Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

6400 embert foglalkoztatnak rehabilitációs kártyával

Szeptembertől Magyarországon 3800 vállalkozás több mint 6400 embert foglalkoztat rehabilitációs kártyával, azaz abban a rendszerben, amelyben nem kell megfizetni a szociális adót - jelezte a megváltozott munkaképességűek megjelenését a nyílt munkaerőpiacon Soltész Miklós csütörtökön Debrecenben.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális-, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a támogatási rendszer új elemeként jelentette be, hogy az Új Széchenyi Terv pályázatai keretében csaknem ötezer megváltozott munkaképességű, illetve rehabilitációban foglalkoztatott ember kap támogatást. Az állami cégeknél foglalkoztatottak ilyen irányú támogatására 4,6 milliárd forint európai uniós támogatás áll rendelkezésre - tette hozzá az államtitkár.

A program végrehajtásáért felelős Bernáth Ildikó - volt fogyatékosságügyi miniszteri biztos - a sajtótájékoztatón megjegyezte: ezen a területen soha ilyen nagyságrendű program nem indult még Magyarországon. A foglalkoztatásközpontú rendszer létrehozása a fogyatékos emberek esélyegyenlőségét szolgálja - jegyezte meg.

Soltész Miklós szerint a nagy ellátórendszerek rendbetételére, az adózás, a közteherviselés átalakítására azért volt szükség, mert a Gyurcsány-Bajnai-kormányok fenntarthatatlan állapotokat hagytak hátra. A 2002-es kormányváltás után 52-ről 81 százalékra nőtt az ország eladósodottsága, és akkor ugrott 70 százalékról 81 százalékra az államadósság, amikor Bajnai Gordon volt a kormányfő. Ezért kellett bevonni a közteherviselésbe azokat a multinacionális cégeket, távközlési- és közműszolgáltatókat, amelyek 2010-ig nem adóztak, valamint ezért kezdődött meg a nagy ellátórendszerek rendbetétele, köztük a rokkantnyugdíj-rendszer átalakítása - magyarázta.

Magyarországon 2-2,5-szer több rokkantnyugdíjas volt, mint az EU tagországokban és a környező államokban. A nyugdíjkorhatár felettieket is beleértve ekkor 940 ezren kaptak rokkantsági nyugdíjat vagy rokkantsági nyugdíjszerű ellátást Magyarországon. Csupán annak a hírére, hogy megváltozik a rendszer, évente 10-10 ezerrel kevesebben jelentkeznek új vizsgálatra, a soros vizsgálatot pedig a 190 ezerből 5 ezren már nem is kérték, vagyis ők nem tartanak igényt az eddigi rokkantellátásra - mondta Soltész Miklós.

Az államtitkár végezetül beszámolt arról, hogy jövőre akkreditáltatni kell magukat azoknak a cégeknek, akik megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatnak, ezáltal igazságosabb, egységesebb lesz a rehabilitációs támogatás.

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter