Megjelent: 15 éve

73 pályázat nyert támogatást vállalkozóknak szóló képzésekre

73 pályázat nyert támogatást vállalkozóknak szóló képzésekre a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Programban - erről tartott sajtótájékoztatót Burány Sándor miniszter és Rózsa Judit főigazgató, a program vezetője. Az eseményen személyesen is beszámolt fejlesztési terveiről a pályázat egyik nyertese, a Rehabit Komplex Kft.

Megkezdhetik pályázatuk megvalósítását az Európa Terv legnagyobb támogatási keretösszegű Humánerőforrás-fejlesztés Operatív Programjának első nyertesei. Az ez év februárjában és márciusában meghirdetett pályázatok közül elsőként vállalkozóknak szóló képzések indulhatnak.

A 2004-2006 közötti időszakban 191 milliárd forint támogatási kerettel rendelkező Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Programban ez év első negyedévében 18 pályázatot hirdettünk meg. Augusztus közepéig 13 pályázat beadási határideje járt le, ezekre több, mint 750 pályázat érkezett. Az eddig benyújtott pályázatokban közel 104 milliárdos támogatásra érkezett be igény.

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium 2004. február 25-én írt ki pályázatot a vállalkozói készségek fejlesztését elősegítő képzések támogatására. A pályázat célja, hogy a vállalkozás, gazdasági szervezet versenyképesebbé váljon, illetve a munkavállalók a képzések révén versenyképesek legyenek a munkaerőpiacon.

A támogatás összege 2004 és 2006 között közel 5,2 milliárd forint, ebből 3,9 milliárd forint az Európai Szociális Alap társfinanszírozása, 1,3 milliárd forint kormányzati forrás.

A képzési programban 1 és 18 millió forint között lehetett vissza nem térítendő támogatást igényelni. Pályázó lehetett minden, Magyarországon székhellyel vagy telephellyel rendelkező, tényleges tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, gazdasági társaság és szövetkezet. Pályázóként számítottunk azokra a mikro-, kis- és középvállalkozásokra, amelyek nem rendelkeznek a tartós növekedéshez szükséges szellemi és fizikai kapacitásokkal.
Támogathatóak általános és speciális képzések. Általános képzés keretében a munkavállalók olyan képesítést szerezhetnek meg, amely más munkaterületen és más vállalkozásoknál széles körben felhasználható. Az ún. speciális képzések olyan ismereteket adnak, amelyeket a munkavállalók munkakörükben közvetlenül alkalmazni tudnak.

A május 26-i első beadási határidőre 104 pályázat érkezett összesen 946 millió forint támogatási igénnyel. Ebből 100 pályázat felelt meg a formai feltételeknek, és az értékelés alapján 73 nyertes pályázóval köthető meg a támogatási szerződés. A 73 nyertes pályázat szerződésekkel leköthető támogatási kerete 586 millió forintot tesz ki, míg a projektek összértéke 896 millió forint. A pályázóktól elvárt önerő aránya 10-65 %, amelynek mértéke függ a képzés típusától, előnyben részesülnek a kis- és középvállalkozások, valamint azok a pályázók, akik hátrányos helyzetűek képzését vállalják.

A legtöbb pályázat Budapestről és Pest megyéből érkezett. A képzéseken általában 10-20 fő részvétele várható, előfordul azonban 100-200 fős, illetve 1-2 fős képzési igény is. A projekteknek, azaz a képzéseknek a támogatási szerződés aláírásától számított két éven belül be kell fejeződnie.

Az év elején első körben meghirdetett HEFOP további pályázataira augusztus, szeptember, illetve november hónapig lehet még pályázatot benyújtani.
A pályáztatás a 2004-2006 közötti időszakban folytatódik: még idén ismét meghirdetjük a pályázatok közül azokat, amelyek három évre rendelkezésre álló kerete még lehetővé teszi újabb támogatások odaítélését. Így a vállalkozói készségek fejlesztését elősegítő képzés pályázatát 2004. szeptember végéig újra meghirdetjük, amelyben ismét benyújthatják azok is pályázatukat, akik ebben az első körben nem nyertek támogatást.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Újra várja a magyar tehetségeket az innovációs világverseny

December 15-ig jelentkezhetnek fiatal magyar egyetemistákból álló csapatok a Microsoft Imagine Cup nemzetközi technológiai versenyére, amelyen az... Teljes cikk

Indul a kkv-k épületenergetikai fejlesztéseit támogató pályázat

A mikro-, kis- és középvállalkozások hétfőtől adhatják be a támogatási kérelmeiket épületenergetikai fejlesztéseik támogatására -... Teljes cikk

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

Ötödik alkalommal hirdette meg fiatal vezetőknek szóló pályázatát a Coaching Team Kft.; a felhívást október 17-én tették közzé a HR Festen. Az... Teljes cikk