Megjelent: 10 éve

86 tanári álláshely szűnik meg a fővárosban

Költséghatékonysággal és a feladatok megváltozásával indokolta a Fővárosi Közgyűlés 86 pedagógus elbocsátásról szóló április 29-ei döntését. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) sérelmezi, hogy kérésük ellenére sem készült tanulmány az iskolák három évvel ezelőtti összevonásának hatásairól.

Az oktatási bizottság javaslata a főváros által fenntartott 22 szakképző iskolát, illetve a hozzájuk tartozó gimnáziumokat érinti, a tanároknak pedig június, illetve szeptember 1-jével kell távozniuk - írja a Magyar Hírlap.

Költséghatékonysággal indokolja döntését a közgyűlés, az elbocsátott pedagógusok száma azonban még változhat, hiszen a tanulói létszámok sem véglegesek még. Szakmaiatlannak tartja azonban a döntést a PDSZ, a szervezet budapesti ügyvivője, Kertész Ágnes a Magyar Hírlapnak elmondta: három évvel ezelőtt is megkérdőjelezhető volt az iskolák összevonásának hatása.

Kertész szerint kérésük ellenére nem készült tanulmány arról, hogy a folyamat beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket. Szerinte a korábbi döntés eredményeként zsúfoltabbak a tantermek, egyes pedagógusok pedig három műszakban oktatnak.
Az elmúlt években 12 ezer tanári állás szűnt meg, illetve több száz önkormányzati iskolát be is zártak - emlékeztetett az ügyvivő.

Szerinte az elküldött pedagógusokból kellett volna felállítani azt a mentorhálózatot, mely az iskolai agresszió és az integráció kérdéseit kezelhette volna. Az átfogó koncepció hiányára utalva Kertész elmondta: őrző-védő cégek vigyáznak az üresen álló iskolákra, miközben a megszüntetett álláshelyek öt évig nem állíthatók vissza még akkor sem, ha azt a diákok létszáma indokolttá teszi.

Magyar Hírlap/edupress.hu
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk