavállaló által betöltött munkakörnek abban, hogy megszabhat-e a munkáltató dress code-ot - hangsúlyozta.

Jó megoldás lehet az etikai kódex

Görög Ibolya protokoll szakértő úgy vélte: a legjobb megoldás, ha a felelős vezető etikai kódexet dolgoz ki a munkatársaknak. Ugyanis az etikai kódex szabályainak betartásával a munkatárs akarja, nem akarja jobban részévé válik a cégnek, másképp áll a munkavégzéshez, belső késztetést érez a jó munkára. A kódex nyilván tartalmaz öltözködési követelményeket is. Tiltja férfiaknak a bermuda nadrágot, izzadt pólót, a nőknél az ővnyi pici szoknyát és a vállpánt nélküli vagy alig-pántos, "melleket kibuggyantó, dögös" öltözködést. Mint közölte, nem tartja azt sem jónak, ha nagyon merevek, konzervatívak az előírások - kivéve a pénzügyi szférát és a főhatóságokat.

A GE Energynél, ahol alkalmazzák a dress code-ot, belső szabályzatban határozzák meg a követelményeket. Az új munkatársak orientációs tréningjén is elmondják, valamint a nyári időszakban az összdolgozói értekezleten és az összdolgozói e-mailben is hangsúlyozzák, hogy figyeljenek rá oda a kollégák - mondta el Szabó Leticia, a cég humán erőforrás vezetője.

Egyes iparágakban (például kiskereskedelem, pénzügy), általában indokolt előírni, hogy a munkatársak egységes vagy bizonyos stílusú ruhát viseljenek. Így képviselnek egyfajta szakmai képet, illetve elősegíthetik az azonosítást, mint egy csapat részei. Ez különösen akkor fontos, ha ügyfelekkel is érintkeznek. A legtöbb esetben megtilthatnak olyan nem megfelelő ruhákat, mint a kivágott felsők, pólók, miniszoknya vagy nadrág, hogy biztosítsák az üzleti reputációt. A mostani nyári időszak ideális, hogy a munkáltatók emlékeztessék a munkavállalókat, mi az elfogadható öltözék.

Jogos a dress code előírása abban az esetben is, ha a munkáltató saját alkalmazottait vagy az ügyfeleket, vásárlókat bizonyos veszélyektől. Ilyen esetben követelheti a védőruházat viselését higiéniai és egészségügyi valamint biztonsági okokból. Ugyanazon indokból a munkaadók korlátozhatják a hosszú vagy szokatlan frizurát, az arcszőrzetet, a piercinget vagy a látható tetoválást (bár a munkáltató saját véleménye ezekről nem biztos, hogy elegendő ok).

Öltözködési szabályok kánikulában

A nyári nagy melegben természetesen el lehet tekinteni férfiaknál a zakó és nyakkendő viseletétől még a legkonzervatívabb helyeken is - vélekedett a protokoll szakértő. Beosztott munkatárs nyugodtan járhat rövid ujjú ingben. Vezető - valahogy belső érzéséből fogva - általában hosszú ujjú inget hord. Ugyanakkor ha melege van, nem hajthatja fel az ujját. A férfiaknál nem megengedett még hőségben sem a papucs és a bermuda nadrág. A nőknél nyugodtan el lehet tekinteni a harisnyától - kivéve, ha teljesen zárt cipőt (körömcipőt) vesz fel vagy ceremónián vesz részt. Lehet pici ujjú vagy akár ujjatlan a blúz, top, de a fehérnemű nem látszódhat ki és a testéből is csak annyi, amit ha megérintenek, nem kell erkölcsrendészethez fordulni - hangsúlyozta.

A GE Energynél nem várnak el kifejezetten szigorú üzleti öltözetet nyáron sem - például öltöny, ing, nyakkendő, kosztüm -, mint ahogy egész évben, hanem úgynevezett laza, üzleti viseletet, amiről azt gondolják, hogy meleg időben is be lehet tartani nagyobb kellemetlenségek nélkül.

