Megjelent: 6 éve

A 400 új munkahelyet teremtő ELI számít a külföldre települt magyar kutatókra

Szeged felkerül az innováció világtérképére - hangzott el csütörtökön az ELI lézeres kutatóközpontról tartott lakossági fórumon a csongrádi megyeszékhelyen.

A projektet megvalósító ELI-HU Nonprofit Kft. a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában tegnap délután tájékoztatta az érdeklődő lakosságot a projekt állásáról és várható hatásairól. A fórumon az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője, Lehrner Lóránt mellett Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára is részt vett és válaszolt a lakossági kérdésekre.

Széleskörű lakossági és sajtóérdeklődés kísérte az ELI lézer kutatóközpont megvalósítását előkészítő projekt II. fázisa c. projekt keretében tartott lakossági fórumot Szegeden, csütörtök délután, amelynek keretében a lakosság minden felmerülő kérdésre választ kapott.

Az eseményen Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója beszámolt a projekt státuszáról. Tájékoztatójában elhangzott, hogy megkezdődött a kutatóközpont épületének kivitelezési közbeszerzése, azaz várhatóan már idén ősszel elkezdődik az építkezés Szeged-Öthalomban, valamint a központba telepítendő lézerberendezések beszerzése is előkészítés alatt van.

Dr. Tölgyesi Viktória, az ELI-HU Nonprofit Kft. EU koordinációs igazgatója ismertette, hogy a tervezett ütemezés alapján a megvalósítási szakaszban várhatóan 2015 év végére elkészül a nagyberuházás első fázisa, amely a kutatóközpont építését és a lézertechnológia beépítésének egy részét foglalja magában. 2016. elejétől elkezdődhetnek a kutatások, miközben folytatódik a projekt második fázisának megvalósítása, amelynek eredményeképpen 2018-tól még speciálisabb paraméterekkel rendelkező lézertechnológia biztosít majd egyedülálló kutatási lehetőséget a nemzetközi kutatóközönség számára.

Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora az ELI-ALPS projekt oktatást érintő várható hatásairól tájékoztatta a lakosságot. A lézerfizikus intézményvezető elmondta, hogy a kutatóközpont munkaerőigényének kielégítésére számos hazai egyetem és kutatóintézet együttműködésében, új optikai és lézertechnikai képzéseket dolgoznak ki. "Három új szakirányt indítunk, és arra biztatjuk a téma iránt érdeklődő tehetséges fiatalokat, hogy válasszák ezt a kemény munkával járó, de biztos jövőt jelentő képzést - hangzott el.

A tájékoztatója után feltett lakossági kérdésre adott válaszából kiderült, hogy a közel 400 munkahelyet létesítő ELI-ALPS számít a külföldre települt magyar tudósokra is. Célja a projektnek az is, hogy például a lézertechnológia, biológia, fizika, informatika területén dolgozó tehetséges magyar szakembereket hazacsábítsa külföldről, így minél több magyar tudóssal töltse fel a világviszonylatban is egyedülálló szegedi kutatóközpontot. Máris több példa akad arra, hogy a Szegeden végzett tehetséges fizikusok - az ELI vonzerejének is köszönhetően - hazatértek - mondta el az SZTE rektora.

Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára szintén részt vett az eseményen, és beszámolt a projekt nemzetgazdaságot befolyásoló hatásairól. "Az ELI-ALPS projekt a kutatási horizonton túl a gazdasági és társadalmi fejlődés motorja lehet, és nemcsak regionális, hanem nemzetgazdasági szinten is hozzájárul az életminőség javulásához. A projekt sikeréhez elengedhetetlen az a példa értékű összefogás, amely a tudományos, a gazdasági és a kormányzati szereplők, valamint a kelet-közép európai régió országai között megvalósul - mondta el.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Egyre nagyobb a nyomás a bolti dolgozókon a munkaerőhiány miatt

A munkaadók szerint 6 ezer dolgozó hiányzik a kiskereskedelemből, a szakszervezet és a munkavállalók szerint nagyobb a gond. Teljes cikk

Megkéseltek egy tanárt egy győri iskolában

Az 51 éves tanárnőt kórházba szállították, a 17 éves elkövetőt elfogták. Teljes cikk