Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Varga: a versenyképességet javító csomag a parlament előtt van

A Nemzeti Versenyképességi Tanács összeállította a Magyarország versenyképességét javító csomagot - írta az MTI.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy versenyképességi tanács ülését követő sajtótájékoztatón: olyan módosításokat kezdeményeztek, amelyek már rövid távon is javítják az ország versenyképességét, és befolyásolni fogják Magyarország pozícióját a különböző versenyképességi listákon.

A versenyképességi csomag hat területet érint, az építési engedélyezést, a villamoshálózatra csatlakozást, az adófizetést, a cégalapítást, a befektetők védelmét és a fizetésképtelenség területét. Nagyjából 15 módosító indítványt nyújtottak be a parlamentnek, amiről május-júniusban döntés születhet - mondta a miniszter.

Ismertette: lerövidítették az építési engedélyezés határidőit, amivel felgyorsul a munka. A villamoshálózathoz való csatlakozás engedélyezésére szintén rövid határidőket állapítottak meg, amivel a jövőben olcsóbb és gyorsabb lesz a hálózat elérése. Az adófizetést érintően nagyobb módosító csomagot is tárgyal majd a parlament, nem csak a mostani módosításokkal, hanem az adózás rendjéről szóló új törvénnyel is lerövidítik majd a cégek adózással töltött idejét. Hozzátette: a cégalapítás ügyében megszűntették a cégalapítási illetéket, csökkent a bürokrácia.

Az ügyvédi és közjegyzői díjak felülvizsgálatát is tervezi a tanács - mondta. A befektetővédelmi kérdésekben további egyeztetések lesznek az igazságügyi tárcával, hogy a kisebbségi tulajdonosok jogszabályi védelme módosuljon majd.

A fizetésképtelenséget rendező intézkedések között említette, hogy elkészült és a parlament előtt van a csődszabályozást módosító csomag.

A tanács következő ülésén, ősszel a foglalkoztatást érintő, a digitalizációval és oktatási javaslatokkal foglalkoznak majd.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a tanács tagja elmondta: a kis ügyektől egészen nagy rendszerekig jutottak el, széles témaköröket tekintettek át.

Kiemelte: a magyar makrogazdaság valamennyi adata pozitív, amiben a munkaadók, munkavállalók és a kormány egyaránt komoly szerepet játszott. Az eredmények mögött ott van a versenyképességi tanács aprólékos munkája. Az őszre kitűzött témák tovább javítják majd a versenyképességet - tette hozzá.

MTI
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A hétvégén dolgozó foglalkoztatottak aránya a világban

A 2018-as adatok szerint így alakult a hétvégén foglalkoztatott dolgozók aránya a világ országaiban. Teljes cikk

Munkanélküliség az EU-ban - kik állnak a dobogón 2024 januárjában?

Így alakult a munkanélküliség az Európai Unió (EU) tagállamaiban 2024 januárjában az Eurostat adatai szerint. A dobogó legfelső fokán továbbra is... Teljes cikk

A dolgozó nők arányának alakulása - infografika

Így változott a dolgozó nők aránya 1900 és 2020 között a KSH adatai szerint. Teljes cikk