kapubanner for mobile
Megjelent: 6 éve

Teszteld le titokban a vezetőidet!

Motiváltak a szervezetedben a munkatársaid? Ismerd meg, hogy a különböző személyiségű embereket hogyan lehet lelkes, tettrekész és érzelmileg, szakmailag elkötelezett munkatársakká tenni. Hozz létre egyén-fókuszú kapcsolatokat a munkatársaiddal, amely egy olyan önbizalommal teli munkahelyi környezetet eredményez, ahol az emberek empátiával, lelkesedéssel, motiváltan, ugyanakkor rugalmasan közelítenek egymáshoz.

Napjaink piacvezető cégei a felsorolt értékek mentén választják ki a legtehetségesebb jelentkezőket. A jövő menedzserei számára ezért elengedhetetlen, hogy olyan vezetői készségekkel rendelkezzenek, melyek támogatják a csapatmunkát, képessé teszik őket a stressz kezelésére, továbbá a másokkal szembeni érzékenységre.

Munkatársaink motivációjának felmérése

Ha a munkavállalóid motiválatlanok és nem érzik magukat elkötelezettnek, nagy valószínűséggel nem tudják kihozni a bennük rejlő maximumot. A Gallup Intézet szerint “az elkötelezett munkatársakkal dolgozó cégek 202%-kal felülmúlják azokat, ahol nincs elkötelezettség a dolgozókban.”

A munkatársaikat megbecsülő szervezetek és vezetők a jövő építésére összpontosítanak azzal, hogy megértik a munkavállalóik céljait, továbbá biztosítják a növekedés és fejlődés lehetőségeit egyaránt. “A motivált és elkötelezett munkatársak sokkal nagyobb eséllyel maradnak az őket alkalmazó cégnél, ezzel szemben az elkötelezettséget nem érző munkatársak 69%-a már 5%-os fizetésemelésért elhagyja a vállalatot.” - szűrte le a Dale Carnegie Training tanulmánya.


A motivációval teli vezetői hozzáállás fellobbantja az emberekben a lelkesedés és az elkötelezettség iránti belső tüzet. Mások motiválásának és inspirálásának a képessége ugyanakkor nem csak azt eredményezi, hogy profi vezetőként tekintenek ránk, hanem konkrét, mérhető teljesítményváltozással is együtt jár. Ne feledjük, hogy minden egyes személyiséggel rendelkező embert más-más dolog motivál. Meg kell tanulnunk a megfelelő motivációs eszköztárat használni.

Egy közelmúltban készült Dale Carnegie Training tanulmány arra mutat rá, hogy az egyik legfontosabb kritériuma az elköteleződésnek a közvetlen vezetővel / menedzserrel való kapcsolat. Ebből fakadóan a vezetői hozzáállásunk és cselekedeteink nagyon sokat tehetnek azért, hogy egy munkahelyi környezetben motivált és elkötelezett alkalmazottak dolgozzanak, s azért is, hogy ennek pont az ellenkezője valósuljon meg.

Töltsd ki az alábbi gyors felmérést, és pillants rá minden egyes kategória esetében a vezetői és kommunikációs készségek, javításának céljából megfogalmazott ötletekre.

Eredmények
Az alábbiakban néhány segítő ötletet szedtünk össze, melyek segítségével érzelmileg és szakmailag elkötelezett munkakörnyezet teremthető. Ezek az iránymutatások segíteni fognak neked, hogy a csapaton belül növelni tudd az elkötelezettség érzését, továbbá ötleteket adnak ahhoz, hogy miként legyenek inspirálóbb, motiválóbb vezetőid.

Olvasd végig az alábbi ötleteket a Dale Carnegie Tréning szervezetfejlesztő szakembereitől a munkatársak motivációjának és elköteleződésének elősegítése céljából.


Ha a végeredmény pontszáma 80-110 közé esik:

Egy igazságos és inspiráló vezető, munkatársai és alkalmazottai nagyrészt motiváltak és elkötelezettek. Egy olyan menedzser, aki meghallgatja a másikat, megérti az igényeit és segíti a céljai elérését. Amikor megmutatja a munkatársainak, hogy egyéni szinten is odafigyel rájuk, bizalmat szavaznak neki és eredményesebbé válnak a munkájukban. Dale Carnegie Training tanulmánya rámutat, hogy a motiváció és az elköteleződés az alábbi tényezők következménye: lelkes vezetés, hatáskört biztosító irányítás, inspiráló menedzsment és a munkatársak önbizalmának növelése. Vezetőként elengedhetetlen, hogy a felsorolt értékekhez szükséges érzelmi érettség és eszköztár meglegyen.

Ha a pontszámod 50-79 közé esik:

Javítani kell a munkatársaival való személyes kapcsolatán. Ismerje meg a munkavállalóit, mint egyedülálló személyiségeket, tegyen fel kérdéseket, hallgassa meg őket és osszák meg egymással gondolataikat, érzéseiket. Azzal, hogy megismerik az alkalmazottaik céljait, értékrendjét, s hogy mi hozza lázba őket, sokkal könnyebbé válik számukra, hogy lelkessé tegyék őket és egy igazán jó hangulatú, proaktív munkakörnyezetet teremtsenek. A vezetőknek fontos szavakban és nonverbális módon is kifejezni tiszteletüket a munkatársaik felé, s hogy személy szerint és a vállalat számára is fontos az ő munkájuk, jelenlétük. Mindig ismerd el a csapattagok egyéni és csoport teljesítményét egyaránt.

Ha a pontszámod 22-49 között van:

Nagy valószínűséggel a legtöbb munkatársa sem szakmailag, sem érzelmileg nincsen elkötelezett állapotban a cég irányába. A Dale Carnegie Training elkötelezettséget vizsgáló tanulmánya szerint “a nem elkötelezett munkatársak 69%-a a jelenlegi munkáját 5% fizetésemelésért ott hagyná.” Nincs vesztegetni való idő, azonnal el kell kezdeni dolgozni a munkatársakkal való személyes kapcsolat javításán. Az Amerikai Fejlesztésért és Növekedésért Társaság (ASTD) egyik fontos tanulmánya arra mutat rá, hogy a legtöbb munkavállaló, különösen az Y generációba tartozók számára sokkal fontosabb egy inspiráló és értékes munkakapcsolat, mint a fizetés és az előléptetés. Még ma kezdjenek el valódi kapcsolatokat építeni, és támogatni a csapattagokat. A kreativitást és a proaktív hozzáállást támogassa, segítsd az újító ötletek szárba szökkenését, valamint nyújtson nyílt és őszinte elismerést a pozitív eredmények láttán. Soknak tűnik ez így egyszerre?

Megoldás

Adunk néhány tippet az elkötelezett munkavállalók és csapatok kialakításához. Ezek a javaslatok erősíteni fogják az elköteleződés kultúráját a csapaton belül és segítenek bennünket abban, hogy miként váljunk motiválóbb, inspirálóbb emberekké az általunk vezetett munkatársak számára.

Teremtsünk építő kapcsolatot a munkatársainkkal
A bizalom megszerzéséhez és a hitelesség elnyeréséhez nagyon fontos a munkatársainkkal jó kapcsolatot teremteni és ápolni. A vezetőiket tisztelő és csodáló munkatársak sokkal jobban megértik a velük szemben támasztott elvárásokat és lelkesebben, az elvártnál is többet teljesítve végzik a munkájukat.

• Ismerjük meg jól a munkatársainkat, töltsünk időt azzal, hogy rájövünk azokra a mozgatórugókra, amelyek motiválják, inspirálják őket.
• Biztosítsunk hatáskört a munkatársainknak, engedjük, hogy önállóan gondolkozzanak!
• Váljunk lelkes vezetővé!
• Legyünk jó hallgatóság és őszintén érdeklődjünk a munkatársaink céljai és ötletei iránt.


A legkönnyebb azzal motiválni, ami a másiknak érték!
Ismerd meg a munkatársaid értékrendjét és karriercéljait. Ezen információk birtokában könnyen tudod őket motiválni és inspirálni. Ha képessé válunk munkatársaink személyes élete iránt is érdeklődni, és tiszteletben tartjuk azt, ezzel azt üzenjük, hogy értékes csapattársnak tartjuk őket, s cserébe elnyerjük az alkalmazottak bizalmát és megbecsülését.

