Megjelent: 13 éve

Teljesítményértékelés: nincs kellően kivédve a szubjektivitás

Csak akkor lesz eredményes az új rendszer, ha kellő türelemmel terjesztik ki a teljes közigazgatásra - véli Kökényesi József, a Magyar Közigazgatási Intézet főigazgató-helyettese, aki szerint a modellben még nincs kellőképpen kivédve a szubjektivitás, így a beosztott értékelését a vezetői mérlegelések is jelentősen befolyásolhatják.

A januárban bevezetett új teljesítményértékelés idegen a magyar közigazgatási kultúrától, így kell egy kis idő ahhoz, hogy az érintettek elfogadják az új rendszert - mondta Kökényesi József. Szerinte előnye a változtatásnak, hogy világosan meghatározza, kinek mi a feladata és milyen követelményeknek kell megfelelnie.

Kökényesi József az új rendszer buktatóira is felhívta a figyelmet. Szerinte a modellben még nincs kellőképpen kivédve a szubjektivitás, így a beosztott értékelését a vezetői mérlegelések is jelentősen befolyásolhatják. Ez lehetőséget ad arra, hogy a személyes szimpátia alapján szülessen meg a véleményezés. Az új értékelés elősegíti, hogy az előmenetelt ne a közigazgatásban eltöltött évek száma, hanem a munkakör és a teljesítmény határozza meg. Ez nem baj, de esetenként érdeksérelemmel is jár.

A kormányzati személyügyért felelős államtitkárság olyan értékelési modellt vezetett be, amelyben ötvöződnek a versenyszférában és a nyugat-európai országok közigazgatásaiban alkalmazott értékelési szempontok. A vezetők az év során figyelemmel kísérik beosztottaik teljesítményét, stratégiai gondolkodását, kommunikációs készségét, illetve azt, hogy miként boldogulnak az előre meghatározott feladatokkal.

A kitűzött célok teljesítését júniusban, félévi beszélgetés keretében áttekintik, majd év végén lezárul a munkavállaló teljesítményének értékelése. A legjobbak jutalomként félévi fizetésüknek megfelelő összeget is zsebre tehetnek, akik nem feleltek meg a követelményeknek, nem számíthatnak pluszpénzre.

Magyar Hírlap
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter