kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Szituációs interjú a jelölttel

Az interjúhelyzetnek egy olyan speciális fajtája, amikor az interjúvoló a jelöltnek nemcsak elméleti felkészültségét vizsgálja, hanem célja egy-egy probléma (pl. konfliktushelyzet, vezetéstechnika) konkrét gyakorlati megvalósításának megismerése is.

A módszer sajátossága, hogy rengeteg plussz információt tartalmaz, viselkedési mintákat tár fel, ugyanakkor kellő előkészítés híján az interjúval járó stresszhelyzet fokozódhat és jelentősen csökkenhet a jelölt teljesítménye és komfortérzete.

A szituációs interjú célja, hogy felmérje a jelölt kompetenciáit, készségeit, attitűdjeit és értékeit, valamint azt, hogy hogyan viselkedne a valós munkahelyi szituációkban. A szituációs interjú előnye, hogy jobban megmutatja a jelölt gyakorlati alkalmazkodóképességét, mint a hagyományos interjú, amely inkább a múltbeli tapasztalatokra és a szakmai tudásra fókuszál.

A szituációs interjú a jelölttel a következő lépésekből áll:

•  A szituáció bemutatása: Az interjúztató elmondja a jelöltnek a szituációt, amely általában egy olyan probléma, amely a meghirdetett állás betöltése során gyakran előfordulhat. A szituáció lehet egyszerű vagy bonyolult, konkrét vagy általános, de mindig relevánsnak kell lennie az álláshoz.

•  A kérdés feltevése: Az interjúztató megkérdezi a jelölttől, hogy mit tenne a szituációban, és miért. A kérdés lehet nyitott vagy zárt, de mindig arra kell irányulnia, hogy megismerje a jelölt gondolkodásmódját, döntéshozatali folyamatát, prioritásait és értékrendjét.

•  A válasz értékelése: Az interjúztató figyelmesen hallgatja a jelölt válaszát, és értékeli, hogy mennyire logikus, kreatív, hatékony, etikus és megfelelő a szituációhoz. Az interjúztató további kérdéseket is feltehet a jelöltnek, hogy pontosítsa, kiegészítse vagy indokolja a válaszát.

A szituációs interjú a jelölttel egy hatékony módszer a legjobb jelöltek kiválasztására, de csak akkor, ha jól van előkészítve, lefolytatva és kiértékelve. Ehhez szükséges, hogy az interjúztató ismerje a szervezet céljait, kultúráját és elvárásait, valamint a meghirdetett állás kompetenciáit és feladatait. Emellett fontos, hogy az interjúztató legyen tisztában a szituációs interjú előnyeivel és hátrányaival, valamint a lehetséges csapdákkal és hibákkal, amelyek befolyásolhatják az interjú eredményét.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek