Megjelent: 5 éve

Tíz ok, amiért érdemes a budapesti szolgáltatóközpontoknál dolgozni

A washingtoni Pew Kutatóközpont tanulmánya szerint az Y generáció, azaz a 18-34 év közötti fiatalok fontosnak tartják, hogy karrierjük során olyan munkakörnyezetben dolgozhassanak, ahol korcsoportjukra jellemző tulajdonságokat, mint például a technológia iránti szenvedélyüket kamatoztathatják. Az alábbi szakmai anyagból kiderül, mi szól a szolgáltató központ mint munkahely mellett.

1. Kihívásokat támasztó környezet

Az Y generáció számára nem jelent problémát, hogy egy bizonytalan világban kell dolgozniuk: könnyen alkalmazkodnak az üzleti szolgáltatóközpontokra jellemző állandóan változó mindennapi feladatokhoz, amelyek keretében a központok által kiszolgált különböző országok elvárásait is össze kell hangolniuk. A digitális korszakban felcseperedő Y generáció tagjainak egyik sajátossága, hogy magától értetődően vonzódnak a technológiához és az azzal kapcsolatos területekhez, melyek egyébként mára a globális vállalatok működésének elengedhetetlen részeivé váltak.

2. Kinyílik előttünk a világ

Sokak számára egy magyarországi szolgáltatóközpontban dolgozni azt jelentheti, hogy ennek köszönhetően számos új karrierlehetőség nyílik meg előttük Magyarországon, Közép-és Kelet-Európában és világszerte egyaránt. Ezek a központok nemzetközi munkatapasztalatot kínálnak a munkavállalók számára, akik így különböző országokban, vagy akár más kontinenseken is dolgozhatnak karrierjük során.

3. Tapasztalat egy nagy multinál

Több évtizedes működésük során a multinacionális vállalatok kialakították a saját legjobb gyakorlataikat munkatársaik integrálása és fejlesztése érdekében. Ha valaki egy ilyen méretű és múltú vállalatnál dolgozik, adott számára a lehetőség, hogy erős szakmai hátteret építsen fel a pályafutása során, valamint betekintést nyerjen egy több milliárd dolláros bevételű vállalat napi és hosszú távú működtetésének titkaiba.

4. Erősödő társadalmi felelősségvállalás

A szolgáltatóközpontok vonzók a globális kérdések, társadalmi felelősségvállalás és a progresszív oktatási programok iránt érdeklődő Y generáció számára. A munkatársaknak számos lehetőség áll rendelkezésükre, amellyel nemcsak szakmai, de személyes fejlődésüket is segíthetik. Ilyen például az önkéntes és támogató csoportok nyújtotta támogatás, vagy egészséges életmódra való ösztönzés.

5. Lehetőség a szakmai fejlődésre

A nagyvállalatok szolgáltatóközpontjaira jellemző, hogy erősen munkatársközpontúak, dolgozóik előtt a helyi és nemzetközi egyetemekkel együttműködésben szervezett összes képzési és fejlesztési program nyitva áll. Ezen programok célja, hogy összehangolják a dolgozók jelenlegi pályafutását a jövőbeli törekvéseikkel és fejlesszék szakmai és vezetői képességeiket.

6. Lehetőség más kultúrák megismerésére

A sokszínűségnek fontos szerepe van a szolgáltatóközpontok mindennapjai során. A nyelvtudás alapkövetelmény ebben a szektorban, az Y generáció millenniumi generáció pedig a korszerű oktatásnak és multikulturális kapcsolataiknak köszönhetően rendelkeznek is a megfelelő nyelvtudással. A GE budapesti globális üzleti szolgáltató központja tökéletes példája a munkahelyi diverzitásnak: a központ a GE üzletágai számára nyújt multifunkcionális üzleti szolgáltatásokat több mint 40 országra kiterjedően Európában, sőt, azon túl is.

A 2014 februárjában átadott központ jelenleg 1700 főt foglalkoztat, akik között 63% a nők aránya. A létszám 80%-át kitevő magyarok mellett még további 52 nemzet is képviselteti magát az összesen 37 különböző nyelven beszélő munkatársak között, így a központ hamisítatlan nemzetközi munkakörnyezetet kínál a szakmai karrier építéséhez. A Global Operations a GE egyik legnagyobb utánpótlás-bázisa, az itt dolgozók előtt a cég összes képzési és vezetőképző-fejlesztő programja nyitva áll.

7. Stabil jövő

A Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség (HOA) felmérése szerint a magyarországi szolgáltatóközpontok mintegy 40 000 embert foglalkoztatnak. A megkérdezett vállalatok 60 százaléka szolgáltatás-portfoliója bővítését tervezi, és a válaszadók több mint 50 százaléka nyújt globális szintű szolgáltatásokat. Ezek az adatok ebből a szempontból is alátámasztják, hogy a magyarországi szolgáltatóközpontok hosszú távban gondolkoznak, és ennek eredményeként az itt dolgozók stabilnak érezhetik munkahelyüket.


8. Rugalmas munkaidő és kiemelkedő munkakörnyezet

Az üzleti szolgáltatóközpontok versenyképes fizetést és kiemelkedő juttatásokat kínálnak, emellett nagy hangsúlyt fektetnek a munkatársak fejlődését támogató munkakörnyezet kialakítására. Az országokon átívelő tevékenységek miatt a dolgozók rugalmas munkaidőben is végezhetik munkájukat, így megfelelő egyensúlyt alakíthatnak ki a munka és a magánélet között. Ezen felül, a GE, az Ernst & Young vagy éppen a British Telecom szolgáltatóközpontját megnézve láthatjuk, hogy ezek a központok direkt úgy vannak kialakítva, hogy motiválják a az Y generáció tagjait modern bútorokkal, a társadalmi érintkezést szolgáló tágas terekkel, az élénk színű falakkal és a kényelmes munkaállomásokkal.

9. Barátságok és szakmai kapcsolatok világszerte

Egy nemzetközi csapat tagjának lenni egyaránt segíti a szakmai és személyes fejlődést. A szolgáltatóközpontokban általában egy csapatban számos eltérő kulturális háttérrel rendelkező ember dolgozik és ötletel együtt, így megtapasztalhatják, hogyan tudnak legkülönfélébb hátterű emberekkel is hatékonyan együttműködni. Ez egy olyan életre szóló tapasztalatot jelent, amelynek köszönhetően a dolgozók sokkal könnyebben tudnak majd alkalmazkodni a változáshoz a jövőben.

10. Hozzájárulhatunk világszínvonalú megoldások létrehozásához

A mai világban már a nagyvállalatok felelősek a világszínvonalú megoldások túlnyomó többségéért. Néhány vállalat már azt is bevezette, hogy ezen megoldások fejlesztésében bármely tehetséges munkavállaló, beosztástól függetlenül részt vehet, ezzel is szemléltetve, hogy milyen széleskörű feladatai és lehetőségei lehetnek a dolgozóknak egy nagyvállalatnál.

  • 2022.02.04Sikeres évem lesz! Csoportos coaching az eredményes évért 2022 első heteit éljük. Álmodozunk és tervezgetünk; mi mindent akarunk megvalósítani az idén? Aztán elröppennek a hetek és a hónapok, és azt vesszük észre, hogy sehol sem tartunk ezekkel a tervekkel. Ilyekor elgondolkodunk: hogy lesz ebből sikeres év?! Lehet, hogy veled is megtörtént már ez. Ha azt akarod, hogy az idén másképp legyen, érdemes felkészülni rá! Jelentkezz az eseményre, ahol eszközöket és inspirációt kapsz a tudatos évtervezéshez! Találkozunk? Részletek Jegyek
  • 2022.02.11X. VEZETŐI BEST PRACTICE FÓRUM ELKÖTELEZETT MUKAERŐ - MEGSZERZÉS, FEJLESZTÉS, MEGTARTÁS A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása. Részletek Jegyek
  • 2022.03.073 Hetes Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. A képzés 3 héten keresztül, 2 hétköznap este valósul meg. Igény esetén 3 munkanapra is szervezhető. Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Budapesten hozza létre legújabb nemzetközi szolgáltató központját az EY

A vállalat többek közt az adótanácsadás és a könyvvizsgálat területén tervez felvenni munkatársakat Teljes cikk

Az otthonosság a kulcs a jövő irodájában - dán életérzés az Andrássy úton

Budapestre hozta 14 országot kiszolgáló regionális központját a tetőtéri ablakokat gyártó, dán központú VELUX. Az Andrássy út 9. alatt... Teljes cikk

Bővíti budapesti ügyfélszolgálati központját az Emirates

Az Emirates az utazási enyhítésekkel párhuzamosan fokozatosan újraindítja járatait, így a következő hat hónapban világszerte 3,000... Teljes cikk