Megjelent: 15 éve

A kkv-kkal növelné a foglalkoztatást az unió

Az Európai Unió az egész uniós térségre szabott kisvállalati intézkedéscsomagot vezet be hamarosan, amelyről nemrégiben egyeztettek a versenyképességgel foglalkozó európai miniszterek.

images

Magyarország ugyanazokkal a problémákkal küzd, mint a legtöbb uniós tagállam: hogyan lehetne a kisvállalkozásokra alapozni a foglalkoztatást és a növekedést. A megoldások keresése is hasonló irányban történik, s e téren Magyarország előbbre tart, mint a tagországok többsége, de a fejlettebb országokhoz képest messzebbről indult, ezért is kell jobban sietnie - közölte a Magyar Távirati Irodával Bajnai Gordon a versenyképességgel foglalkozó európai miniszterek nem hivatalos franciaországi találkozóját követően, ahol a fő téma az uniós kisvállalkozói intézkedéscsomaggal kapcsolatos tagállami vélemények egyeztetése volt.


Magyar véleményezésAz európai kisvállalkozói intézkedéscsomag, azaz "Small Business Act" for Europe (SBA) című közleményét 2008. június 25-én fogadta el az Európai Bizottság. Az SBA tíz alapelvet határoz meg a bizottság és a tagállamok számára a vállalkozásfejlesztési politika területén, valamint négy jogszabályjavaslatot említ meg.

Az SBA bizottsági előkészítése során a 2008. március 31-éig tartó konzultációban a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium is megalkotta véleményét. A szaktárca a kis- és középvállalkozói szektor szakmai szervezeteit, érdekképviseleteit is állásfoglalásra ösztönözte, és a Versenyképességi Tanács elmúlt időszakban tartott informális ülésein - áprilisban és júliusban - is megvitatták az SBA-t.

Magyarország üdvözölte az átfogó bizottsági kezdeményezést, és megfogalmazta elvárásait, legfőbb prioritásként az adminisztrációs terhek csökkentését jelölve meg. Ezenkívül a kkv-k határon átnyúló tevékenységeinek ösztönzésére további ötletek kidolgozását javasolta, s a kkv-k közbeszerzésekhez jutásának elősegítéséhez a szabályok pontosabb, következetesebb alkalmazását tartotta szükségesnek.


Ősszel elfogadhatjákA szabályozás, amely minden jogszabály esetében kötelezővé tenné a kisvállalkozásokat sújtó terhek előzetes vizsgálatát, Bajnai Gordon szerint ősszel várhatóan elfogadható lesz. Az adminisztrációs terhek csökkentésére Magyarországon megkezdett folyamatot, amely a következő időszakban a gazdaságpolitika egyik prioritása lesz, az Európai Unió is támogatja, mert egész Európában gondot okoz a bürokrácia, túl sok a felesleges jogszabály, s ez nehezíti a vállalatok versenyképességét.

A bürokráciacsökkentés és a finanszírozási kérdések mellett Magyarország támogatja azt az uniós javaslatot is, amely lehetővé tenné, hogy úgynevezett európai zártkörű vállalatok jöjjenek létre - mutatott rá a gazdasági miniszter.
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek