Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Az Autonómok tiltakoznak az új Munka törvénykönyve ellen

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) tiltakozik az új Munka törvénykönyvében (Mt.) foglaltak, valamint az ellen, hogy a kormány most sem egyeztetett a tervezett módosításokról - közölte az érdekképviselet.

Az új Munka törvénykönyvével kapcsolatos javaslat csütörtökön délután nem volt fenn a parlament honlapján, az ASZSZ közlése szerint a tervezet "kerülő úton" jutott el hozzájuk. Az érdekképviselet szerint a tervezet rendkívüli mértékben teszi kiszolgáltatottá a munkavállalókat, a foglalkoztatási szabályok "egyoldalú, csak a munkáltatók számára előnyös módú átírása" és keresetük "törvényes" csökkentése miatt.

Borsik János, az ASZSZ elnöke a tervezett módosításokra példaként említette a rendkívüli munkavégzés után járó bérpótlék megszüntetését, és azt, hogy a tervezet szerint a munkáltató szabadidőben is "kifizetheti" a túlórákat.

A Munka törvénykönyvében szerepelne az is, hogy a kormány rendeletben határozza meg a minimálbért, az új Mt. emellett megszüntetné a szakszervezeti tisztségviselők kiemelt jogvédelmét is - mondta az MTI-nek az elnök. Elmondta: a birtokukba került tervezet szerint változna a szabadság kiadása, így a jövőben a minimum 10 munkanapnyi egybefüggő szabadság kiadásától megállapodással el lehetne térni.

Az ASZSZ ellenzi azt is, hogy megszűnik a vétójog, vagyis a munkáltatói intézkedések ellen a jövőben nem emelhetne kifogást a munkavállaló. A szakszervezet közleményében emlékeztet arra, hogy az Alkotmány 36. paragrafusa szerint "feladatainak ellátása során a kormány együttműködik az érdekelt társadalmi szervezetekkel". Ezt az előírást a jelenlegi kormány folyamatosan, folytatólagosan megszegi - hangsúlyozza az ASZSZ.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége tiltakozik a minden egyeztetést nélkülöző eljárás, a tervezet munkavállalókat sújtó szakaszai ellen, és azonnali tárgyalásokat követel. "Ha ez nem valósul meg, minden következményért a kormányt terheli a felelősség" - húzza alá az érdekképviselet közleményében.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk