Megjelent: 12 éve

A kiválasztás bizalmi kérdés - Fischer Iván a HR-ről

Naptára hetekkel előre tele fellépésekkel. Zenekart menedzsel, alapítványt vezet. A Budapesti Fesztiválzenekar alapító-vezetőjeként száz komolyzenész munkáját fogja össze, hogy valóban teljes szimfóniában csendülhessenek fel a klasszikusok.

Fischer Iván elfoglalt zenekarvezetőként, karmesterként feszes menetrend szerint él: rendezvénynaptára hetekkel előre tele koncertekkel, miközben zenekara jövőjét is folyamatosan kézben kell tartania. Talán nem is véletlenül kezdte beszámolóját azzal, hogy a feladatok hatékony szétosztása a legmegfelelőbb emberek közt kulcsfontosságú - akár zenekarról, akár gazdasági vállalkozásról van szó. "Delegálni kell: a siker ezen is múlik. A kulcs a bizalom. Akiben bízom, arra örömmel bízok bármit."

A Budapesti Fesztiválzenekarban az új zenészek felvétele szintén bizalmi kérdés: a zenei tehetség és a szakértelem mellett a személyes ajánlásnak is jelentős szerep jut. "A tengerentúlon és Nyugat-Európában nagyon bonyolulttá tették a zenészek kiválasztását az utóbbi időben. Többkörös fordulók vannak, személyes elbeszélgetéssel, próbajátékkal. Egyes helyeken a zenekarvezetők tehetségkutató zsűriként hallgatják végig a pályázókat, akik egy függöny mögé bújva, arctalanul szólaltatják meg a hangszereket. Mindezt azért, hogy a jelölt kiléte ne befolyásolja azokat, akik majd az újak felvételéről döntenek" - magyarázza.


Élesben történő kiválasztásFischer Iván hozzátette: náluk erre nincs szükség. A Budapesti Fesztiválzenekar jóval gyakorlatiasabb utat választott. "Az ajánlás útján érkező, képbe kerülő zenészek tudását élesben tesszük próbára - például magunkkal visszük őket koncertezni. Itt egyből kiderül, megy-e a közös munka, mennyire tudnak együttműködni a többiekkel. Ha megfeleltek, rövid időn belül néhányszor magunkkal visszük őket. Ha jól veszik az akadályokat, egyszer csak azon veszik észre magukat, hogy már a zenekar tagjai"- jegyzi meg derűsen. Fischer Iván nem hisz a pozitív diszkriminációban sem. "Nem veszek fel valakit csak azért, mert más a bőrszíne, minthogy a zenész kolléga közeli ismerősét sem fogom elutasítani, amennyiben tényleg tehetséges."


Fegyelmezés helyett jó szándékú kiigazításFischer rögtön hozzátette: azzal is tisztában van, a cégvilágban a menedzsment és a munkavállaló viszonyát gyakran mérgezik a feszültségek, ellenállások. Karmesterként és vezetőként azonban tudatosan törekszik a zenészekkel a jó kapcsolat kiépítésére. "Borzasztó stresszes egy munkavállalónak- egy zenekarban dolgozó zenésznek is - ha a vezető állandóan csak a hibát keresi, azokra koncentrál. Én nem hiszek a fegyelmezésben, legfeljebb a zenészeim jó szándékú kiigazításában. Hiszen azzal a szándékkal veszik a kezükbe a hangszert nap, mint nap, hogy valóban jók legyenek" - magyarázza.


Nem zárt keretekben gondokodikA karmester ennek szellemében toleránsan kezeli az egyéniségeket. Hisz a csapatmunka fontosságában is. Mégis szilárdan vallja, az egyéniségeknek biztosítania kell egyfajta szabadságot, nem szabad zárt keretek közé beerőltetni őket. "Vannak zenészek, akik kilógnak a sorból, máshogyan, szokatlanabbul kezdenek neki feladatoknak. Mégis teret kell biztosítani számukra. Hiszen a különcségeik gyakran fűszerezik a közös munkát a csapat előnyére váló plusszal"- magyarázza. Ennek tükrében meglepő, hogy a karmester nem híve az egyének premizálásának. "A tagok többsége egyenletesen jó teljesítményt nyújt, a siker is közös: furcsán venné ki magát, sértené is őket, ha egyeseket külön kiemelnék."


Brainstorming barátságos légkörbenA művészvilágban kicsit idegenül hangzanak az olyan kifejezések, mint a stratégia, a motiváció, a célkitűzések, a projekt és a gazdasági mutatók. Nem is lelkesedik értük a zenekarvezető. Tervezni viszont neki is kell - még akkor is, ha igyekszik kerülni ezeket a kifejezéseket. "Mi a zenekarral általában 2-3 évre előre próbálunk gondolkodni. Van persze, mikor a változások diktálnak. De ne higgye senki, hogy formálisan írnánk vázlatokat vagy tartanánk szabályos irodai brainstormingokat. A legjobb ötletek gyakran a fellépések utáni lazításkor, barátságos légkörben, fehér asztal mellett születnek. Az ötletelésben olykor az egész zenekar részt vesz."


A siker égi mannaFischer Iván zenészként nem ragaszkodik a siker objektív mérőszámaihoz. Azokat legfeljebb a megvásárolt hangversenybérletek, az eladott koncertjegyek és a felkérések számából tudja mérni, kikövetkeztetni. Zenészként ugyanakkor ráérez, mikor és mitől "szól nagyot" egy-egy produkció és mi érdekli a közönséget. "A siker égi manna. Nem kell erőlködni vagy feleslegesen problémázni. Viszont jól kell csinálni a dolgokat" - jegyzi meg zárszóként.

Takács Gabriella
Monster.hu
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter