Megjelent: 6 éve

Az is esélyt kap a diplomamentésre, aki az alapfokot sem ugorja meg

Újraírhatják a tesztet, vagy alacsonyabb szintű csoportba kerülhetnek azok, akik nem felelnek meg a Diplomamentő program szintfelmérőjén, tudta meg a Világgazdaság Online.

Jelenleg a keretszerződések megkötése zajlik a Diplomamentő Programmal kapcsolatban a felnőttképzési intézményekkel – közölte a parlament honlapján a nemzetgazdasági miniszter Legény Zsolt (MSZP) írásbeli kérdésére.

Idén január 22-én jelentették be, hogy а nemzetgazdasági tárca hárommilliárd forintos keretösszegből Diplomamentő néven képzési programot indít, hogy azok is megkaphassák a bizonyítványukat, akiknek ahhoz csak a nyelvvizsga hiányzik. A program azóta többször csúszott, most viszont úgy tűnik, augusztus végén elindulhatnak a csoportok.

2006 óta mintegy 50 ezer felsőoktatási képzés zárult nyelvvizsga nélkül, ám Legény Zsolt szerint a diplomamentésre szánt keretből csak 10 ezer támogatottra futja, vagyis minden ötödik diploma nélkül maradt érintett fér bele а programba, miközben má ra jelentkezéskor kétszeres volt a túljelentkezés. Az MSZP-s képviselő szerint az eljárás kísértetiesen hasonlít а Tudásod а jövőd! című uniós program lebonyolításához, mivel ezt is régóta várták а felnőttképzők, sok helyen azonban csalódás lеtt belőle.

A Varga Mihály közölte, hogy a képzésre sokkal többen jelentkeztek a vártnál, ezért vizsgálják további források bevonásának lehetőségét, például az NFA képzési alaprészéből.

„Akik a Diplomamentő program szintfelmérőjén nem felelnek meg, két lehetőség közül választhatnak" – hangoztatta Varga. Egyrészt kérhetik a nyelviskolától, hogy javasoljon számukra a tudásszintjüknek megfelelő képzést, amelynek elvégzésével valószínűsíthető a B2 szintű, általános, komplex nyelvvizsga sikeres letétele, vagy ismét lehetőségük lesz a szintfelmérő teljesítésére önálló felkészülést követően.

A Diplomamentő program keretében 2015. december 30-ig kell majd megszerezni a nyelvvizsgát a résztvevőknek, ha a vizsga nem sikerül, legalább két alkalommal meg kell ismételni, ezeknek a költsége a vizsgázót terheli. Vissza kell fizetni a képzési díj felét (ami 150 ezer forint is lehet), ha önhibájából nem szerzi meg valaki a nyelvvizsga-bizonyítványt.

A programra azok jelentkezhetnek, akik államvizsgájukat a hazai felsőoktatásban sikeresen teljesítették, valamint ezt igazolják, és már csak a nyelvvizsga hiányzik ahhoz, hogy átvehessék diplomájukat. További feltétel az is, hogy ne álljanak hallgatói jogviszonyban, vállalják az államilag elismert nyelvvizsga megszerzését, valamint alapfokú nyelvismerettel rendelkezzenek amit nyelvi szintfelmérőn kell igazolni. A regisztrált álláskeresőket előnyben részesítik, valamint azokat is, akiknek lakhelyén az országos átlag felett van a munkanélküliségi ráta. Több mint 6000 olyan regisztrált álláskeresőt tartanak nyilván, akinek már csak a nyelvvizsga hiányzik a diplomához. A korábbi tervekkel ellentétben a 35 éven felüliek is részt vehetnek a képzésben.

Világgazdaság Online
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Maruzsa: június másodikától oktatási céllal is használhatók lesznek az iskolaépületek

Június 15-éig érvényben marad a tantermen kívüli digitális munkarend, mondta a köznevelésért felelős államtitkár. Teljes cikk

Rossz anyagi helyzetbe került hallgatóknak indított ösztöndíjat a Budapesti Gazdasági Egyetem

Az ösztöndíjra június 30-ig jelentkezhetnek az alapképzésben, mesterképzésben, illetve felsőoktatási szakképzésben részt vevő hallgatók. Teljes cikk

Kásler: példamutatóan bonyolították le a tanárok a vizsgákat

Az emberi erőforrások minisztere szerint a távoktatás jól vizsgázott Magyarországon, és méltatta a tanárokat. Teljes cikk