Megjelent: 11 éve

A céges autókon is lehet spórolni a válságban

A válság megváltoztatta a céges flották összeállításának fő szempontjait, a döntésekben a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt kapott a költséghatékonyság. Még azoknak a vállalkozásoknak is érdemes felülvizsgálni a céges autókra vonatkozó előírásaikat, amelyeket kisebb mértékben érintett a válság.

"A vállalkozások a racionalizálások közepette sem mondhatnak le a céges autókról. Jelentős költségmegtakarítást érhetnek el azonban a céges autókra vonatkozó szabályozások átgondolásával, újrastrukturálásával" - mondja Zs. Nagy István, a KBC Autolease üzletág igazgatója.

Előnyt jelenthet a beszerzéseknél és a szervizeléseknél, ha azonos márkából állítják össze a flottát. Nagyobb flotta esetén is érdemes legfeljebb két-három márkára korlátozni a választható autók körét, így kihasználva a flottaméretből adódó előnyöket.

A céges autókra vonatkozó szabályok megállapításakor vagy a szabályozás átalakításakor az utóbbi években megváltozott adójogszabályokkal is számolni kell. A cégautó adó miatt érdemes átgondolni a beszerzendő autó hengerűrtartalmát, amennyiben az egyéb szempontokból ideális típus motorja 1600 köbcentiméter határán van. A cégautó adó ugyanis 1600 cm3 alatt havonta 7000, felette viszont 15000 forint gépkocsinként.

Az autókhoz kapcsolódó költségek között új elemként jelent meg 2010-ben a vagyonadó. Bevezetésével több olyan típust is pluszadó terhel, amelyet korábban szívesen választottak a cégek vezető beosztású alkalmazottai, tulajdonosai. Az újonnan kialakítandó autóparkban a 125 kilowatt feletti motorteljesítményű autóknál már a vagyonadóval is számolni kell.

A recesszió miatt több cégnél megváltoztak az autóhasználati szokások. Egyes cégeknél a visszafogott üzletmenet miatt kevesebbet ülnek autóba, másoknál épp ellenkezőleg, intenzív értékesítési tevékenységbe kezdtek, esetleg több munkatársra jut egy autó, és ezért futnak többet a céges gépjárművek. A várható futásteljesítmény meghatározása két területen is kulcsfontosságú lehet:

A flottabeszerzéseknél központi kérdés a benzin vagy diesel autók közti választás, amit elsősorban a várható futásteljesítmény alapján döntenek el. A cégeknek érdemes ezért végiggondolni, hasonlóan használnak-e egy újonnan beszerzendő céges autót, mint tették azt a korábbi években.

Ma Magyarországon a céges autók többsége operatív lízing keretében kerül a cégekhez. Ennek a konstrukciónak egyik sarkalatos pontja a várható éves futásteljesítmény meghatározása, ettől függően változik a maradványérték, a fenntartási költség és a havi bérleti díj. "Új autópark összeállításánál nem elegendő az évek óta érvényben lévő cégautó-szabályozás követése. A megváltozott gazdasági környezethez kell igazítani az autók várható használatát. Tartós bérlet esetén a vállalkozások így érhetik el a számukra ideális havi bérleti díjat" - mondja Zs. Nagy István.
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
WHO: 2 év alatt több mint 2700 alkalommal támadtak meg egészségügyi dolgozókat

Az Egészségügyi Világszervezet szerint idén 588 támadás történt, és ebből 114 halálesettel végződött. Teljes cikk

1,4 milliárd forint jogdíjat kapnak a magyar és külföldi zenészek a jogvédő irodától

A legmagasabb összegű jogdíjat idén is magyar zenész kapja - közölte az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület. Teljes cikk

Vesztegetéssel gyanúsítanak egy budapesti főnővért

A 45 éves főápolót gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség. Teljes cikk