Boldogulni légitársaság business class tapasztalattal 2020-ban
2020 sok iparágat taglózott le, a rendezvényszervezést, a turizmust és ezzel eggyütt a légiközlekedés is szinte szó szerint a földbe állt. Stewardessek, földi személyzet és pilóták ezrei veszítették el állásaikat csak a magyarországi légiközlekedést tekintve. Vajon hogyan kamatoztathatja valaki a business osztályon szerzett tapasztalatait ilyen körülmények között? 2020 nyarán gondoltam egy merészet, de menjünk szép sorjában.
Miben is vagyok jó? Kitekintve a business osztályról
Igazán fontos és meghatározó volt számomra a közel-keleti országban eltöltött 3 év, rengeteget tanultam más kultúrákból, nagyon sok érdekességet láttam a világ sok pontjáról. Előtte sosem gondoltam volna, hogy például Tokyo-ban ilyen jól ki fogok majd igazodni a Shibuya negyedben, vagy Sri Lankán a tuk-tuk sofőr már a nevemet is tudja és hogy hova is vigyen pontosan Negombo beachen.
Fantasztikus 3 év volt számomra a kint eltöltött idő, ami igazán magával ragadott a légitársasgággal kapcsolatban, az az utasokhoz való hozzáállás, és az 5 csillagos szint tényleges garantálása mind turista, mind prémium osztályokon. Ez persze sok szigorú szabállyal jár egy légitársaságnál minden téren, de ezt a kiváló minőségű szolgáltatást csakis így lehet biztosítani.
Szigort, fegyelmet és magas fokú minőségi elvárásokat nevelt belém a légitársaság, főleg az első osztályon eltöltött évek. Megismertem, mit is jelent valójában a minőség, a tisztaság, az odafigyelés.
Business osztályon tanult alapértékekkel a vállalkozás felé vezető úton
Visszagondolva már a Qatarba érkezésemkor és a többhetes tréning alatt volt egy ötletem egy étteremről, ami olyan, mint egy repülőgép első osztálya mind kinézetre, mind szolgáltatásra. Aztán hamar beláttam, hogy a business osztályon dolgozni teljesen más, mint vezetni egy gourmet éttermet. Teljesen mások a folyamatok és azokban pedig semmi tapasztalatom nincs. El is hesegettem a gondolatot.
Azt azonban tudtam, hogy egyszer úgyis hazahúz a szívem Qatarból, és ezt követően is emberekkel szeretnék foglalkozni, nekik valami különlegest alkotni és adni. Ezzel a felfogással vágtam neki én is a vállalkozásomnak, ugyanezt a prémium minőséget biztosítom én is, melyből nem engedek.
2020 elején született meg a első osztályú miniszendvics és falatka kiszállító catering vállalkozás ötlete, melyek variációja szinte kimeríthetetlen, már szinte minden rendezvény oszlopos catering elemei, és igazán esztétikusan díszíthetők is.
Az idő kerekét visszapörgetve az első szendvicskrém kísérletet még Dohában, Qatar fővárosában készítettem el. Ez avokádókrém volt, melyet mauritiusi lakótársam édesanyjától kaptam. Ezt a receptúrát használjuk egyébként most is, csupán annyi különbséggel, hogy vegán tejfölt teszünk a krémbe.
Ennyi tréning és szabály megtanulása után tudtam, ha én meg vagyok elégedve a folyamatokkal és a termékekkel, akkor azokat már bátran merem ajánlani másoknak is.
A termékfejlesztés fázisai
Első termékként a miniszendvicsekkel indultunk, azonban hamar sok megkeresés érkezett hozzánk falatkákra is, ami nevéből is adódóan csupán egy falatnyi finomságot takar. A szendvics rendelés mellett szépen befutottak a kis falatkák is, azonban csak nem tudtam ennyi mellett lenyugodni, valami új terméket szerettem volna már az elején behozni még a palettára.
Ahogy a Covid 19 járvány egyre súlyosodott, az igényekre reagálva ki is kísérleteztünk 4 féle egyszemélyes hidegtálat, ami különösen helytálló a jelenlegi vírus helyzetben, hiszen 1 személyre szólnak, gyakorlatilag semmilyen átvételt követően sem érintkeznek más személlyel, ami például a hagyományos hidegtálak esetében elkerülhetetlen.
Bevallom, hogy napi többszáz szendvics készítése mellett is nagy örömöm lelem minden termékünk elkészítésében, legyen az a szendvics rendelések kiszolgálása, vagy az új higiénikus hidegtáljaink elkészítése. Ez igazi nosztalgia is számomra, hiszen sok, ezekhez hasonló tálat készítettem anno a prémium légitársaság első osztályán. Imádtam mindig feldíszíteni ezeket a csodálatos tálakat, mint például a fantasztikus sajttálat, vagy reggeliknél az autentikus arab reggeliző hidegtálat.
A siker titkos receptje
Egy catering vállalkozáshoz elengedhetetlen az ételek, ízek szeretete, a különféle variációk kutatása, kísérletezése, hiszen ezt csak akkor lehet igazán jól csinálni, ha megvan bennünk a folyamatos kíváncsiság. Továbbá az összetevők, alapanyagok ismerete, és persze az ételek iránti tisztelet és élvezet.
Simon Sinek is úgy fogalmaz, hogy a miérted megtalálásának egyik legjobb módszere, ha megnézed, hogy miben vagy jó és közben nem érted, hogy a többieknek ez miért nehéz.
Én imádtam mindig is kísérletezni minden egyes layover járatunknál, mikor egy-egy éjszakát ott is töltöttünk az adott desztinációban. Ez ugyan nem mindig sült el jól, Kínában például többször végződött gyomorrontással még egy elegáns étterem meglátogatása is, de így is azt mondom, megérte kipróbálni azt a furcsa tengeri herkentyűs levest, vagy sült békát. Az afrikai járatokat egyenesen imádtam, zseniálisan finom steak-eket kóstoltam végig mind Dél-Afrikában, mind Namíbiában minden egyes alkalommal. Ugyan az indiai konyha csak mérsékelten áll közel hozzám csípős fűszeres ízei végett, a dél-indiai Chennaiban eltöltött időm alatt volt szerencsém kipróbálni néhány igazán ínycsiklandozó finomságot tengerpartjukon a street food árusoktól. Ugyan a higiéniás körülmények vetettek fel bennem pár kérdést, de ekkor már edzettebb voltam a kínai utaktól :).
A thai konyha is egyik legnagyobb kedvencem lett, Bangkokból hazafelé mindig telis teli bőrönddel jöttem a sok finom különlegességgel. És mangóval. Ó igen, a thai mangó valami fergeteges finom volt.
Dehát a legfontosabbat majdnem kihagytam, ami az arab konyha. Többek közt ez is nagyon hiányzik az országból, a finom fűszerek, a bazár egyedi illata. Qatarban szinte törzshelyünk volt barátaimmal a souq, vagyis a bazár, egy jó vízipipa mellett mindig a finom arab mártogatósokat választottuk, mint például a humuszt, a babaganusht vagy a mutabelt. El sem tudtunk volna képzelni egy souq látogatást az arab finomságok nélkül.
Igazából minden egyes országról tudnék sokat mesélni főleg gasztronómiai értelemben is, ahova ezidáig eljuthattam. Nagyon boldog vagyok, hogy lehetőségem adódott erre a csodálatos utazásra, mely teljesen megváltoztatta a gondolkodásomat, illetve a világot is úgymond kitárta előttem és megalapozta azt a vállalkozást, amit nagy örömmel csinálok.