Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Az Autonómok tiltakoznak az új Munka törvénykönyve ellen

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) tiltakozik az új Munka törvénykönyvében (Mt.) foglaltak, valamint az ellen, hogy a kormány most sem egyeztetett a tervezett módosításokról - közölte az érdekképviselet.

Az új Munka törvénykönyvével kapcsolatos javaslat csütörtökön délután nem volt fenn a parlament honlapján, az ASZSZ közlése szerint a tervezet "kerülő úton" jutott el hozzájuk. Az érdekképviselet szerint a tervezet rendkívüli mértékben teszi kiszolgáltatottá a munkavállalókat, a foglalkoztatási szabályok "egyoldalú, csak a munkáltatók számára előnyös módú átírása" és keresetük "törvényes" csökkentése miatt.

Borsik János, az ASZSZ elnöke a tervezett módosításokra példaként említette a rendkívüli munkavégzés után járó bérpótlék megszüntetését, és azt, hogy a tervezet szerint a munkáltató szabadidőben is "kifizetheti" a túlórákat.

A Munka törvénykönyvében szerepelne az is, hogy a kormány rendeletben határozza meg a minimálbért, az új Mt. emellett megszüntetné a szakszervezeti tisztségviselők kiemelt jogvédelmét is - mondta az MTI-nek az elnök. Elmondta: a birtokukba került tervezet szerint változna a szabadság kiadása, így a jövőben a minimum 10 munkanapnyi egybefüggő szabadság kiadásától megállapodással el lehetne térni.

Az ASZSZ ellenzi azt is, hogy megszűnik a vétójog, vagyis a munkáltatói intézkedések ellen a jövőben nem emelhetne kifogást a munkavállaló. A szakszervezet közleményében emlékeztet arra, hogy az Alkotmány 36. paragrafusa szerint "feladatainak ellátása során a kormány együttműködik az érdekelt társadalmi szervezetekkel". Ezt az előírást a jelenlegi kormány folyamatosan, folytatólagosan megszegi - hangsúlyozza az ASZSZ.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége tiltakozik a minden egyeztetést nélkülöző eljárás, a tervezet munkavállalókat sújtó szakaszai ellen, és azonnali tárgyalásokat követel. "Ha ez nem valósul meg, minden következményért a kormányt terheli a felelősség" - húzza alá az érdekképviselet közleményében.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Meghosszabbodik a hitelmoratórium a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak számára

A háztartásoknak nyújtott hitelmoratóriumot bizonyos társadalmi csoportok esetében 2021. január 1-jétől további hat hónapig meghosszabbítják -... Teljes cikk

Ismét 4,5 millió felett van a foglalkoztatottak száma

Július óta folyamatosan csökken a munkanélküliek száma - derül ki a KSH adataiból. Teljes cikk

Orbán Viktor: ismét munkaerőhiányra kell felkészülni

A miniszterelnök szerint a külföldiekre alapozott budapesti turizmus szenvedni fog. Teljes cikk