• Tiszteljük az alkalmazottak munka/magánélet egyensúlyra vonatkozó igényeit
• Vezetőként biztosítsunk lehetőséget a munkatársaknak, hogy kreativitásukat olyan projektekben való részvétellel mutassák meg, amelyek igazán ösztönzik őket.
• Vázoljuk fel a karrierút egyes lépéseit tisztán és érthetően
• Teremsünk lojális, korrekt és tiszteletteljes környezetet a csapatunk számára

Megoldás

Fejlődés közös célok mentén
Ha a személyes célokat összhangba hozzuk a szervezeti értékekkel és célokkal, akkor a munkatársak sokkal büszkébbek lesznek a cégre, aki foglalkoztatja őket. Törekedj arra, hogy minden egyes munkavállaló számára megtaláld ezeket a közös pontokat, s azt fogod kapni cserébe, hogy lelkes és eredményes csapatod lesz. Ha a munkatársak úgy érzik, hogy tanulnak, fejlődnek, és egyre több értékes tapasztalatot szereznek, továbbá érzik a csapaton belül a saját növekedésük mértékét, akkor biztosan sokkal nagyobb motivációval vesznek részt a mindennapi feladatokban és még az elvárásokat is meghaladó teljesítményre tehetnek szert.

• Hozzuk összhangba a személyes növekedési és karriercélokat a szervezet céljaival
• Építsünk az egyéni erősségekre ahelyett, hogy a gyengeségekre fókuszálnánk
• Munkatársainknak képességeikhez és megfelelő kihívásokhoz illő munkát adjunk.


Állítsd a munkatársakat kihívások elé!

Mentoráld, coach-old a munkatársaidat, és biztosíts nekik tanulási és növekedési lehetőségeket. A folyamatos fejlődés és tanulás majdnem minden karrierúton lényeges. Adj a munkatársainknak kreatív feladatokat, hallgasd meg az ötleteiket, és biztosíts nekik hatáskört, hogy megvalósítsák azokat, ezáltal növeled az elköteleződésüket is.

• Állítsuk munkatársainkat személyes és szervezeti kihívások elé egyaránt és biztosítsunk folyamatos fejlődési lehetőséget számukra.
• Éreztessük a munkatársainkkal, hogy a munkájuknak célja van és fontos, amit csinálnak.
• Vonjuk be őket a projektekbe, amennyire csak lehet, s folyamatosan a távlati, nagyobb célokat kommunikáljunk az apró részfeladatok helyett.
• Adjunk hatáskört az alkalmazottainknak

Nyújts őszinte elismerést a munkatársaidnak!

Adj visszajelzést és bátorítást a munkatársaidnak, mert ez növeli az eredményességet. Ismerjd fel minden csapattag legkisebb hozzájárulását is a nagyobb célokhoz. Az elismerés és megbecsülés az egyik legmotiválóbb tényező az ember munkájában. A magabiztos munkatárs biztos benne, hogy kiváló teljesítményre képes.

• Adjuk tudtára a munkatársainknak, hogy a legkisebb erőfeszítés is értékes.
• Nyújtsunk naprakész információt a csapat mindenkori haladásáról, eredményességéről.
• Kérjünk visszajelzést a csapatunk tagjaitól mi is!


Ha konkrét, gyakorlatias megoldásokat szeretnél kapni a munkatársi elkötelezettség témában, akkor nézd meg itt a direkt HR-seknek létrehozott workshopunk részleteit!
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Újabb lépés az esélyegyenlőség felé: a Prohuman csatlakozott a Munkáltatók Esélyegyenlőségi Fórumához

A Prohuman csatlakozott a Munkáltatók Esélyegyenlőségi Fórumához (MEF), még magasabb szintre emelve elkötelezettségét az esélyegyenlőség és a... Teljes cikk

Hogyan boldogulnak a külföldi munkavállalók Magyarországon? Cikkünkből kiderül!

Magyarország munkaerőpiacán a változás szele fúj: az ukrán és a szerb munkavállalók már évekkel ezelőtt bebizonyították, hogy értékes tagjai a... Teljes cikk

Sajnáljuk, az ön munkaereje hiányos!

A hazai gazdaság másfél évtized alatt megszokta, hogy vagy a szükségesnél kevesebb, vagy alacsonyabb minőségű munkaerővel kell gazdálkodnia.... Teljes cikk