Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Teljesítményértékelés: nincs kellően kivédve a szubjektivitás

Csak akkor lesz eredményes az új rendszer, ha kellő türelemmel terjesztik ki a teljes közigazgatásra - véli Kökényesi József, a Magyar Közigazgatási Intézet főigazgató-helyettese, aki szerint a modellben még nincs kellőképpen kivédve a szubjektivitás, így a beosztott értékelését a vezetői mérlegelések is jelentősen befolyásolhatják.

A januárban bevezetett új teljesítményértékelés idegen a magyar közigazgatási kultúrától, így kell egy kis idő ahhoz, hogy az érintettek elfogadják az új rendszert - mondta Kökényesi József. Szerinte előnye a változtatásnak, hogy világosan meghatározza, kinek mi a feladata és milyen követelményeknek kell megfelelnie.

Kökényesi József az új rendszer buktatóira is felhívta a figyelmet. Szerinte a modellben még nincs kellőképpen kivédve a szubjektivitás, így a beosztott értékelését a vezetői mérlegelések is jelentősen befolyásolhatják. Ez lehetőséget ad arra, hogy a személyes szimpátia alapján szülessen meg a véleményezés. Az új értékelés elősegíti, hogy az előmenetelt ne a közigazgatásban eltöltött évek száma, hanem a munkakör és a teljesítmény határozza meg. Ez nem baj, de esetenként érdeksérelemmel is jár.

A kormányzati személyügyért felelős államtitkárság olyan értékelési modellt vezetett be, amelyben ötvöződnek a versenyszférában és a nyugat-európai országok közigazgatásaiban alkalmazott értékelési szempontok. A vezetők az év során figyelemmel kísérik beosztottaik teljesítményét, stratégiai gondolkodását, kommunikációs készségét, illetve azt, hogy miként boldogulnak az előre meghatározott feladatokkal.

A kitűzött célok teljesítését júniusban, félévi beszélgetés keretében áttekintik, majd év végén lezárul a munkavállaló teljesítményének értékelése. A legjobbak jutalomként félévi fizetésüknek megfelelő összeget is zsebre tehetnek, akik nem feleltek meg a követelményeknek, nem számíthatnak pluszpénzre.

Magyar Hírlap
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kinek hány naposak lesznek az augusztusi munkahetei? Munkahely vagy munkaidő?

Nyár elején írtunk a Summer Friday - vagyis a szabad nyári péntek - jelenségéről, ami az Egyesült Államokban egyre inkább terjedőben van a... Teljes cikk

149 tanuló végzett az Audi Hungaria szakképzési rendszerében

149 szakmunkástanuló tett sikeres záróvizsgát az AUDI HUNGARIA Zrt. és partneriskolái duális szakképzésében. Jelenleg 15 különböző szakmában... Teljes cikk

További támogatás a kkv-k munkahelyteremtésére

Mintegy 100 vállalkozás nyert el másfélmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást a Mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő... Teljes cikk