Megjelent: 7 hónapja

Szellemstandok és gondtalan fiatalok - állásbörze a koronavírus árnyékában

Néhány napja már sejtettük, hogy az idei HVG Állásbörze nem lesz átlagos. Minden nyilatkozat ellenére abban sem voltunk biztosak, hogy megtartják. A koronavírus terjedése ugyanis felborított minden forgatókönyvet. A kiállítók jelentős része pedig az utolsó pillanatban döntött részvételről vagy távolmaradásról. A végeredmény bennünket, rutinos börzézőket is leterített.

Már a belépésnél tapasztaltuk, hogy a szervezők készültek. Felelősségvállalási nyilatkozat aláírása nélkül - melyben biztosítjuk a szervezőt, hogy az elmúlt hetekben nem jártunk külföldön, továbbá 100%-ig egészségesek vagyunk - már át se léphettük volna az állásbörze küszöbét. Miután írásba adtuk mindezt, kötelező kézfertőtlenítés után nyílik a Papp László Budapest Sportaréna alagsori vasajtaja, és máris bevethetjük magunkat a nemzetközi álláskeresős forgatagba.

Kérdezni lehet, csak válasz nem érkezikKérdezni lehet, válasz most nem érkezik

Szellemstandok a küzdőtéren
Azaz csak vethetnénk: a máskor csordultig telt előadótereken nyitás után másfél órával még alig lézengenek. A nyitó előadás előtt azért a moderátor igyekszik megtörni a jeget. ”… rengetegféle fertőtlenítő kézmosóval is készültünk, hogy teljes legyen a rendezvény biztonsága…” Majd indulnak a hasznos előadások, jó contentben nincs hiány. A standok közé kanyarodva másodpercek alatt kiderül: tekintettel a járványügyi helyzetre, több multinacionális vállalat az utolsó pillanatokban úgy döntött, ezúttal inkább részben távol marad. Miből látszik az, hogy az utolsó pillanatban döntöttek? A küzdőtér megtelt “szellemstandokkal”. Csillogó céglogók, design-os fotelek, látványos plakátok és profi projektorok várják az álláskeresőket. De csak a díszlet. A HR-esek felszívódtak, a munkatársak köddé váltak. Mintha evakuálták volna őket. Nyomukban hol projektoron, hol plakáton rendkívüli járványügyi közlemények és tájékoztatók. Melyek lényege dióhéjban: a cégképviselők ezúttal nem lesznek jelen az expón. Az állásajánlatokról szóló szórólapokat otthagyták a látogatóknak, a jelentkezéseket majd online ugyanúgy várják továbbra is. A patinás autómárkák modelljei körül - amelyeket máskor alig lehet megközelíteni - ezúttal szolidabb nézelődés, a kiállítói tér eleje egyenesen egy üres placc.

A legértékesebb helyek egyike, teljesen üresenA legértékesebb helyek egyike, teljesen üresen

Mit gondolnak a vírusról a fiatal álláskeresők?
A standok között szóra bírt fiatal álláskeresők viszont egyáltalán nem félnek a koronavírustól. Niki, egy 24 éves, műegyetemista hallgató például azt mondta: nem gondolkodik ezen és nem is érzi magát veszélyeztetettnek. ”A híradások szerint ez csak az idősekre veszélyes. Én egészséges vagyok, sportolok, vitamint szedek. Szerintem nem igazán érint a dolog.” Az álláskeresők közt sikerült megszólaltatni egy 22 éves, kínai fiatalembert is. Ő régóta Magyarországon tanul és szolgáltató központban szeretne elhelyezkedni. Most két maszkot is visel: egy vastagabb műanyagot és egy patikákban kapható orvosit is. Nem beteg, de fő a biztonság. ”Nem árt az óvatosság. Kínában már sokan meghaltak a betegségben”- jegyzi meg. Higgadtan, nyugodtan, önéletrajzzal a hóna alatt. Az álláskereső fiatalok zöme nagyjából osztja is a feljebb nyilatkozó Niki véleményét: a ”korona” az idősebbek betegsége. Állásbörzét lemondani meg nem fognak. Az indok: fontos téma és úgyis csomó helyen megfordulnak nap közben, eggyel több vagy kevesebb? Már mindegy.

A Transferwise-nál nagy volt a pörgés

…de picit kevesebb az érdeklődő…
A mégis jelenlévő cégképviselők körében azért vegyes a helyzet megítélése: totális kiakadás, felhőtlen lazaság és higgadt helyzetértékelés egyaránt előfordul köztük. ”Nézze. Mi állandó résztvevők vagyunk a kiállításon és rendszeresen börzézünk, de ma délelőtt olyan kevesen voltak itt, hogy azt hittük, 11 felé bejelentik az esemény végét. Aztán csomagolhatunk és mindenki szépen hazamegy. A nézelődők a járványról itt ugyan nem beszélnek, de biztosra veszem, ezért jöttek ki most kevesebben”- magyarázza az egyik autóipari gyártócég munkatársa.

A Roche-nál a prospektusok és a videó érkezett meg

Sok munkavállaló nem vállalja a részvételt az állásbörzén
Egy pénzügyi szolgáltató munkatársa ezzel szemben úgy érzékeli: folyamatosan érkeznek hozzájuk az érdeklődők. ”Jönnek ide most is. Csak kevesebben. Máskor egy expón kétszer ennyi kolléga van itt és alig bírjuk az iramot a tájékoztatásban. Most feleannyian is simán meg tudjuk válaszolni az érdeklődők kérdéseit és sokkal hosszabb idő telik el két pályázó felvilágosítása között” - ad gyorsjelentést a helyzetről egy pénzügyi tanácsadó cég képviselője.

A BT a távolból üzentA BT a távolból üzent

Hasonló tapasztalatokról számolt be egy főként fizikusokat és mérnököket toborzó vállalat is, hozzátéve: több munkatársuk kategorikusan elzárkózott az állásexpós részvételtől. ”Vannak itt érdeklődők, de ez most a szokásos létszám töredéke. Több kolléga viszont úgy döntött, ezúttal nem jönnek ki a standhoz a koronavírus-veszély miatt. Természetesen a cég megérti a szempontjaikat és senkit nem kötelez a részvételre. Több száz fős a szervezetünk, simán találtunk olyat, aki szívesen kijön” - magyarázza a cég képviselője.

Hiába várták néhányan. Nem volt kaszinózás

Optimistábbak is akadtak: ha fertőtlenítő van, baj nem lehet
Akadt olyan vállalat is, ahol a cég munkatársa és az álláskeresők egyaránt lazán viszonyultak a témához, rácáfolva a szerényebb érdeklődésre. ”Érdekes az állásbörze. Van érdeklődő bőven, már az első két órában vagy 60 ember jött a standhoz, bel, - és külföldiek vegyesen. Igaz, ezúttal a hazai álláskeresők voltak többen” - mondta el egy építőipari vállalat munkatársa.

A Samsungnál ment a játékA Samsungnál ment a játék

Még olyan HR-essel is összefutottunk, aki teljesen indokolatlannak véli az aggodalmakat. ”Nyilatkozatot írtunk alá a kollégákkal, hogy rendben vagyunk. Fertőtlenítő is van. Szerintem jól felkészültünk. Nem tudom elképzelni, mi baj lehetne” - mondja. Aztán körbepillantunk még egyszer a teremben. A nagy multik egy részének standjai így is üresek. Vagy mégsem? Néha - néha pár álláskereső azért leül uzsonnázni a ”Reméljük, hamarosan újra találkozunk” céges projektorok tövébe.

A látszat csal. A kollégák ezúttal a plakáton

Ez volt az állásbörze első napja. Délután két órára az is kiderült, hogy nem lesz második. A kormány ugyanis kihirdette a veszélyhelyzetet, és szerdától betiltott minden száz fő feletti beltéri rendezvényt... A koronavírus-helyzet legyűrte az állásbörzét.

Takács Gabriella

Fotók: Karácsony Zoltán

Még több fotó az idei HVG Állásbörzéről Facebook-oldalunkon.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter