Megjelent: 8 éve

Állami kézbe kerül a szakképzés, de a piaci igényeket így sem sikerült felmérni

2015 őszétől a kormány átszervezi a szakképzési rendszert Magyarországon, az alapítványi és egyházi intézményektől elvennék a támogatást, csak állami intézményben lehetne olcsóbban szakképesítést szerezni. A cél, hogy a piac igényeit vegyék figyelembe, azonban a keretszámok nem mindenhol ezt tükrözik, írja a 444.hu.

2015-től csak állami intézményben lehet majd közpénzből szakmát tanulni, ugyanis a kormányzat úgy gondolja, hogy az állam tudja a legjobban, a gazdaságnak milyen szakemberekre van szüksége. Megyénként meghatározták, hogy melyik szakmából hány főt lehet maximálisan kiképezni, illetve van néhány olyan terület is, amelyen nem szabtak felső korlátot. Olyan szakmákat is meghatároztak, amelyeket egyáltalán nem támogat az állam, ezekből nem lehet államilag finanszírozott képzést indítani.

Az ipar kiszolgálása azonban nem tökéletes: Heves megyében, ahol az indiai Apollo Tyres ezerfős gyára épül, egyetlen egy gumis szakember (abroncsgyártó, gumiipari technikus vagy ipari gumitermék előállító szakmunkás) képzést sem támogat az állam 2015-ben. Ugyanez a helyzet Szabolcsban is, ahol a Michelin üzeme működik. Ott szintén nincs állami támogatás gumisok képzésére.

Könnyen lehet, hogy a kormány részben a nem állami intézmények bezárására játszik – írja a 444.hu, ugyanis ha nőnek a térítési díjaik, sok diák elhagyja majd ezeket az intézményeket. Ezután mivel hirtelen nagyon sok olyan képzés kerül az államhoz, ami korábban nem volt ott, vagy semmiképpen sem annyi diákkal, mint 2015-től lesz, ezért hirtelen szükség lesz egy csomó oktatóra, amit egy összeomló piacról könnyebben felszívhat a KLIK.

Négy olyan szakma van, amit az országban valamennyi megyében korlátlanul támogat az állam. Ezek:
 • az épület- és szerkezetlakatos,
 • a gépi forgácsoló,
 • a hegesztő,
 • és az ipari gépész.

  Van két olyan szakma, amit egy megyében sem támogatnak
 • a cukor- és édesipari szaktechnikus,
 • és a tejipari szaktechnikus.

  Az is kiolvasható, hogy egy Zala megyében élő fiatalnak harmad annyi választási lehetősége van, ha az állam támogatásával szeretne szakmát tanulni, mint egy Budapestinek.

  Az sem teljesen világos, hogy nemzetgazdasági szempontból mi szükség van 480 középfokú színész, és 800 középfokú szobrász képzésének állami támogatására. 2015-től közpénzen több mint 2500 középfokú sportedzőt, összesen 1848 középfokú zenészt (egyház, klasszikus, jazz, szórakoztató és népzenészt), 1600 középfokú fitnesz-wellness instruktor, 2400 középfokú sportmasszőrt, 560 középfokú divat- és stílustervezőt és legalább 56 belovaglót (Komárom megyében korlátlan számú támogatva) taníttatunk majd.

  „A dokumentum rengeteg szakmai hibát tartalmaz. Néhány példa: Budapesten a tervezet szerint 1025 cukrász képzése indokolt, de csak 400 szakácsé. Közben évek óta probléma a cukrász túlképzés, szakácsból viszont kevés van. A tervezet szerint 868 idegenvezető képzésére van elvben igény (és támogatás) a fővárosban, amikor a szervezett társasutazás a végnapjait éli” –hívta fel a lap figyelmét a hibákra egy vendéglátós képzéssel foglalkozó szakember.

  444.hu
  • 2022.08.24Babér Szeminárium Közelít a tanulmányi időszak, ezzel együtt pedig megszaporodnak a szakképzési munkaszerződéssel, tanulószerződéssel, hallgatói munkaszerződéssel, a duális képzéssel és a tanulók foglalkoztatásának lehetőségeivel kapcsolatos szakmai kérdések is. Augusztus 24-én a BaBér meghívott előadója, Greskóné Koller Krisztina gyakorlati példákon keresztül ad árnyalt képet a témáról online előadása során. Részletek Jegyek
  • 2022.09.16HR és Munkajog modul I.: A munkaviszony keletkezése / Beléptetés Kettő az egyben: egyszerre HR és munkajogi megközelítésben: a munkaszerződés, általános magatartási követelmények, adatvédelem és más, fontos témák neves oktatóktól, mint Berke Gyula, Bankó Zoltán. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.11.07Scrum szimuláció, avagy agilitás a gyakorlatban Hogyan tanulható meg a rugalmas vállalati működés kockázatmentesen? Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter

  Facebook