Megjelent: 9 hónapja

Benyújtották az új vendégmunkástörvényt: szigorodnak az itt tartózkodás feltételei

A parlamentnek benyújtott törvényjavaslata kimondja: A szezonális munkavállalás céljából kiadott tartózkodási engedély érvényességi ideje legfeljebb hat hónap, amely tizenkét hónapon belül hat hónapot meg nem haladó időtartamig meghosszabbítható. Beruházáson dolgozó vendégmunkások tartózkodási engedélye legfeljebb 3 évre szólhat és nem hosszabbítható meg.

Itt az új vendégmunkástörvény-
images

images

Pintér Sándor belügyminiszter és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a törvényjavaslat bevezetőjében azt írják: a szigorításra a tömeges migráció miatt van szükség. Magyarország a magyaroké és a magyar munkahelyek első helyen a magyarokat illetik meg. Világosan kell szabályozni, ki és mennyi ideig tartózkodhat Magyarország területén. Sem a munkavégzés, sem más tartózkodás nem lehet korlátlan és nem hosszabbítható meg automatikusan. A kormány ezért új átfogó törvény alkotására tesz javaslatot, amely szigorítja és egyértelművé teszi külföldi állampolgárok Magyarországon való tartózkodásának, munkavállalásának jogcímeit és feltételeit.

A törvény egyértelművé teszi, hogy vendégmunkásokat Magyarországon csak a legszigorúbb szabályok mellett lehet alkalmazni és külföldi csak akkor végezhet Magyarországon munkát, ha arra magyar munkavállaló nem vállalkozik. Ezért minden egyes álláshely esetében először meg kell vizsgálni, hogy van-e magyar munkavállaló, ha van, őt kell alkalmazni, ha nincs, akkor lehet vendégmunkást foglalkoztatni. Csak annyi vendégmunkás jöhet Magyarországra, amennyi betöltetlen álláshely van. A vendégmunkások csak korlátozott ideig tartózkodhatnak Magyarországon, ezt követően el kell hagyniuk az országot.

Azt is leszögezték, hogy a magyarországi tartózkodás idegen állam polgára számára nem alapjog. Külföldi kizárólag a magyar állam által elfogadott célból, jogcímen, ideig és feltételek teljesülése esetén tartózkodhat Magyarországon.

Harmadik országbeli állam állampolgára tartósan Magyarország területén a magyar állam engedélye esetén tartózkodhat vagy vállalhat munkát, kizárólag akkor, ha a harmadik országbeli állampolgár magyarországi tartózkodása a magyar társadalom érdekeit szolgálja, és magyarországi munkavállalása egyetlen magyar állampolgárt sem hoz kedvezőtlen helyzetbe.

Konkrétumok

A 392 paragrafusból álló - törvényjavaslat “A harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó általános szabályokról” címet viseli és a IV. fejezete szól a vendégmunkásokról.

A szezonális munkavállalás céljából kiadott tartózkodási engedély érvényességi ideje legfeljebb hat hónap, amely tizenkét hónapon belül hat hónapot meg nem haladó időtartamig meghosszabbítható.

A szezonális munkavállalás céljából kiállított tartózkodási engedély tizenkét hónapon belül hat hónapot meghaladó időtartamra nem adható ki és hat hónapot követően nem hosszabbítható meg. 

Beruházás megvalósítása céljából kiállított munkavállalási célú tartózkodási engedély a beruházás megvalósításáig, de legfeljebb három évre jogosít tartózkodásra Magyarország területén - ez az időtartam nem hosszabbítható meg.

A vendégmunkás nem kaphat nemzeti tartózkodási kártyát.

A javaslat kimondja: a foglalkoztatót előnyben kell részesíteni, ha a vendégmunkás magyarországi szálláshelyét a foglalkoztató a beruházáshoz kapcsolódó helyszínen, a helyi lakosoktól elkülönített területen biztosítja.

Beruházás megvalósítása céljából kiállított munkavállalási célú tartózkodási engedély kiadása vagy hosszabbítása megtagadható akkor is, ha a vendégmunkás magyarországi szálláshelyét a foglalkoztató nem a beruházáshoz kapcsolódó helyszínen, a helyi lakosoktól elkülönített területen biztosítja. A törvényjavaslat szerint a foglalkoztató köteles gondoskodni arról, hogy a vendégmunkás a munkaviszonya megszűnése vagy megszüntetése esetén Magyarország területét a munkaviszony megszűnését követő legkésőbb hatodik napon elhagyja. Ha ennek nem tesz eleget a foglalkoztató, akkor bírsággal sújtható.

A korábban kiadott tartózkodási engedély hatályban marad az érvényességi ideje végéig azzal, hogy a törvény kihirdetése és hatályba lépése közötti időszakban benyújtott tartózkodási engedély iránti kérelem alapján a kiadott (meghosszabbított) tartózkodási engedély a kiadástól (meghosszabbítástól) számított 1 évig érvényes (hacsak nincs ellentétes uniós jogi előírás). A törvény hatályba lépését követően a korábban kiadott tartózkodási engedély nem hosszabbítható meg, az új jogcímek szerinti rendszerben szükséges új tartózkodási engedélyezési eljárást lefolytatni. Azoknak, akiknek a korábbi rendszer szerinti tartózkodási engedélye lejár, és az új rendszerben tartózkodási jogcím nem megállapítható, az országot el kell hagyniuk. Új tartózkodási engedélyt pedig a törvény hatályba lépése után csak az új jogcímek alapján lehet szerezni.

A javaslat a “befektetői vízumról” is rendelkezik.

Legfeljebb 62 ezer harmadik országbeli állampolgár foglalkoztatható Magyarországon

A törvényjavaslatot megelőzően november 9-én a Magyar Közlöny mellékleteként megjelenő Hivatalos Értesítőben Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy közleményt tett közzé, melyben a 2023-ban Magyarországon munkavállalási engedéllyel foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgárok legmagasabb számáról döntött.

A Magyarországon egyidejűleg foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgárok legmagasabb létszámáról szóló 19/2015. (VII. 3.) NGM rendelet 2. § (3) bekezdésében hivatkozott létszámadat 62 000 fő.

A 24. hu felhívja a figyelmet az egymondatos közlemény azon érdekességére, hogy a Nagy Márton által idézett joghely szerint ezt az adatot a tárgyév február 1-jéig kellene közzétenni.

  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Egyesítette erőforrásait munkaerő-piaci érdekvédelmi kérdésekben a VOSZ és az MMOSZ

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Magyar Munkaerő-kölcsönzők... Teljes cikk

Így csábítanak a cégek a HVG Állásbörzén

Még ma estig több mint száz munkaadóval személyesen találkozhatnak azok az álláskeresők, akik ellátogatnak a Papp László Budapest Sportarénába a... Teljes cikk

Hogyan lehet összeállítani konyhai személyzetet kizárólag thai munkavállalókkal?

A vendéglátóipar utóbbi években jellemző hullámvasútja rengeteg érdekes esetet hozott. Az éttermek egészen más felfogásban és koncepcióval... Teljes cikk