kapubanner for mobile
Megjelent: 14 éve

Válság kell a szervezetfejlesztéshez?

Ha vállalkozásunk arra a szintre jutott, hogy létszámleépítésre szorul, akkor bizonyára nem mértük fel helyesen a helyzetet időben, nem ragadtuk meg a pillanatot a szervezet és a folyamatok fejlesztésére. Idejében kezdett karcsúsítás segítségével lépéselőnyhöz juthatunk, és ez nem feltétlenül jelent létszámleépítést!

"Addig kezdj hozzá a nehéz dolgokhoz, amíg könnyűek." - Lao-ce

Tény, hogy az emberek egy bizonyos része hajlamos halogatni a kényelmetlen vagy kényelmetlennek hitt dolgokat. Gondoljon csak vissza kedves olvasó, Ön is valószínűleg vett már be fájdalomcsillapítót inkább napokig, halasztgatva ezzel a fogorvos felkeresését. Esetleg előfordult olyan helyzet már az életében, hogy kihagyta a kondi-edzést, mert úgy gondolta ráér az állóképesség fejlesztése még pár napig?

A vállalat szervezetét szintén karban kell tartani! A klasszikus vállalatirányítási rendszerek alkalmazása nem vezet kellő eredményre, ezt be kell látnunk. Azok a szervezeti egységek, melyek méretükből adódóan nem reagálnak elég gyorsan és hatékonyan, elvesznek a semmiben. A kisebb majd egyre nagyobb hatásokra reagálnak ugyan, de nem mérik fel a tétlenség hosszú távú hatását. A vevői igényeknek való rugalmas megfelelés, az alkalmazkodás képessége nyertes kártya a kezünkben.

A technológiai fejlesztések, a termékek folyamatos fejlesztése a evői igényeknek megfelelően kulcsfontosságú lehet a krízis megelőzésében. A K+F mellett az know-how fejlesztése ugyanolyan fontos!

Időközönként fel kell mérnünk raktárkészleteinket, illetve magát a raktárkészletre vonatkozó igényt. Miért is kell tárolni a készterméket? A késztermék jelentette anyag és munkatartalom egyértelmű veszteségforrás, hisz egy időközben bekövetkező vevői igény módosulás alkalmával a készleten tartott termék máris elavulttá válik, így nem jelent vásárlóértéket a vevő számára. Másrészt a termék legyártása időbe, és pénzbe kerül, amit értelemszerűen rövid átfutással érdemes visszanyerni. A késztermékben "álló" pénz, nem termel hasznot, veszteségként jelentkezik minden percben.

Tegyük vizuálissá a termelési és logisztikai folyamatokat, ennek segítségével az előírttól való eltéréseket azonnal és egyértelműen kimutathatjuk. Szabványosítsunk folyamataink lépéseit, ezáltal könnyen kézben tartható és egységesen fejleszthető lesz. A munkatársak rejtett szellemi tartalékait használjuk fel folyamataink fejlesztésére!

A lean management eszköztára rengeteg helyes megoldási lehetőséget kínál, ha értjük és helyesen alkalmazzuk módszertanát. De ne menjünk most bele ezekbe a részletekbe..

Nem szabad megvárnunk, míg vállalatunk eléri a fájdalomküszöböt, azt a szintet, amikor már nincs más megoldás, mint a létszámot csökkenteni. A folyamatos fejlesztés, optimalizálás segít időben reagálni a piaci változásokra. A munkatársak folyamatos fejlesztése ugyanolyan fontos, mint az értékteremtő folyamataink fejlesztése.


A krízishelyzet megelőzésének kulcselemei lehetnek azon mérnök kollégáink, akik jártasak a lean menedzsment világában, ismerik a Six Sigma módszertanát és motiváltak.

Rájuk, illetve ismereteikre és tapasztalataikra támaszkodva képes lehet a vállalati szervezet felkészülni a változásokra. Ha a jelen gazdasági helyzetet megelőzően nem gondolkodott a vállalat ilyen kollégák alkalmazásában, akkor valószínűleg most már érzik ennek szükségét. Speciális helyzetben speciális tudású szakemberekre van szükség!

Jó szakembert találni bizony nem egyszerű... az önéletrajzban leírt, összefoglalt életút-állomások mögött rejlő tapasztalat nem egyértelműen derül ki az előzetes keresés és interjú során. Specialisták keresésére legjobb szakembereket felkérni. A HR szempontok szerinti értékelésen felül speciális lean, six sigma és TPM tudásszint felmérést végez felkérés alapján a LeanCenter is az általa közvetített kollégák esetében. Ennek következtében a Megbízó elé csak válogatott, tesztelt jelöltek jutnak el, ami jelentősen csökkenti a felesleges interjúk számát, illetve a "mellényúlás" rizikóját.

A fenti speciális szakemberek keresésén felül készséggel állunk rendelkezésükre termelési- és folyamatmérnökök, karbantartó szakemberek, és minőségirányítási mérnökök keresésében is.

Tömpe László
Üzletág Vezető
LeanCenter
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Semmit nem lehet már rutinból csinálni - Sándorné Bosnyák Ágnes, a DENSO HR menedzsere

A folyamatos változás ma már alap, nem lehet rutinból vagy akár tavalyi tapasztalatok alapján működni, mondta el Sándorné Bosnyák Ágnes, a DENSO... Teljes cikk

Bele lehet szeretni ebbe a hivatásba: interjú Szalavics Mariann NAV-elnökhelyettessel

Öt évvel ezelőtt érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. Első állása a közigazgatásban és azt mondja, hogy bele lehet szeretni ebbe a... Teljes cikk

Elfelejthetjük, hogy a jövőben csak a helyi piacon fogunk versenyezni a munkavállalókért - interjú Kalmár Ákossal, a Continental Csoport országos HR vezetőjével

HR mutatók szempontjából sikeres évet zárt 2023-ban a Continental Csoport Magyarország: nem kívánt fluktuációjuk jelentősen csökkent a megelőző... Teljes cikk