Munkavállalói kifogások

Amennyiben a munkavállaló sérelmesnek, indokolatlannak tartja a munkáltató által megkövetelt formaruha viseletét, bírósághoz fordulhat és kérheti, hogy állapítsák meg, hogy a munkáltató rendeltetésellenesen gyakorolja jogait - emelte ki dr. Bodnár Lilla. Hozzáfűzte: abban az esetben, ha a munkavállalót hátrányos megkülönböztetés éri azért, mert vallási okokból eltérő ruházatot hord, a munkavállaló a hátrányos megkülönböztetés miatt az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz vagy a bírósághoz fordulhat. A formaruha viselését azonban vallási okokból sem tagadhatja meg a munkavállaló - vélte a munkajogász.

Más munkajogi vélemények szerint ha egészségügyi vagy biztonsági okokból írták elő a dress code-ot, akkor muszáj alkalmazni az előírásokat, más esetekben ugyanakkor jogos lehet, ha a munkavállaló nem felel meg az öltözködési szabályoknak vallási vagy kulturális okok miatt. Akkor kell különösen odafigyelni, ha azok hátrányos megkülönböztetést jelentenek (faji, bőrszín, nemzetiségi, etnikai vagy nemzeti származás szerint), illetve vallást vagy hitet sértenek. A legtöbb esetben ugyanakkor kölcsönösen kielégítő eredményt lehet elérni informális megbeszélésekkel.

A munkaadóknak azt is meg kell vizsgálni, hogy meg tudják-e indokolni a férfiaknak és nőknek szóló különböző öltözködési előírásokat. Az életkoron alapuló hátrányos megkülönböztetésről szóló törvényt szintén figyelembe kell venni és a munkáltatóknak mérlegelniük kell, hogy például egy bizonyos stílusú egyenruha megfelel-e minden korosztály számára.

Még akkor is, ha nincs szó hátrányos megkülönböztetésről, az alkalmazottak bizonyos esetekben jogosan nem viselik az előírt ruházatot, például ha ezt betegséggel vagy más kellemetlenséggel indokolják és az ok valós. A munkáltatóknak minden kifogást komolyan meg kell vizsgálniuk, mivel ha a munkáltató a szabályok megsértésére hivatkozva elküldi a dolgozót, akkor jogellenes lehet az elbocsátás.

Görög Ibolya úgy vélte, a munkavállaló eldöntheti, hogy elmegy-e az adott munkahelyre dolgozni annak ismeretében, hogy milyen követelmények vannak. Szerinte ha vállalja a munkát, vállalja az etikai kódexet is. Természetesen ennek előfeltétele, hogy az etikai kódex végleges jóváhagyása előtt konzultálni kell a munkaadónak a munkavállalói képviselettel - tette hozzá.

Ha a dolgozó megsérti az előírásokat

Ha egy munkavállaló öltözéke nem felel meg az elvárásoknak, akkor egy magánbeszélgetés során magyarázzuk el, hogy az miért nem megfelelő és kérjük meg őket, magyarázzák el, hogy miért nem tartják be az előírásokat. Ügyeljünk arra, hogy ezt ne tegyük konfrontatív módon. Ha a munkavállalónak nincs megfelelő magyarázata arra, miért nem felel meg számára az előírt ruha, adjunk számára elegendő időt, hogy javítson a megjelenésén, mielőtt fegyelmi megrovásban gondolkodunk. Ha elvárjuk, hogy az alkalmazottak saját zsebből fizessék munkaruhájukat, akkor tegyünk lehetővé támogatásokat, kamatmentes kölcsönt vagy adjunk fizetéselőleget, hogy segítsünk nekik.

Ha a munkavállaló öltözködése nem felel meg az előírásoknak, akkor a GE Energy-nél a közvetlen vezető jelzi, hogy legyen szíves azokat betartani. Ha a vezető többszöri próbálkozására sincs változás, akkor a HR munkatárs is jelzi ezt a kollégának. Elbocsátásra azonban ilyen okból még nem került sor.

Ha nincs igazolható indoka, hogy egy dolgozó nem tesz eleget az előírásoknak és előzetes szóbeli és/vagy írásbeli figyelmeztetést kapott, illetve elegendő időt hagytunk neki és támogatást nyújtottunk külsejük megváltoztatására, akkor a munkáltató tehet lépéseket ennek elérésére. Ne feledjük azonban, hogy ha fontolóra vesszük az elbocsátást, illetve egyéb lépéseket, például fegyelmi eljárást lefokozás vagy fizetés nélküli szabadság), akkor minden esetben feleljünk meg a törvényi előírásoknak.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter